MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de tweede week van december

370 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Het wordt stilaan tijd om de planning voor volgend jaar op te maken. In de siertuin en de moestuin. Nu alles vrij doorzichtig wordt, merk je duidelijk het belang van structuurplanten, hagen en groenblijvende struiken. Ze blijven een decoratief element in de winterse tuin en vormen de ruggegraat ervan.

clip_image001(415).jpg

  • Wie zijn de blijvers en welke planten staan op de verkeerde plaats of komen niet tot hun recht ? Als dit nodig blijkt kan je nog steeds bijsturen. Bladverliezende heesters kan je nu nog planten en verplanten.  Ook hagen (ligustrum, carpinus, fagus…) kunnen nog worden geplant. Maak de grond onkruidvrij en spit compost of humus onder. Leg een mulchlaag rond de planten. Ook bloembollen kun je nog planten. Plant ze eventueel in potten. Plant niet in erg natte grond. Je kan het planten ook nog uitstellen tot het voorjaar. Maak nu foto’s van je tuin, ze kunnen je heel wat bijbrengen. Op foto’s zie je ook altijd andere details die je anders over het oog ziet. Storende elementen bijvoorbeeld komen veel meer tot uiting op een foto.
  • Geef het tuinmateriaal een schoonmaakbeurt. Vergeet hierbij de sproeitoestellen niet en geef ze een grondige reinigingsbeurt met lauw of warm water. Laat zeker geen resten van spuitmiddelen in de sproeiers achter. In deze producten zitten namelijk bijtende stoffen die de rubberen dichtingen kunnen aantasten waardoor lekken ontstaan. Berg ook de producten zelf (herbicides, fungicides…) op in een koele, droge maar vorstvrije ruimte. Begin niet met het overhevelen van producten maar laat ze in hun oorspronkelijke verpakking en berg ze op buiten het bereik van kinderen en huisdieren.
  • De snoeischaar kan nog van pas komen! Bladverliezende hagen en struiken kunnen nog worden bijgesnoeid. Storende takken haal je ook weg bij vorm- of leibomen die aan een frame zijn gebonden. Ook de druivelaar wordt nu best bijgesnoeid, terwijl de plant nog in rust is.
  • Let op met het beschermen van rozen en andere planten op stam door middel van vuilniszakken of andere plastic verpakkingen. Met die zakken sluit je de plant bijna volledig af en hierdoor kunnen rottingsverschijnselen optreden.
  • Potten die nog buiten blijven staan zet je best van de grond op potsteunvoetjes bijvoorbeeld. Als ze van de grond staan kan het water steeds weg. Hoe vochtiger de potten staan, hoe meer kans op kapotvriezen of vorstschade. (Als er nog vorst komt natuurlijk!) Wie de buitenruimte wil aankleden met groen kan hiervoor gebruik maken van Skimmia, Pieris, Erica, dwergconiferen.

 

TIP

Vlieg er op 17 december eens op uit Het massaal neerstrijken van de vriezeganzen is een heel natuurspektakel. Wellicht heb je zelf al eens naar boven getuurd als zo’n indrukwekkende groep ganzen over je hoofd vliegt. Of gingen je nekharen rechtstaan bij het oorverdovende gegak van zo een bende vriezeganzen. Wil je het allemaal nog eens meemaken of wil je wat meer info over onze wintergasten? Natuurpunt nodigt je graag uit op de vriezeganzenhappening op 18 december. Meer info www.natuurpunt.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen