MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de eerste week van oktober

619 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de eerste week van oktober


Oktober is eigenlijk een overgangsmaand waarin het nog behoorlijk warm kan zijn maar waarin we ook al kunnen geconfronteerd worden met koude en vorst. Hopelijk houden we het nog wat positief en blijft de herfst nog even zacht en warm als in de voorbije, uitzonderlijk warme, septembermaand. Heerlijk om dan nog in de tuin bezig te zijn.

sierappelsklein.jpg


• Wandelen, uitwaaien, onthaasten of gewoon genieten van het frisse najaar en de schitterende kleuren in één van de vele bossen die open zijn voor het publiek. Meer info op www.weekvanhetbos.be

TIP *Bomen uit eigen streek ontdekken in de Plantentuin van Meise. *Wandelen in de ‘beruchte’ bossen van Vlaanderen.   *De Plantendag in het Arboretum van Kalmthout op 1 oktober is een niet te missen evenement voor elke bloem- en plantenliefhebber. De zorgvuldig geselecteerde meesterkwekers aangevuld met succesvolle amateurs bieden een zeer uitgebreid sortiment aan zeldzame, bijzondere en nieuwe tuinplanten. U kan ook bij deze gelegenheid een wandeling maken met gids in de arboretumtuin.


• Het plantseizoen voor fruitbomen en fruitgewassen begint zowat rond 15 oktober. De beste periode is weliswaar de maand november. Op de Tuindagen van Beervelde zijn enkele van de betere kwekerijen voor fruitgewassen vertegenwoordigd: -Blueberry Fields voor bosbessen en bosbesprodukten  www.blueberryfields.be -Boomkwekerij De Linde, specialist in fruitbomen   www.boomkwekerijdelinde.be -Calle-Plant, boomkwekerij met specialiteit van ondermeer fruitbomen www.calleplant.be -De Reebock voor Malus- en Prunus-soorten  www.dereebock.be -Pépinières d’Enghien, fruitbomen in leivormen  www.boomkwekerijvanedingen.be Niet aanwezig maar wel het contacteren waard als u op zoek bent naar (ondermeer) kruisbessen: De Proeftuin www.proeftuin.info


• Wie in het voorjaar de bodem wil verrijken moet starten met het opzetten van een composthoop. De siertuin en moestuin leveren nu heel wat bruikbaar materiaal om te composteren. Niet elke tuin is voldoende groot voor een flinke composthoop maar je maakt vlug zelf een klein bruikbaar exemplaar met kippengaas of afsluitingsdraad.


• Verplant nu groenblijvende struiken zoals buxus, taxus, ilex, viburnum, osmanthus Zorg ervoor dat de planten voorzien zijn van een flinke wortelkluit. In droge periodes zal je de planten regelmatig extra water moeten geven. Bladverliezende heesters laat je nog even met rust tot ze er kaal bijstaan.


• Vergeet de bloembollen niet. Als u in het najaar bloei in huis wilt kan je nu al starten met het planten van bloembollen in potten. Plant de bollen zodat de neuzen net onder de grond zitten en geef regelmatig water. Zet na het planten de potten voor een bepaalde periode (afhankelijk van de bloembollensoort)in een bij voorkeur donkere en koude ruimte.


• Het wordt stilaan tijd om de serre of kas een flinke schoonmaakbeurt te geven als die straks de terrasplanten moet overwinteren. Reinig eventueel het glasoppervlak om het licht maximaal in de kas te laten komen. Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen want deze zouden in de bodem kunnen terechtkomen. Bijtende producten zijn ook schadelijk voor de kunststof of het aluminium en voor rubberen sluitingen en afdichtingen.  


• De zachte temperaturen zorgen ervoor dat het gras nog flink blijft groeien en dus nog regelmatig moet gemaaid worden.


• Snoeivormen van buxus, taxus, ilex, osmanthus kunnen nu nog een tweede snoeibeurt krijgen. Op die manier gaan ze mooi de winterperiode in. Ook hagen mogen nog eens worden bijgesnoeid. Hoe vaker men een haag snoeit hoe voller en dichter ze wordt.

Boodschappenlijstje voor deze maand.
• Het is volop planttijd en diverse kwekerijen houden een open-deur-weekend. Vergeet de bloembollen niet.
• Bladhark: ze zijn er in diverse uitvoeringen van bamboe tot kunststof.
Bladruimer: Meer en meer begint deze de bladhark te vervangen. Ofwel blaas je er de bladeren mee samen, ofwel zuig je ze op en worden ze versnipperd.
Hakselaar: ideaal om tuinafval te reduceren tot aanvaardbare proporties, voor het naar de composthoop gaat.
• Flinke stapschoenen of tuinlaarzen.
• Vuurkorf om nog even bij te komen en na te genieten van het tuinwerk of een herfstwandeling bij een gezellig houtvuur.
• Afdeknet voor de vijver tegen bladinval.

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in maart

5 okt.Maan in klimmende knoop
6 okt.Perigeum
7 okt.Volle maan
14 okt.Laatste kwartier
19 okt.Apogeum Maan in dalende knoop
22 okt.Nieuwe maan
29 okt.Eerste kwartier

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te zaaien of te planten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen