MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de tweede week van juni.

398 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de tweede week van juni.


Niet vergeten: zondag is het vaderdag. Waarschijnlijk zal in de komende weken de sportieve tuinliefhebber zich stilaan terugtrekken uit de tuin en zich voor het tv-toestel nestelen. Toch geven we nog wat tips mee.

clip_image001(906).jpg


• Schitterend zomerweer en tijd dus om te genieten op het terras of bij een barbecue. Met die zonnige en droge dagen zullen nu ook de tuinslangen van stal mogen gehaald worden. Voor wie niet wil thuisblijven hebben we nog enkele tips voor een uitstap.


• Tuinen met een Verhaal in een landschap van schilders. Naar aanleiding van 10 jaar Natuurpunt Herzele wordt dit jaar een speciale editie van ‘Tuinen met een verhaal’ georganiseerd. Zo is er ondermeer een tuinenwandeling die je langs wegen en paden voert en vier tuinen waarvan hete verhaal wordt gedaan door de eigenaars. Tuinen met een verhaal" wil verschillende aspecten van de natuurbeleving in de kijker plaatsen. De tuinenwandeling laat je genieten en wegdromen, je krijgt een blik op het landschap en leert iets over zijn kwetsbaarheid. Met dit evenement probeert men aan te tonen dat natuurbescherming en ontwikkeling zich niet alleen afspeelt in natuurgebieden. Natuurpunt Herzele wil je overtuigen ook in de eigen tuin te zorgen voor meer biodiversiteit en betere landschappelijke kwaliteit. Meer info: www.natuurpunt.be/herzele


• Tussen Maastricht en Luik ligt het Haspengouwse kastelenland. Juni is gebombardeerd tot maand van de kastelen en dat betekent dat vele poorten opengaan voor het publiek. Zo is er ondermeer ook elk jaar het festival voor zeldzame planten op het kasteel van Hex. Je kan er terecht voor planten, rozen maar ook groenten. Er zijn ook tentoonstellingen, workshops en voordrachten. Meer info: www.hex.be


• De tuin staat er nu waarschijnlijk op zijn voordeligst bij met veel bloeiende planten. Goed om weten is dat u bij vaste planten een tweede bloei kan forceren door ze na de bloei met een derde terug in te korten. Dit kan bijvoorbeeld met Geranium endressii, campanula-soorten, Sidalcea, Salvia nemorosa, Delphinium (ridderspoor).


• Rozen stelen de show in deze periode. Geef ze nu nogmaals een bemesting met een potasrijke meststof. Deze meststof kan je ook voor de tomaten gebruiken. Uiteraard kan je de rozen verwerken in boeketten maar er is meer: de rozenblaadjes zijn ook een decoratief element om te gebruiken op de tafel. Gewoon uitstrooien of in een sierkom met water laten drijven.


• Vergeet niet om nog tweejarige planten te zaaien zoals vergeet-me-nietjes (Myosotis), muurbloem (Erysimum), vingerhoedskruid (Digitalis), viooltje (Viola), duizendschoon (Dianthus barbatus), judaspenning (Lunaria), stokroos (Alcea), scharlei (Salvia sclarea). Zaai op een beschaduwde plek en hou het zaaibedje steeds vochtig. Bescherm de jonge zaailingen tegen felle zon. Als er zich twee a drie blaadjes hebben gevormd kan je de jonge plantjes verspenen.


• Als u nu nog waterlelies koopt, plant ze dan in speciaal daarvoor bestemde plantmandjes. Laat ze niet staan in de kweekmandjes waarin u ze kocht. Zet ze in grotere exemplaren zodat ze zich voldoende kunnen ontwikkelen. Om uitspoeling te voorkomen bekleed je de mandjes best met een jutedoek of iets dergelijks. Maak gebruik van aangepaste leliegrond (met klei). Voordat ze op de definitieve diepte worden gezet zet u ze eerst een tijdje op een minder diepe plek (de helft van de uiteindelijke plantdiepte bijvoorbeeld). Als de plant voldoende drijfbladeren heeft ontwikkeld mag ze naar de definitieve standplaats.


• Vindt u dat de vijverrand niet voldoende is afgewerkt en dat er bijvoorbeeld nog teveel folie zichtbaar is, maak dan gebruik van kruipende oeverplanten zoals bijvoorbeeld Lysimachia nummularia. Met zijn kruipende groeiwijze is hij heel geschikt om snel de vijverrand te bedekken.

De gunnera is een decoratieve bladplant met opvallend grote bladeren die aan rabarber doen denken. Hou er rekening mee dat het een moeras- en oeverplant is, die dus behoefte heeft aan veel water. Hij mag zelfs met zijn voeten in het water staan. Het grote blad verdampt veel water en heeft door zijn omvang ook geregeld wat extra meststof nodig.


• Juni is compostmaand. Ga deze maand eens langs bij het containerpark in je buurt. Op vele plaatsen geven de compostmeesters tekst en uitleg rond composteren. Meer info hierrond vind je op www.vlaco.be

TIP Grasmaaiers en heggenscharen...hou het een beetje stil in de tuin uit sympathie voor de studenten, tenslotte weten we allemaal wat studeren betekent...


• Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in maart
3 juniEerste kwartier
4 juniApogeum
5 juniMaan in dalende knoop
11 juniVolle maan
16 juniPerigeum
18 juniLaatste kwartier Maan in dalende knoop

25 juni

Nieuwe maan

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te zaaien of te planten.

 Beeld van de week

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen