MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de tweede week van april

576 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de tweede week van april


We wensen iedereen alvast prettige Paasdagen. Geniet u nog van enkele vrije dagen? U hoeft zich niet te vervelen...

clip_image001(709).jpg

 • Planten en verplanten. Er worden volop vaste planten aangeboden en hier en daar zijn er open-deur-dagen bij kwekers. Heb je last van hooikoorts of allergische reacties op bepaalde pollen dan moet je daar uiteraard rekening mee houden bij je plantenkeuze? clip_image001(42).gif Pollenvriendelijke en -onvriendelijke planten

  Planten die in pot zijn gekweekt dompel je best voor het planten even onder zodat ze zich goed kunnen volzuigen met water. Ook in de tuincentra spelen de planten een hoofdrol. Er is al een ruime keuze aan perkplanten en terrasplanten. Vooral groenblijvende heesters zoals buxus, taxus, osmanthus, ilex die je eventueel als haag gebruikt worden nu best geplant. Geef ze na het planten ook nog de nodige aandacht: regelmatig water geven, zeker in droge periodes. Voor een lage haag is buxus ideaal. De planten zijn ook niet meer zo duur want vele tuincentra of doe-het-zelf zaken doen acties met deze plant. clip_image001(42).gif  Weekendklus

 • Splitsen en delen. Volwassen planten waarbij de bloei vermindert kan je best uit de grond halen, scheuren of splitsen en opnieuw planten. Zorg voor een ruim plantgat dat goed is voorzien van humusrijke grond of compost. clip_image001(42).gif  Vaste planten vermeerderen
 • Alle begin is moeilijk. Bij een nieuwbouwwoning zal de grond niet meteen geschikt zijn om te beginnen met de aanleg van een siertuin. Om de grond te verbeteren en niet kaal te laten liggen kan je groenbemesters inzaaien. Phacelia bijvoorbeeld is een mooie decoratieve soort waarvan de bloemen bijen en vlinders aantrekken. Andere mogelijkheden zijn klaversoorten (rode en witte) gele mosterd, lupine.
 • Gazons vragen volop aandacht. Eventueel nog verticuteren en bemesten. Nieuw gazon kan worden ingezaaid of grasrollen leggen. Bij een bestaand gazon kan je de boorden ook bijwerken. Kale plekken inzaaien.

  clip_image001(42).gifOnderhoudskalender voor het gazon.

 • Stilaan kunnen zomerbloeiende bloembollen worden geplant. Dahlia’s, gladiolen. Maar er is meer: ga maar eens op zoek naar schitterende soorten zoals Crocosmia, Nerine, Eucomis, Galtonia. Deze kan je ook perfect in potten toepassen en ze geven mooie snijbloemen voor een najaarsboeket.
 • Als dit nodig is moeten de terrasplanten verpot worden. Gebruik een kwalitatieve potgrond waaraan meststoffen zijn toegvoegd. Sommige soorten zoals vijg, olijf, laurier, camellia kunnen reeds naar buiten. Let wel op voor koude nachten.
 • Eénjarigen ter plaatse zaaien. Bescherm het opkomende jonge plantgoed tegen vogels en houtduiven.
 • Onkruid Hou het onkruid onder controle. Verwijder regelmatig onkruid. Let bij het schoffelen op dat je geen jonge planten beschadigt. Van brandnetels kan je een gier maken die als bladversterkende meststof werkt bij planten.

  Als het onkruid is verwijderd maak je de grond goed vochtig (indien nodig) en bedek hem dan met een mulchlaag of een laag sierschors. Sinds een paar jaar zijn er nu ook cacaodoppen op de markt. Dit afvalproduct van de cacaoindustrie (omhulsel van cacaobonen) is een nuttig bodembedekkend middel: -het is decoratief -remt onkruidgroei -beschermt de bodem tegen uitdrogen -bevat stikstof -weert slakken. Nadeel is wel dat het snel verteert en dat vogels er graag in rommelen.

 • Groene aanslag Na de winterperiode met zijn korte dagen en weinig licht kunnen paden, terrassen en tuinmeubelen sterk vervuild zijn door algen, wieren, schimmels… Je kan deze verwijderen met een hogedrukspuit of met een speciaal product. Er zijn in de handel milieuvriendelijke producten verkrijgbaar op basis van enzymen. Deze producten werken wel sneller naarmate  de buitentemperatuur hoger is.
 • De vijver Ook het leven in en rond de vijver is wakker geschud. De groei van de planten herneemt zich en de vissen worden weer actief. Controleer de oeverbevestiging, de vijverrand, watervallen, beekloopjes, pompen en ander materiaal. Verwijder het bodemslib en de oude, afgestorven delen van waterplanten. Voorzie indien nodig extra zuurstofplanten.

  Om de volledige biologische afbraakcyclus in de vijver te volbrengen moeten twee bacteriegroepen in evenwicht zijn, zoniet wordt het water troebel en verspreidt zich een slechte geur. Deze twee groepen zijn: 1. bacteriën die het organisch materiaal afbreken tot voedingsstoffen. 2. waterzuiverende bacteriën, die de overtollige voedingsstoffen omzetten en verwijderen. In de lente zijn de waterzuiverende bacteriën nog onvoldoende actief, met groen water en algenvorming tot gevolg. In de handel zijn geconcentreerde oplossingen verkrijgbaar waaraan bacteriën van de tweede groep zijn toegevoegd. Deze bacteriën maken én houden uw water helder. Een voorbeeld van zo’n product:

  Optima Bact   (Aqua Natura).

  Er zijn ook vijverwatertestkits waarmee u op een eenvoudige manier een correcte meting van pH, KH én GH kan uitvoeren. Een ideale vijver heeft een aangepaste zuurgraad (pH= 7,3- 8,3), een voldoende hoge carbonaathardheid, (KH= 8° dH) en totale hardheid (GH= 12° dH).


  clip_image001(42).gifDe moestuin in april


  TIP- In het weekend van 14 en 15 april staan de kruiden in de belangstelling. -In Herkenrode is er de beurs Kruiden en Tuinen. -In Beernem is er open-kruidentuindag bij  Loca Labora. -In het arboretum van Kalmthout is er de Plantendag.

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

10 april

Laatste kwartier

14 april

Maan in klimmende knoop
17 aprilNieuwe maan Perigeum
24 aprilEerste kwartier
27 aprilMaan in dalende knoop

30 april

Apogeum

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen