MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de tweede week van januari

385 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tuintips voor de tweede week van januari

We beginnen aan de laatste week van de zogenaamde ‘zes donkere weken’ rond Kerstmis (zondag 15 januari is de laatste dag). Het blijft rustig in de tuin. Het tuinmateriaal staat er nu nog werkloos bij maar binnenkort moet er weer gespit, geharkt en geschoffeld worden, en dan vergeten we het gazon en het snoeiwerk nog even. We willen dan ook dat het gereedschap piekfijn in orde is en klaar voor de dienst. Tijd dus voor een dagje ‘onderhoud’.

clip_image001(477).jpg

  • Tegenwoordig wordt tuinmateriaal zoals spades, harken en schoffels voorzien van stelen uit glasvezel of ander kunststofmateriaal. In tegenstelling tot de houten stelen zijn deze behoorlijk onderhoudsvrij. Houten stelen die niet gelakt zijn of waarvan de laklaag, door intens gebruik, verdwenen is kan je best instrijken met lijnolie. Als er stelen aan vervanging toe zijn en je wenst bij hout te blijven, dan kies je best voor een stevige steel uit essenhout.
  • Snoeigereedschap hebben we jaarrond nodig, zelfs nu in de winter (wintersnoei bij fruitbomen). Alle bewegende deeltjes, veertjes voorzie je van wat olie. De messen kan je door middel van een slijpsteen opnieuw vlijmscherp maken. Houten stelen van een handsnoeizaag kun je best ook met lijnolie instrijken. Een motorkettingzaag laat je door een vakman nakijken.
  • Spades, schoppen en harken krijgen een poetsbeurt met een stalen schuurborstel en worden daarna eventueel nog eens gereinigd met wat water en groene zeep. Om het daarna proper te houden kan je spades en schoppen in een bak met zand zetten.
  • Kruiwagens van verzinkt materiaal of van kunststof worden ook met een harde schuurborstel gereinigd. Als ze buiten moeten blijven staan tijdens de winter zet je ze op hun neus zodat er geen water of sneeuw in kan. Voorzie ook de bouten aan de wielen van wat olie. Misschien is het ijzeren frame aan een lakbeurt toe.
  • Een grasmaaier breng je best naar een vakman voor een flinke onderhoudsbeurt (messen slijpen, olie verversen, bougies vervangen, elektrische onderdelen nakijken…).
  • Ben je aan nieuw materiaal toe? We zitten in de SOLDENperiode. Loop eens rond in de tuincentra of doe-het-zelf-zaken. Naast tuinmateriaal vind je er waarschijnlijk ook wel potten of bloembakken die binnenkort op het terras kunnen. En maak van de gelegenheid gebruik om je kerstboom te vervangen door een kamerplant.

Winiefreds Tip

clip_image001(13).jpgBeeld van de week

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen