MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de eerste week van oktober

969 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de eerste week van oktober


 

Oktober is eigenlijk een overgangsmaand waarin het nog behoorlijk warm kan zijn maar waarin we ook al kunnen geconfronteerd worden met koude en vorst. We kunnen maar best op alles voorbereid zijn want ondanks de mooie nazomer die beloofd werd door sommigen zitten we nu eerder in de hoek waar de klappen vallen. Gelukkig vallen de weekends nog behoorlijk mee en dan is het heerlijk toeven in de tuin om nog een aantal klussen tot een goed einde te brengen.

sierappelsklein.jpg


• AGENDA

Op zaterdag, 29 september 2007 gaat de eerste gezamenlijke 'Open Tuinbedrijvendag' door.  Vijf belangrijke leveranciers van exotische planten houden die dag opendeur.  Je vindt het overzicht ook op http://www.openexotentuinen.be/opentuinbedrijven.htm ...  

Tijdens deze opendeurdagen verloten ze in totaal voor meer dan 3750 euro aan prijzen en je krijgt heel wat percenten korting op tal van exotische planten!

Deze vijf bedrijven bieden ongeveer alles aan wat interessant is voor exotisch tuinieren. 

Deelnemers: 


Palmeria Danny Mostinckx Donkerstraat 51 B-1760 Roosdaal www.palmeria.be  Exotische planten zoals winterharde palmen, bananen, vijgen, enz. Openingsuren tijdens de Open Tuinbedrijven: 10 tot 17 u.Orangerie Jaeken E. Roelandtsstraat 23 B-2840 Reet www.orangeriejaeken.be  Orangerieplanten: verkoop, verhuur en winterstockage Openingsuren tijdens de Open Tuinbedrijven: 10 tot 18 u.Europalms James Verhaegen Zonderschotsesteenweg 94 B-2220 Heist op den Berg www.europalms.be Zeldzame winterharde palmen en zaden. Openingsuren tijdens de Open Tuinbedrijven: 10 h tot 18.00 hPlantencentrum Jan De Witte - Provijn Spoelstraat 3 B-9850 Nevele (Poesele) www.jandewitte.be Meer dan 2500 planten soorten, alle planten voor buiten. Openingsuren tijdens de Open Tuinbedrijven: van 8u tot 12u en van 13.30u tot 18u.• AQUABOTANICA Tot 30 september ben je ook nog welkom op de opendeurdagen van kwekerij Aquabotanica in Veurne. WEBSITE


• ECOFLORA Herfstopendeurdagen bij deze kwekerij van vooral inheemse wilde planten en kruiden. Ook wilde bloembollen en fruitbomen.  WEBSITE• Gluren bij de buren: Mijn Huis Mijn Architect. Op zaterdag 29 en zondag 30 september stellen 200 woningen opnieuw hun deuren open  Tijdens dit opendeurweekend staat Belgische kwaliteitsvolle architectuur centraal. Meer informatie over het opendeurweekend en een eerste indruk van de vele projecten kan je reeds bekijken op de website.   

• Second Place Voor diegenen die op zoek gaan naar een tweede huis, staan tal van makelaars met binnenlandse en buitenlandse projecten klaar op de beurs Second Place in Brussels Expo 


• Wie in het voorjaar de bodem wil verrijken moet starten met het opzetten van een composthoop. De siertuin en moestuin leveren nu heel wat bruikbaar materiaal om te composteren. Niet elke tuin is voldoende groot voor een flinke composthoop maar je maakt vlug zelf een klein bruikbaar exemplaar met kippengaas of afsluitingsdraad. 


• Verplant nu groenblijvende struiken zoals buxus, taxus, ilex, viburnum, osmanthus Zorg ervoor dat de planten voorzien zijn van een flinke wortelkluit. In droge periodes zal je de planten regelmatig extra water moeten geven. Bladverliezende heesters laat je nog even met rust tot ze er kaal bijstaan.


• Vergeet de bloembollen niet. Als u in het najaar bloei in huis wilt kan je nu al starten met het planten van bloembollen in potten. Plant de bollen zodat de neuzen net onder de grond zitten en geef regelmatig water. Zet na het planten de potten voor een bepaalde periode (afhankelijk van de bloembollensoort)in een bij voorkeur donkere en koude ruimte. 


• Het wordt stilaan tijd om de serre of kas een flinke schoonmaakbeurt te geven als die straks de terrasplanten moet overwinteren. Reinig eventueel het glasoppervlak om het licht maximaal in de kas te laten komen. Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen want deze zouden in de bodem kunnen terechtkomen. Bijtende producten zijn ook schadelijk voor de kunststof of het aluminium en voor rubberen sluitingen en afdichtingen.  


• Het gras blijft nog flink groeien en moet dus nog regelmatig gemaaid worden. 


• Snoeivormen van buxus, taxus, ilex, osmanthus kunnen nu nog een tweede snoeibeurt krijgen. Op die manier gaan ze mooi de winterperiode in. Ook hagen mogen nog eens worden bijgesnoeid. Hoe vaker men een haag snoeit hoe voller en dichter ze wordt.

Boodschappenlijstje voor deze maand.

  • Het is volop planttijd en diverse kwekerijen houden een open-deur-weekend. Vergeet de bloembollen niet.
  • Bladhark: ze zijn er in diverse uitvoeringen van bamboe tot kunststof.
  • Bladruimer: Meer en meer begint deze de bladhark te vervangen. Ofwel blaas je er de bladeren mee samen, ofwel zuig je ze op en worden ze versnipperd.
  • Hakselaar: ideaal om tuinafval te reduceren tot aanvaardbare proporties, voor het naar de composthoop gaat.
  • Flinke stapschoenen of tuinlaarzen.
  • Vuurkorf om nog even bij te komen en na te genieten van het tuinwerk of een herfstwandeling bij een gezellig houtvuur.
  • Afdeknet voor de vijver tegen bladinval.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen