MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de tweede week van februari

606 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tuintips voor de tweede week van februari


De balans van januari dit jaar was: zonnig, koud en droog. De wintersmog maakte het nog ongezond ook. Ook in de eerste weken van februari blijft het nog koud en kunnen we nog niet opgelucht ademhalen.

clip_image001(542).jpg

 • De combinatie van koude en  (langdurige) droogte zou wel eens problemen kunnen geven bij wintergroene planten in de tuin en ook bij nieuwe aanplantingen. Vooral dan op lichtere gronden. Die wintergroene planten zoals buxus, taxus enz. blijven namelijk water verdampen maar het probleem is dat de wortels door de bevroren ondergrond geen water kunnen opnemen. Van zodra de vorst uit de grond is kan je best deze planten watergeven. Geef ook de nieuwe aanplant (ook bloembollen) en de planten in potten/bloembakken die buiten overwinteren water, als het niet vriest.
 • Het onderhoud van de vijver is beperkt in deze periode. Zorg dat het wateroppervlak niet permanent bevroren blijft. Heeft u een vijver met vissen, hou dan rekening met hongerige reigers die op jacht zijn.
 • De temperatuurverschillen tussen dag en nacht en vooral de koude nachten kunnen in deze periode schade toebrengen aan bomen. Vooral de stammen van appelbomen zijn gevoelig en dat kan aanleiding geven tot schors die gaat barsten. Dit kan je voorkomen door de stammen te kalken. Dat kalken is ook nuttig om het op gang komen van de sapstroom te vertragen. De witte stammen weerkaatsen de zonnewarmte en omdat de boom niet wordt opgewarmd, krijgt de sapstroom geen impulsen om wakker te worden en zo wordt de knopvorming ook vertraagd. Vroege knoppen en vroege bloei kunnen nog schade oplopen bij late vorstperiodes.
 • Klimplanten zoals Clematis en Lonicera kan je vermeerderen door afleggen. Uiteraard mag de bodem niet bevroren zijn. Het voordeel van afleggen is dat je soortechte nieuwe planten bekomt. Neem een stengel met krachtige knoppen en graaf een plastic pot met goede potgrond in. Maak met een scherp mes een snede in de stengel en druk de stengel goed in de potgrond.

  Heesters zoals boerenjasmijn, kornoelje, forsythia, ribes, spiraea, tamarisk kunnen vermeerderd worden door winterstek.

 • Als het niet vriest snoei je fruitbomen, bessenstruiken, leibomen, laatbloeiende clematissoorten (in bloei na juni). Meer info over het snoeien van Clematis: klik hier
 • Controleer de terrasplanten en de zomerbollen in de winterberging.
 • Wist je dat het sap van berken een heel goed middeltje is voor een voorjaarskuur? je hebt er helemaal geen ingewikkelde toestellen voor nodig. Alles wat je moet doen is bij een berkenboom een tak af te snijden en aan die tak een lege plastic fles te hangen. Bind de fles goed vast aan de tak en verzwaar ze eventueel wat zodat de tak gebogen wordt en het sap goed in de fles kan druppelen.
 • Wat je in de moestuin al kan doen lees je in onze rubriek Magazine/ moestuin.
 • Het wordt een jaarlijkse traditie dat in de maand februari de Helleborus volop in de belangstelling staat. Gespecialiseerde kwekers houden open-deur-dagen om hun collectie voor te stellen. Meer info.


  Winiefreds Tipclip_image001(13).jpgBeeld van de week


  • Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari

  5 februari

  Eerste kwartier.

  13 februari

  Volle maan.

  14 februari

  Apogeum.

  16 februari

  Maan in dalende knoop.

  21 februari

  Laatste kwartier.

  27 februari

  Perigeum.

  28 februari

  Nieuwe maan.

  Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters                       en gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen.                               Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige                       kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten.                       Ook om wortelgewassen te zaaien of te planten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen