MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de tweede week van maart

524 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tuintips voor de tweede week van maart


Het loopt allemaal niet echt vlot. Hopelijk verdwijnen nu stilaan de scherpe kantjes van de winter. De sombere februarimaand heeft het tuinwerk vertraagt en het wordt nu toch behoorlijk moeilijk om te blijven stilzitten. Er blijft echter nog een hemelsbreed verschil tussen wat we zouden willen doen en wat we echt kunnen doen. Als we er de volksspreuken en –wijsheden op nalezen merk je dat het niet zo uitzonderlijk is wat we nu meemaken en dat maart ook in het verleden al raar uit de hoek kon komen.

 clip_image001(635).jpg

  • Laten we hopen dat dit het laatste weekend is met echt winterse kou. Als we toch nog moeten binnenblijven dan kunnen we de kamerplanten misschien eens wat meer aandacht geven. Na de winter kunnen die best een opknapbeurt gebruiken. De groeiperiode bij de meeste kamerplanten loopt van maart tot september en in die periode mag je weer op regelmatige basis voedsel geven. Ook verpotten kan noodzakelijk zijn. Kies voor kwalitatieve potgrond die voorzien is van de nodige voedingsstoffen en met een luchtige structuur die zorgt voor een goede waterverdeling.
  • Ook bij de terrasplanten komt de groei op gang. Ook hier kan verpotten noodzakelijk zijn, en wat de verzorging betreft mogen ze ook wat regelmatiger water krijgen.
  • Grondbewerkingen uitvoeren is misschien nog wat voorbarig maar we kunnen wel al ter voorbereiding goed verteerde compost, humus of bodemverbeterend materiaal uitstrooien. Wie denkt aan de aanleg van een gazon kan ook hiervoor de voorbereidingen nemen. Om gras in te zaaien is het nog te vroeg, maar een gazon aanleggen met grasrollen behoort binnenkort tot de mogelijkheden.
  • Struiken die laat in de zomer bloeien op eenjarig hout (Buddleia davidii en Caryopteris) moeten nu flink teruggesnoeid worden. Een volwassen, oudere Buddleia kan je flink verjongen door de snoei over twee jaar te spreiden. Knip dit jaar ongeveer de helft van de takken terug tot bijna tegen de grond en doe hetzelfde volgend jaar met de andere helft.
  • Laatbloeiende clematissoorten die bloeien op nieuw hout, moeten nu sterk worden teruggesnoeid als dat nog niet is gebeurd. Knip ze op ongeveer een halve meter boven de grond af, net boven een gezonde knop. Clematissoorten die sterk moeten gesnoeid worden zijn al de laatbloeiende Lanuginosa-, Jackmanii- en Viticella-variëteiten zoals ondermeer ‘Comtesse de Bouchard’, ‘Ernest Markham’, ‘Lady Betty Balfour’, ‘Madame Baron Veillard’, ‘Madame Edouard André’, ‘Perle d’Azur’, ‘Pink Fantasy’, ‘Victoria’, ‘Ville de Lyon’ en ‘C. tangutica’ De clematissen die in het voorjaar bloeien en in de zomer eventueel nog eens herbloeien, moeten nu niet gesnoeid worden.
  • Een moestuin moet tegenwoordig niet alleen productief zijn maar moet ook mooi zijn als volwaardig onderdeel van de tuin. Daarvoor kan je kruiden toepassen, bijvoorbeeld om de perken af te boorden. Geurende kruiden zoals tijm, lavendel, wijnruit, salie, peterselie komen hiervoor in aanmerking en ze zijn bovendien heel nuttig omdat de geur van de planten schadelijke insecten kan misleiden. Wat je verder in de moestuin kan doen lees je in onze aparte rubriek.

     

  • Ook leuk om te voorzien is een pluktuin. Hiervoor kies je éénjarigen en vaste planten. Op die manier heb je deze zomer steeds de ingrediënten bij de hand om zelf een boeket samen te stellen. Verschillende planten kunnen vanaf half maart direct buiten in volle grond worden gezaaid, op voorwaarde dat de grond voldoende opgewarmd is en het weer niet te guur. Bloemen die kunnen gezaaid worden zijn ondermeer: Alyssum, Calendula (goudsbloem), Clarkia, Centaurea (korenbloem), Godetia, Gypsophila, Rudbeckia, Nigella, Papaver. Ook verschillende doorlevende planten zoals Delphinium, Thalictrum, Lupine, Aquilegia kunnen in volle grond gezaaid worden, maar beter is om toch maar voor te zaaien in zaaikistjes in een koude bak of serre.

 
• Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in maart

6 maart

Eerste kwartier.

13 maart

Apogeum.

14 maart

Volle maan.

15 maart

Maan in dalende knoop.

22 maart

Laatste kwartier.

28 maart

Perigeum.

29 maart

Nieuwe maan. Maan in klimmende knoop.

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te zaaien of te planten.

clip_image001(13).jpgBeeld van de week

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen