MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de tweede week van juli

434 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de tweede week van juli

Uiteraard laten we de tuin niet aan zijn lot over maar het mag nu allemaal wat rustiger in de tuin. Vooral met het wisselvallige weer. Daarom enkele tips voor trips en andere wetenswaardigheden.

 zwembad.jpg


Natuurpunt koopt 140 ha natuur in Vorselaar

Natuurpunt ondertekende een overeenkomst met de familie van de Werve d' Immerseel, eigenaar van het domein Krabbels-Lovenhoek in Vorselaar, voor de aankoop van 140 hanatuur. Het gebied is gekend om zijn uitzonderlijke landschappelijke en natuurwaarde. Daarmee verwerft Natuurpunt een uniek stuk natuur en ontstaan er schitterende perspectieven voor natuurontwikkeling en landschapsherstel én kan het gebied opengesteld worden voor zachte recreatie..

Krabbels-Lovenhoek is een zeer waardevol gebied. Alleen al het feit dat een aaneengesloten stuk natuur van deze omvang, dat niet doorkruist wordt door verkeerswegen of ontsierd door bebouwing, gered kan worden, is in het versnipperde Vlaanderen uitzonderlijk. Het is een mijlpaal voor de Kempense natuur. Bovendien maakt het aangekochte gebied deel uit van een veel groter natuurcomplex, dat in zijn totaliteit meer dan 500 haomvat.

Krabbels-Lovenhoek bestaat uit oude loofbossen, natte broekbossen, voormalige heidegronden en een praktisch intacte meanderende beekvallei. Het gebied herbergt een grote rijkdom aan fauna en flora, waaronder verschillende zeldzame soorten. Natuurpunt stelt alles in het werk om, samen met de lokale vrijwilligers, het grote natuurpotentieel van het gebied te ontwikkelen en herstellen. Daarnaast stelt Natuurpunt een openstellingsplan op zodat iedere natuurliefhebber kan kennismaken met dit unieke gebied. Natuurpunt plant de aanleg van wandelpaden die je meenemen door de verschillende biotopen. In de loop van dit jaar wandelen we het eerste wandelpad in.

Natuurpunt kan dit project realiseren dankzij de steun van de gemeente Vorselaar en de inzet van vrijwilligers van de lokale afdeling.


Verlangen naar de tuin- beelden uit het depot

21 juni 2007 - 23 september 2007

Deze zomer staan de beelden van het Kröller-Müller Museum in het zonnetje. De tentoonstelling Verlangen naar de tuin – beelden uit het depot toont prachtige beelden die ooit zijn aangeschaft voor de tuin, maar daar al lang niet meer te zien zijn. De nadruk ligt op die beelden die specifiek voor de tuin zijn gekocht maar daar niet meer staan, vaak omdat hun materialen niet bestand zijn tegen een jarenlang buitenbestaan. meer info : www.kmm.nl


27 mei - 28 oktober 2007

Deze zomer stelt Paul McCARTHY (°1945) tentoon in het Middelheimmuseum. Deze opmerkelijke Amerikaanse kunstenaar toont voor het eerst een grote groep monumentale opblaasbare sculpturen in open lucht. Naast vier bestaande werken, creëerde hij speciaal voor deze gelegenheid vijf nieuwe sculpturen. Tot eind oktober in het Middelheimmuseum te Antwerpen. meer info : website Middelheimmuseum


Eco-actief op kamp

Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, lanceert speciaal voor jongerenkampen de map 'Kampkippen en Kikkererwten', met 100 ecologische recepten, 10 spelactiviteiten en 100 tips om eco-actief op kamp te gaan. Vele leiders, leidsters, fouragiers en kookouders zetten zich deze zomer weer in om jongeren een onvergetelijk, lekker en gezond zomerkamp te bezorgen. Speciaal voor hen maakte Velt de map 'Kampkippen en Kikkererwten'. Het is een uniek kookboek, want het is méér dan een kookboek. Om te beginnen vind je er 100 ecologische recepten in: lekker, gezond en betaalbaar. Via 100 links vind je antwoorden op vragen als 'Waar vind ik verse en betaalbare hoeveproducten of biogroenten in de buurt van de kampplaats?' En omdat kamperen toch in de eerste plaats spelen is, zijn er 10 fiches met activiteiten die het kampvolkje spelenderwijs bewust maakt rond voeding, landbouw, eerlijke handel enzovoort. Voor deze publicatie werkte Velt samen met de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM), die ook voor de verspreiding instaat. Je kunt de map bestellen bij JNM, Kortrijksepoortstraat 192, 9000 Gent, Tel 09 223 47 81,   info@jnm.be Meer info op   www.velt.be/kampkippen


Ik ga op vakantie en neem mee...

Tegenwoordig krijgen producten op basis van natuurlijke producten opnieuw de aandacht die ze verdienen. Zowel in medicatie als in cosmetische producten heeft men de heilzame werking van een aantal planten herontdekt. Zo staan Calendula en Arnica al eeuwen bekend om hun therapeutische eigenschappen. Samen met de kleine brandnetel vormen ze de basis van drie zalven die Weleda ontwikkelde om te gebruiken bij diverse ongemakken.

Calendula of goudsbloem doet reeds vele eeuwen wonderen bij huidirritaties en als huidverzorger, dankzij haar reinigende en desinfecterende eigenschappen. Calendula zalf of spray reinigt en verzorgt huidirritaties en stimuleert de vorming van nieuw huidweefsel.

Bij klussen, spelen of sporten is het snel gebeurd: je slaat op je vinger of je komt ten val. Arnica heeft een herstellende functie bij kneuzingen en werkt weldadig op overbelaste spieren. Na een valpartij kan een Arnica kompres op het hoofd het flauwtegevoel verlichten. Arnica wordt niet voor niets ‘valkruid’ genoemd.

De brandharen op de bladeren van de kleine brandnetel (Urtica Urens) scheiden bij aanraking een bijtend vocht af dat op de huid branderige jeukende bultjes veroorzaakt. Toch kan hij juist helpen bij jeukende huid, want verwerkt tot extract is zijn werking namelijk omgekeerd. Combudoron zalf van Weleda is een samenstelling van brandnetel en Arnica. De zalf of spray verzacht de huid na een dagje (te)intensieve zon of jeuk door een muggen- of wespensteek. Meer info  www.weleda.be  of   www.weleda.nl


Noteer alvast in uw agenda

  • Open Tuin Proeftuin – Kruisbessen 14 en 15 juli meer info: www.proeftuin.info
  • Studiedag rond prairiebeplanting Op 14 september organiseert vaste plantenkweker Jan Spruyt in Buggenhout een studiedag rond het hoe en wat van prairiebeplanting. Het aantal plaatsen is beperkt dus tijdig inschrijven is een must. Meer info www.vasteplant.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen