MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de tweede week van april

520 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Wat staat er zoal op het programma in de week die Pasen voorafgaat? Wat mag en kan er nu allemaal in deze periode waarin de gele kleur een hoofdrol speelt met ondermeer de bloeiende narcissen, forsythia, violen en primula’s. Gelukkig zorgt de natuur ook hier voor wat tegengewicht en komen ook de andere planten, met minder felle kleuren, tot leven.

 

magnolia

  • Planten en verplanten. Er worden volop vaste planten aangeboden en hier en daar zijn er open-deur-dagen bij kwekers. Planten die in pot zijn gekweekt dompel je best voor het planten even onder zodat ze zich goed kunnen volzuigen met water. Ook in de tuincentra spelen de planten een hoofdrol. Er is al een ruime keuze aan perkplanten en terrasplanten. Vooral groenblijvende heesters zoals buxus, taxus, osmanthus, ilex die je eventueel als haag gebruikt worden nu best geplant. Geef ze na het planten ook nog de nodige aandacht: regelmatig water geven. Voor een lage haag is buxus ideaal. De planten zijn ook niet meer zo duur want vele tuincentra of doe-het-zelf zaken doen acties met deze plant.
  • Splitsen en delen. Volwassen planten waarbij de bloei vermindert kan je best uit de grond halen, scheuren of splitsen en opnieuw planten. Zorg voor een ruim plantgat dat goed is voorzien van humusrijke grond of compost.
  • Als dat nog niet is gebeurd, moet je nu toch de oude afgestorven plantendelen opruimen.
  • Gazons vragen volop aandacht. Eventueel nog verticuteren en bemesten. Nieuw gazon kan worden ingezaaid of grasrollen leggen. Bij een bestaand gazon kan je de boorden ook bijwerken. Kale plekken inzaaien. Onderhoudskalender voor het gazon.
  • Stilaan kunnen zomerbloeiende bloembollen worden geplant. Dahlia’s, gladiolen. Probeer ook eens galtonia en Eucomis (zomerbloembol van het jaar). Deze kan je ook perfect in potten toepassen.
  • Als dit nodig is moeten de terrasplanten verpot worden. Gebruik een kwalitatieve potgrond waaraan meststoffen zijn toegvoegd. Sommige soorten zoals vijg, olijf, laurier, camellia kunnen reeds naar buiten. Let wel op voor koude nachten.
  • Eénjarigen ter plaatse zaaien.
  • Onkruid Hou het onkruid onder controle. Verwijder regelmatig onkruid. Let bij het schoffelen op dat je geen jonge planten beschadigd. Als het onkruid is verwijderd maak je de grond goed vochtig (indien nodig) en bedek hem dan met een mulchlaag of een laag sierschors. Sinds een paar jaar zijn er nu ook cacaodoppen op de markt. Dit afvalproduct van de cacaoindustrie (omhulsel van cacaobonen) is een nuttig bodembedekkend middel: -het is decoratief -remt onkruidgroei -beschermt de bodem tegen uitdrogen -bevat stikstof -weert slakken. Nadeel is wel dat het snel verteerd en dat vogels er graag in rommelen.
  • Groene aanslag Na de winterperiode met zijn korte dagen en weinig licht kunnen paden, terrassen en tuinmeubelen sterk vervuild zijn door algen, wieren, schimmels… Je kan deze verwijderen met een hogedrukspuit of met een speciaal product. Er zijn in de handel milieuvriendelijke producten verkrijgbaar op basis van enzymen. Deze producten werken wel sneller naarmate  de buitentemperatuur hoger is.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen