MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de tweede week van mei

489 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de tweede week van mei


De groei bij planten lijkt wat te stagneren door het droge zonnige weer. Zo'n 37 dagen zonder regen. Wat nattigheid is dus meer dan welkom, en die komt er dan ook. Soms zelfs een behoorlijke plensbui.  Vang zoveel mogelijk het regenwater op.

 wisteria.jpg

  • Nachtvorst is niet direct in zicht maar toch nog even de ijsheiligen voorstellen: 11 mei: Sint-Mamertus (of Gangulvus) 12 mei: Sint-Pancratius 13 mei: Sint Servatius Meestal wordt ook nog Sint-Bonifatius op 14 mei meegerekend. Die ijsheiligen ontlenen hun naam aan het gevaar dat nog kan bestaan op koud voorjaarsweer. Veel gewassen staan nu in bloei en een late vorstnacht kan nu veel schade aanrichten. Na 13-14 mei is de kans gering op late nachtvorst. Hoewel we vorig jaar konden ervaren dat het nog mogelijk is. Dat in deze periode nog dergelijke koude mogelijk is komt door het feit dat het vasteland in deze periode al flink kan opwarmen, maar de lucht uit de poolstreken blijft nog behoorlijk koud.
  • Het gazon is waarschijnlijk aan een opknapbeurt toe. Nu er regen wordt voorspeld kan het nuttig zijn om voedsel te strooien. Gebruik eventueel een meststof waaraan een onkruidbestrijdend middel is toegevoegd. Ook een nieuw gazon inzaaien kan nog en uiteraard ook aanleg van een nieuw gazon met grasrollen.

    Heeft u reeds een gazon aangelegd, maai dan niet te kort. Je hoeft het grasmaaisel niet naar het containerpark te voeren. Je kan het composteren of gebruiken als mulchlaag tussen de planten. Leg die mulchlaag nadat je de bodem onkruidvrij hebt gemaakt en als de bodem goed vochtig is. Op die manier bescherm je de bodem tegen uitdroging. Let op: rond pioenen leg je best geen mulchlaag omdat deze planten voor een optimale bloei niet te diep mogen worden geplant.

  • Als je nog kale plekken in de border hebt kan je deze nu opvullen. Je kan nog volop vaste planten aanplanten maar je kan ook gebruik maken van éénjarigen en zomerbloeiende bloembollen. Maak alvast een boodschappenlijstje, dat kan handig zijn bij een bezoek aan de Tuindagen van Beervelde op 11,12 en 13 mei.

  • Je moet nu ook vooruit denken en tweejarigen zoals Alcea (stokroos), Digitalis (vingerhoedskruid) en Lunaria (judaspenning) zaaien. Deze zullen pas volgend jaar bloemen geven.
  • Bloembollen die zijn uitgebloeid laat je best nog staan. Laat het loof volledig verdrogen. Op deze manier geef je de bollen de mogelijkheid om reserve op te slaan.
  • Niet alleen de schadelijke maar ook de nuttige insecten zijn nu actief in de tuin. Honingbijen verzamelen volop nectar. Hou hiermee rekening als je schadelijke insecten wilt bestrijden.
  • De mieren worden ook weer actief. Mierennesten kunnen in het grasperk storende hoopjes aarde doen verschijnen. Hiervoor kan je een strooipoeder gebruiken. Mieren op het terras bestrijdt je beter met een vloeibaar product.
  • Voorzie bij hoger wordende vaste planten reeds steunmateriaal. Makkelijk zijn de systemen die in de hoogte verstelbaar zijn en dus meegroeien met de plant.
  • In de vijver kan je nu ook de niet-winterharde planten gaan toepassen. Drijfplanten zoals waterhyacint en het mosselplantje. Als je vijverplanten aankoopt, let er dan op dat er geen kroos meekomt. Deze plant woekert enorm en is bijna niet meer uit de vijver te krijgen
  • clip_image001(42).gif  Weekendklus

    clip_image001(42).gif  OPEN TUINEN             OPEN TUINEN WAASLAND

    clip_image001(42).gif  13 MEI = MOEDERDAG VERSTUUR EEN E-CARD.

    clip_image001(42).gif  Tal van technische problemen omwille van hackers die proberen deze site lam te leggen hebben het ons de laatste dagen bijzonder moeilijk gemaakt. Hopelijk zijn alle problemen nu achter de rug en kunnen we weer op een normale manier verder werken. Er zijn een paar aanpassingen op de site die door deze moeilijkheden nog wat vertraging hebben opgelopen maar we hopen dat alles tegen volgende week 'op zijn poten' staat. Onze excuses voor alle ongemakken die u eventueel mocht ervaren.

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

10 meiLaatste kwartier
11 meiMaan in klimmende knoop
15 meiPerigeum
16 meiNieuwe maan
23 meiEerste kwartier
24 meiMaan in dalende knoop
27 meiApogeum
 

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en               gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen