Deze week in de tuin: de tweede week van november
Geen ophokplicht op tuinliefhebbers. De uitzonderlijk zachte temperaturen van oktober hebben het buitenleven een behoorlijk stuk verlengd.
Liefhebbers van de mooie herfstkleuren hebben nu alle redenen om te watertanden. Ondermeer Liquidambar, hamamelis, fothergilla en nog zoveel andere soorten, tonen nu hun schitterende herfstkleuren. Ook de grassen stelen de show.
Terwijl de tuin nog uitzonderlijk veel kleur geeft en de chrysanten nog parmantig op de kerkhoven of op het terras staan, kunnen we er van uitgaan dat we niet veel meer moeten verwachten. De teloorgang van de tuin is begonnen of kan beginnen. Tijd dus om aan een nieuw seizoen te denken.
• Dat kan bijvoorbeeld door de grond te gaan voorbereiden en te verbeteren. Op zware grond kan het aan te raden zijn om te gaan spitten en de grond te voorzien van goed verteerde compost om hem luchtiger te maken. Lichtere grond kan je gewoon oppervlakkig bewerken met een cultivator of een lichte freesmachine. Werk bodemverbeterende middelen zoals gedroogde koemestkorrels onder.
• Het gras blijft groeien en dat betekent dat de grasmaaier nog niet aan rusten toe is. Met een maaibeurt verzamel je ook de afgevallen bladeren op het gazon. Het blijft zelfs nog mogelijk om een nieuw gazon aan te leggen door gebruik te maken van grasrollen bijvoorbeeld.
• Ook het onkruid doet het jammerlijk genoeg goed. Verwijder het best steeds zo snel mogelijk zodat het niet kan gaan woekeren, want sommige soorten verspreiden zich door ondergrondse uitlopers.
• Voor narcissen wordt het vrij laat maar andere bloembollen zoals tulpen, hyacinten, alliums kunnen nu nog worden geplant. Bedek de bollen met een mulchlaag. Hyacinten kun je in speciale hyacintenglazen in huis voortrekken. Zo heb je rond kerstmis bloeiende bloembollen in huis. In de handel zijn ze ook wel verkrijgbaar, maar zelf doen is leuker.
• Plantensteunen kunnen nu weggehaald worden.
• Het najaar is een ideale periode om rozen te planten. Hou rekening met de specifieke wensen van rozen: -Ligging: het is vanzelfsprekend dat rozenstruiken liefst een zonnige plaats hebben -Aantal: algemene regel is dat men per vierkante meter ongeveer 7 tot 9 grootbloemige en trosbloemige rozenstruiken kan zetten en 4 à 6 planten voor bodembedekkende rozenstruiken. -Voorbereiding van de grond: zorg ervoor dat er zich op de plaats waar de rozen komen geen ondoordringbare laag aanwezig is op minder dan 75cm diepte. Werk organische meststoffen onder. -Planten: zorg dat de plantputten voldoende diep en ruim zijn zodat de wortles er kunnen ingeplaatst worden, zonder ze om te buigen. Hou ook rekening met de entplaats.
• Ook bladverliezende heesters en hagen kunnen in de komende weken worden geplant.
• Door de zachte temperaturen is het best om de winterberging van de terrasplanten goed te verluchten. Dit om schimmels en een vochtige atmosfeer te voorkomen en om zoveel mogelijk een gelijkmatige temperatuur te bekomen.
• Niettegenstaande het feit dat veel groenafval van goudwaarde kan zijn, doen de containerparken gouden zaken. Aanhangwagens vol met snoei- en tuinafval worden aangevoerd. Allemaal perfect materiaal om te composteren, maar de meeste mensen hebben waarschijnlijk niet voldoende ruimte om nog een deel van de tuin op te offeren aan een composthoop. Met een hakselaar kan u het volume van uw tuinafval reduceren tot aanvaardbare proporties, en het is een ideale voorbereiding voor de compostering. Neem eens een 'snipperdag'
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen