MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de tweede week van juni

456 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de tweede week van juni.


Vlaanderen is in de ban van de verkiezingen en de processierups. Toch ook niet vergeten: zondag is het vaderdag.

clip_image001(906).jpg


• Dit weekend gaan de deuren van de kasteeltuin van Hex opnieuw open voor het publiek. Naast de rozen kan u er ook de prachtige moestuin bewonderen. Dit jaar is er ook speciale aandacht voor groenten uit het Oosten. 'Grande Dame' van de Engelse sierlijke moestuin stelt haar nieuwste boek 'Oriental vegetables' voor. Op zaterdag om 11.30u verzorgt ze een lezing rond dit thema en uiteraard wordt er ook plantgoed en zaad van Oosterse groenten te koop aangeboden. Ook Peter Bauwens is opnieuw van de partij.


• Terwijl de processierups het leger de brandweer en de civiele bescherming bezighoudt, rukken ook in de tuin de plaagdieren zoals bladluizen en taxuskever op. De naam taxuskever is voor velen misschien misleidend, omdat men denkt dat deze kever enkel de taxus aantast. De waardplantenlijst van deze lastige parasiet is echter zeer uitgebreid. De volwassen kever vreet hier en daar aan de bladranden van planten zoals bergenia (schoenlappersplant), Euonymus (kardinaalshoed), rhododendron enz. Het zijn echter de larven die de meeste schade aanrichten omdat zij aan de wortels vreten. De kever zal binnen zowat een maand zijn eieren afleggen en deze komen dan in de loop van augustus uit. Opletten dus.


• De tuin staat er nu waarschijnlijk op zijn voordeligst bij met veel bloeiende planten. Goed om weten is dat u bij vaste planten een tweede bloei kan forceren door ze na de bloei met een derde terug in te korten. Dit kan bijvoorbeeld met Geranium endressii, campanula-soorten, Sidalcea, Salvia nemorosa, Delphinium (ridderspoor).


• Rozen stelen de show in deze periode. Geef ze nu nogmaals een bemesting met een potasrijke meststof. Deze meststof kan je ook voor de tomaten gebruiken. Uiteraard kan je de rozen verwerken in boeketten maar er is meer: de rozenblaadjes zijn ook een decoratief element om te gebruiken op de tafel. Gewoon uitstrooien of in een sierkom met water laten drijven.


• Vergeet niet om nog tweejarige planten te zaaien zoals vergeet-me-nietjes (Myosotis), muurbloem (Erysimum), vingerhoedskruid (Digitalis), viooltje (Viola), duizendschoon (Dianthus barbatus), judaspenning (Lunaria), stokroos (Alcea), scharlei (Salvia sclarea). Zaai op een beschaduwde plek en hou het zaaibedje steeds vochtig. Bescherm de jonge zaailingen tegen felle zon. Als er zich twee a drie blaadjes hebben gevormd kan je de jonge plantjes verspenen.


• Als u nu nog waterlelies koopt, plant ze dan in speciaal daarvoor bestemde plantmandjes. Laat ze niet staan in de kweekmandjes waarin u ze kocht. Zet ze in grotere exemplaren zodat ze zich voldoende kunnen ontwikkelen. Om uitspoeling te voorkomen bekleed je de mandjes best met een jutedoek of iets dergelijks. Maak gebruik van aangepaste leliegrond (met klei). Voordat ze op de definitieve diepte worden gezet zet u ze eerst een tijdje op een minder diepe plek (de helft van de uiteindelijke plantdiepte bijvoorbeeld). Als de plant voldoende drijfbladeren heeft ontwikkeld mag ze naar de definitieve standplaats.


• Vindt u dat de vijverrand niet voldoende is afgewerkt en dat er bijvoorbeeld nog teveel folie zichtbaar is, maak dan gebruik van kruipende oeverplanten zoals bijvoorbeeld Lysimachia nummularia. Met zijn kruipende groeiwijze is hij heel geschikt om snel de vijverrand te bedekken.

De gunnera is een decoratieve bladplant met opvallend grote bladeren die aan rabarber doen denken. Hou er rekening mee dat het een moeras- en oeverplant is, die dus behoefte heeft aan veel water. Hij mag zelfs met zijn voeten in het water staan. Het grote blad verdampt veel water en heeft door zijn omvang ook geregeld wat extra meststof nodig.


• Juni is compostmaand. Ga deze maand eens langs bij het containerpark in je buurt. Op vele plaatsen geven de compostmeesters tekst en uitleg rond composteren. Meer info hierrond vind je op www.vlaco.be

TIP Grasmaaiers en heggenscharen...hou het een beetje stil in de tuin uit sympathie voor de studenten, tenslotte weten we allemaal wat studeren betekent...

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

1 juniVolle maan
8 juniMaan in klimmende knoop Laatste kwartier
12 juniPerigeum
15 juniNieuwe maan
20 juniMaan in dalende knoop
22 juniEerste kwartier
24 juniApogeum
30 juni

Volle maan

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en   gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen