MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de tweede week van februari

409 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de tweede week van februari

Binnenkort is het opnieuw Valentijn. En bloemen horen daar helemaal bij. Opnieuw rode rozen dit jaar? Het kan ook anders. Denk maar aan de Helleborus bijvoorbeeld. Hij staat deze maand volop in de aandacht en in de vele kleurschakeringen van de bloemen kan je ook roze en purpertinten terugvinden. Misschien niet echt Valentijnrood maar toch zeker ook de moeite waard. Zet een aantal planten in decoratieve potten bij elkaar op het terras. Inspiratie kan je opdoen op de helleborusdagen (8-11 februari) in het Arboretum van Kalmthout waar je de beste kwekers bij elkaar hebt.

   dezeweek20207.jpg               


• GENIETEN

In een veranda, orangerie of aangebouwde serre kan je al stilaan beginnen met genieten van het voorjaar. Tussen de terrasplanten en de meer koelteminnende kamerplanten. Sommige planten zijn misschien toe aan een grotere pot. Planten die je in een tuincentrum hebt gekocht zitten meestal nogal in te nauwe potten. Na verloop van tijd kan ook de grond uitgeput zijn en zullen de wortels van de plant behoefte hebben aan meer ruimte en nieuw voedsel. Hetzelfde geldt ook voor de terrasplanten. Controleer ze en geef ze eventueel ook een snoeibeurt.

Naast genieten kan je in zo'n winterkamer uiteraard ook al volop groenten en éénjarigen voorzaaien. Wil je meer te weten komen over hoe het allemaal echt in zijn werk gaat dan kan je inschrijven voor de workshops bij kwekerij Silene in Buggenhout. Lieve Adriaensens toont je op 3 en 10 maart hoe het wel en niet moet en welke haar favorieten zijn. Meer info: www.silene.be


• KLEURIGE BAKKEN EN POTTEN

We noemden hier al de Helleborus om eventueel op het terras toe te passen maar uiteraard zijn er ook de primula's, viooltjes, hyacinten, narcissen, bellis... om kleur te brengen in de bloembakken of potten. Maar ook kruiden in potten zijn reeds verkrijgbaar. 


• OPRUIMEN

Heel binnenkort worden de vaste planten opnieuw wakker en zullen zich nieuwe jonge scheuten gaan vormen. Het wordt dus tijd om de laatste afgestorven plantendelen op te ruimen. Ze hebben nu wel het beste van zichzelf gegeven en zorgden voor decoratieve tafereeltjes in de tuin, tijdens de weinige echt winterse dagen.


• VERMEERDEREN

Klimplanten zoals Clematis en Lonicera kan je vermeerderen door afleggen. Uiteraard mag de bodem niet bevroren zijn. Het voordeel van afleggen is dat je soortechte nieuwe planten bekomt. Neem een stengel met krachtige knoppen en graaf een plastic pot met goede potgrond in. Maak met een scherp mes een snede in de stengel en druk de stengel goed in de potgrond.

Heesters zoals boerenjasmijn, kornoelje, forsythia, ribes, spiraea, tamarisk kunnen vermeerderd worden door winterstek


BERKENSAP

Wist je dat het sap van berken een heel goed middeltje is voor een voorjaarskuur? Je hebt er helemaal geen ingewikkelde toestellen voor nodig. Alles wat je moet doen is bij een berkenboom een tak af te snijden en aan die tak een lege plastic fles te hangen. Bind de fles goed vast aan de tak en verzwaar ze eventueel wat zodat de tak gebogen wordt en het sap goed in de fles kan druppelen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen