MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de tweede week van mei

305 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de tweede week van mei

De groei zit er volop in. Late nachtvorst hoeven we nu nog niet direct te vrezen maar toch nemen velen het zekere voor het onzekere en stellen bepaalde zaken in de tuin nog uit tot de periode van de ijsheiligen voorbij is.

clip_image001(800).jpg

 • Toch nog even voorstellen: 11 mei: Sint-Mamertus (of Gangulvus) 12 mei: Sint-Pancratius 13 mei: Sint Servatius Meestal wordt ook nog Sint-Bonifatius op 14 mei meegerekend. Die ijsheiligen ontlenen hun naam aan het gevaar dat nog kan bestaan op koud voorjaarsweer. Veel gewassen staan nu in bloei en een late vorstnacht kan nu veel schade aanrichten. Na 13-14 mei is de kans gering op late nachtvorst. Hoewel we vorig jaar konden ervaren dat het nog mogelijk is. Dat in deze periode nog dergelijke koude mogelijk is komt door het feit dat het vasteland in deze periode al flink kan opwarmen, maar de lucht uit de poolstreken blijft nog behoorlijk koud.
 • Grasmaaien behoort nu tot de wekelijks weerkerende taken. Let op: een nieuw aangelegde gazon niet te snel kortmaaien. Je hoeft het grasmaaisel niet naar het containerpark te voeren. Je kan het composteren of gebruiken als mulchlaag tussen de planten. Leg die mulchlaag nadat je de bodem onkruidvrij hebt gemaakt en als de bodem goed vochtig is. Op die manier bescherm je de bodem tegen uitdroging. Let op: rond pioenen leg je best geen mulchlaag omdat deze planten voor een optimale bloei niet te diep mogen worden geplant. Nu de temperaturen stilaan oplopen heb je ook de mogelijkheid om gazonmeststof te strooien met een directe werking tegen onkruid. Laat de paardebloemen niet in het zaad komen.
 • Als je nog kale plekken in de border hebt kan je deze nu opvullen. Je kan nog volop vaste planten aanplanten maar je kan ook gebruik maken van éénjarigen en zomerbloeiende bloembollen.
 • Je moet nu ook vooruit denken en tweejarigen zoals Alcea (stokroos), Digitalis (vingerhoedskruid) en Lunaria (judaspenning) zaaien. Deze zullen pas volgend jaar bloemen geven.
 • Bloembollen die zijn uitgebloeid laat je best nog staan. Laat het loof volledig verdrogen. Op deze manier geef je de bollen de mogelijkheid om reserve op te slaan.
 • Niet alleen de schadelijke maar ook de nuttige insecten zijn nu actief in de tuin. Honingbijen verzamelen volop nectar. Hou hiermee rekening als je schadelijke insecten wilt bestrijden.
 • De mieren worden ook weer actief. Mierennesten kunnen in het grasperk storende hoopjes aarde doen verschijnen. Hiervoor kan je een strooipoeder gebruiken. Mieren op het terras bestrijdt je beter met een vloeibaar product.
 • Voorzie bij hoger wordende vaste planten reeds steunmateriaal. Makkelijk zijn de systemen die in de hoogte verstelbaar zijn en dus meegroeien met de plant.
 • In de vijver kan je nu ook de niet-winterharde planten gaan toepassen. Drijfplanten zoals waterhyacint en het mosselplantje. Als je vijverplanten aankoopt, let er dan op dat er geen kroos meekomt. Deze plant woekert enorm en is bijna niet meer uit de vijver te krijgen.
   

  De moestuin deze maand
  Weekendklus- tips voor een gazon zonder mos.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen