MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de tweede week van maart

1929 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de tweede week van maart


Na regen… Soms komt er onverwachts ook wel eens wat goeds uit de lucht vallen. Zoals dit weekend bijvoorbeeld. We krijgen een echt lenteweekend, dus hou het tuinmateriaal maar in de aanslag…

dezeweek080307.jpg

VERTICUTEREN

Het wordt waarschijnlijk een gazonweekend. In het voorjaar is het gazon zowat het eerste waar aandacht aan besteedt wordt. Verticuteren is een karwei die voor de eerste maaibeurt wordt afgehandeld. Al of niet verticuteren is dan echter de meest gestelde vraag. Hoewel het nog door velen jaarlijks wordt toegepast, wordt het nut ervan door anderen betwist. Het is inderdaad de snelste oplossing om mos en dood gras te verwijderen. Tegenstanders beweren echter dat de plaats van mos al snel wordt ingenomen door onkruid en de humusvoorraad in de bodem daalt waardoor het gras minder goed groeit en  mos zich opnieuw beter kan ontwikkelen. Wie twijfelt kan uiteraard gebruik maken van alternatieve middelen zoals de combinatie van kalk strooien en organische meststoffen waaraan antimos werende producten zijn toegevoegd zoals bijvoorbeeld micro-organismen die het mos omzetten in vruchtbare humus.

NIEUWE GRASMAAIER

Ben je toe aan een nieuwe grasmaaier, overweeg dan misschien eens de aankoop van een mulcher. Het belangrijkste voordeel van mulchen is tijdwinst omdat er geen maaiafval moet afgevoerd worden en het scheelt uiteraard ook in het tuinafval. De grassnippers geven ook terug voeding af aan het gras, waardoor je een mooier gazon krijgt. Als we enkele nadelen moeten noemen:

 • Je moet vaker maaien (het gras wordt steeds gevoed)
 • Voor een goede versnippering moet het gras goed droog zijn.
 • Er kan grasmaaisel aan je schoeisel blijven kleven (als je dat al erg vindt uiteraard!)

 

SLAKKEN

Het zachte en vochtige weer zorgt ervoor dat slakken behoorlijk actief zijn. Jonge scheuten van planten zijn vaak het slachtoffer omdat er verder nog niet veel voor handen is. Enkele preventieve maatregelen:

 • schoffel regelmatig in de tuin, hierdoor droogt de bovenste grondlaag uit waardoor slakken zich moeilijker kunnen verplaatsen.
 • slakken schuilen zich graag op ruige, donkere, vochtige plekjes en in hoog gras. Vermijd dergelijke schuilplaatsen en vermijd tuinafval.
 • hang nestkastjes om natuurlijke vijanden aan te trekken. Merels en lijsters hebben slakken op hun menu staan.
 • maak gebruik van stekelig en ruw materiaal rond de planten, basaltmeel bijvoorbeeld of lavagruis of sparrennaalden. Ook een laag cacaodoppen aanbrengen is een aanrader. Slakken vinden het akelig om over de scherpe randjes van de doppen te manoeuvreren. Naast een bodembedekker zijn cacaodoppen ook een echte bodemverbeteraar. Ze bevatten veel organische stikstof en sporenelementen zoals boor die aan de plantenwortels wordt doorgegeven.
 • ook kippen en eenden lusten slakken.
 • lok slakken in een hinderlaag en vang ze weg door bijvoorbeeld onder een dakpan stukjes appel, pompoen of ander fruit te leggen. Met de gevangen slakken zou je een gier kunnen maken door de slakken in water te koken en dit mengsel in de tuin te spuiten. De geur zou slakken weghouden.
 • potjes met bier ingraven.
 • een andere natuurlijke vijand van slakken is het aaltje (nematode) Phasmarhabditis hermophrodita, dit aaltje werkt best als de bodemtemperatuur zo’n 15°C bedraagt.
 • Escar-go is een slakkenbestrijdingsmiddel dat niet giftig is voor huisdieren, egels en vogels.

 

In de handel zijn producten verkrijgbaar die werken op het principe van ‘lokaas’ Edialux heeft in zijn assortiment 2 slakkenlokazen: het standaardproduct Slakkendood en het professionele middel Skipper. Beide lokazen zijn regenbestendig en bevatten een afweermiddel, zodat de korreltjes niet opgegeten worden door huisdieren. Vermelden we nog dat Slakkendood, mits uitgelegd in vallen, ook kan gebruikt worden in de biologische teelt. Een vroege bestrijding is essentieel om te voorkomen dat slakken zich massaal zouden vermenigvuldigen. Strooi daarom reeds een eerste maal Slakkendood of Skipper uit in maart. Zo belet u de afleg van eitjes door slakken die de winter hebben overleefd. Leg de korrels niet op hoopjes want dit bevordert geenszins een goede werking. Gelijkmatig uitstrooien is de boodschap.

ONKRUID IN TOOM HOUDEN

Naast de slakken vormen ook onkruiden een probleem in de tuin. Veel vroeger dan de sierplanten steken deze de kop op. Het is niet aan te raden om te wieden bij vochtig en nat weer omdat dan teveel grond aan de wortels blijft hangen. Schoffel en wied op een droge dag. Het jonge onkruid draagt nu nog geen zaad en kan gerust gecomposteerd worden. Na het wieden breng je een mulchlaag aan rond de planten.

VERPLANTEN

Vooral groenblijvende planten kan je nu verhuizen. Zijn ze te groot geworden of staan ze niet op de juiste plaats, haal ze dan nu uit de grond, voorzien van een flinke wortelkluit en zet ze op hun nieuwe plaats. Werk je op arme grond dan kan je best ook meteen de grond verbeteren.

KIESERIET

Er zijn een behoorlijk aantal meststoffen verkrijgbaar in de handel. Nu is er ook voor de particuliere tuingebruiker Kieseriet beschikbaar. DCM Kieseriet is een 100% natuurlijke bron van magnesium (26% MgO) en is toegelaten voor gebruik in de biologische landbouw. Magnesium is een belangrijk voedingselementen voor een goede fotosynthese van planten en speelt tevens een cruciale rol in de groene kleur van bladeren. Bladeren met een flets gele kleur, coniferen met bruine naalden… allemaal mogelijke symptomen van magnesiumgebrek. Zowel bladgewassen als sierplanten zullen donkergroen kleuren door gebruik van DCM KIESERIET. Meng DCM KIESERIET in de bodem van uw groentetuin of strooi het aan al uw planten die extra magnesium vragen (coniferen, hagen…). Kieseriet wordt in de groentetuin voornamelijk aangeraden voor bladgewassen zoals sla, spinazie, kruiden zoals peterselie en prei en selder voor een intensere groenkleuring van het blad. Maar ook vruchtgewassen zoals tomaten, komkommer en courgette (grote bladeren!) zullen voordeel hebben aan een bemesting met kieseriet.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen