MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de tuin in augustus

343 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in augustus


© MJ SMETS

                                                               © MJ SMETS

Na een julimaand die uitzonderlijk warm en droog was, komt de oogstmaand augustus eraan. Wij zelf blijven nog even in vakantiestemming.

Kruiden Om kruiden vers te gebruiken kan je de ganse zomer het blad plukken. Om het blad te drogen wordt het echter beter voor de bloei geoogst. De bloemen knip je best af als ze nog niet volledig geopend zijn. Eenmaal geopend zijn ze snel over hun hoogtepunt. Kruiden droog je best op een donkere en goed geventileerde plaats. Hang de afgeknipte bloemstengels samen in bundels die bij elkaar gebonden zij door middel van elastiekjes. Je kan bloemen en bladeren ook drogen door ze in de microgolfoven op een lage stand te plaatsen voor een korte periode.

Zaden bewaren Enkele tips voor wie zaden van zijn lievelingsplanten wil bewaren: -laat de afgeknipte zaaddozen enkele dagen nadrogen op een droge, zonnige plaats. -verwijder alle andere plantendelen dmv een zeef zodat je enkel de zaden overhoudt. Die andere delen kunnen ziektekiemen bevatten. -bewaar de zaden droog en koel. Je kan hiervoor oude filmrolletjes gebruiken of omslagen. Zorg voor een vrij constante temperatuur (tussen 12°-17°C). -vergeet niet de verpakking van een etiket te voorzien waarop je de naam en de datum vermeld. -bewaar geen zaden van F-1 hybriden.

Fouten corrigeren Bemerk je nog lege plekken in de borders of heb je ergens in de tuin nog iets ontdekt wat moet gecorrigeerd worden? Met een digitale camera maak je best enkele foto’s zodat je in het volgend voorjaar nog precies kan zien wat moet bijgewerkt worden.

Terrasplanten en bloembakken. Planten blijven aandacht vragen: in droge periodes regelmatig water geven en uitgebloeide bloemen wegsnoeien. Hou snelgroeiende planten ook in toom door terug te snoeien. Naar het einde van de maand toe hebben de planten geen behoefte meer aan meststoffen. Als je nog meststof wil geven gebruik dan snelwerkende (vloeibare) soorten.

Moestuin Er kan volop geoogst worden van de zelfgeteelde groenten maar er kan ook nog winterprei, andijvie en herfstbloemkool geplant worden. Zaai lege percelen in met een groenbemester. Koolzaad en mosterd zijn snelgroeiende gewassen die hiervoor in aanmerking komen en die in het najaar worden onder gespit.

Vijver De temperatuur van het vijverwater kan nu ook behoorlijk oplopen (vooral bij minder diepe waterpartijen) en dat warme water bevat minder zuurstof. Hierdoor kan het zijn dat de vissen naar de oppervlakte komen om naar lucht te happen. Zorg voor beweging in het water door middel van een luchtpomp bijvoorbeeld. Geef de vissen ook regelmatig wat eten. Omdat water nu sneller verdampt zal het waterpeil ook dalen en moet er bijgevuld worden. Als je regelmatig moet bijvullen is het ook aan te raden om de kwaliteit van het water te controleren en bij te sturen. Aangetaste bladeren van waterlelies moet je wegknippen.

  Lees ook deze aansluitende artikels

clip_image001.gif Snoeiagenda voor de zomermaanden clip_image001.gif Zomerstek clip_image001.gif Vermeerderen door afleggen clip_image001.gif Kruiden oogsten en bewaren clip_image001.gif Hortensiabloemen drogen

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen