MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de tweede week van november

571 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin

Terwijl het verval bij de vaste planten in de tuin volop begonnen is, en de winter-decoraties worden bovengehaald, staan de meeste zomerbloeiers zoals de pelargoniums nog te schitteren in de bloembakken. Toch wordt het tijd om ze een veilig onderkomen te geven.

nieuwsbrief3906dezeweek3.jpg

SNOEIEN Struiken die in de zomer bloeien kunnen nu gesnoeid worden als dat nodig is. Dode of zieke takken kunnen in ieder geval worden weggehaald. Snoeien doet u om de vorm van de plant compact te houden of je snoeit enkele oudere takken weg tot bij de basis om licht in de struik te bekomen. Bomen zoals de notenboom, berk, haagbeuk, kastanje en esdoorn snoei je best nu omdat te laat snoeien bloeden kan veroorzaken doordat de sapstroom bij deze bomen snel op gang komt. Snoeien in juni kan ook. Laatbloeiende clematissen kunnen ook nu worden gesnoeid door de takken in te korten tot zo'n 30cm boven de grond.

Wilgentakken en takken van de hazelaar zijn bruikbaar materiaal waarmee de handige harry’s onder ons wel weg weten. Kijk bijvoorbeeld eens op de site vanwww.degroeneklusser.be

BLOEMBOLLEN De niet winterharde zomerbollen en –knollen zoals dahlia’s, gladiolen, canna’s, begonia’s mogen na de eerste nachtvorst gerooid worden. Laat ze drogen en laat het loof verder afsterven op een droge, vorstvrije plaats. Daarna bewaart u de bollen/knollen in kistjes met turfmolm. Voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen nu nog worden geplant. In de Allium-familie zitten verschillende soorten die de moeite waard zijn.

PLANTEN Rozen met blote wortel worden best in november geplant. Zo kunnen ze nog inwortelen voor de winter. Rozen in pot kunnen jaarrond worden geplant. Geef ze een zonnige en goed verluchte plaats. Rozen kunnen wat wind verdragen. Een goede luchtcirculatie door de planten voorkomt ook ziekten en aantastingen van insecten. Klimrozen plant je best zo’n 10cm weg van een muur. Rozen op stam worden best voorzien van een steunstok. Beschik je over stalmest, leg dan een dun laagje rond de planten om ze te beschermen tegen winterkou. Plant geen rozen op een plaats waar reeds rozen stonden, of als het niet anders kan, vervang dan de grond volledig.

BLOEMSCHIKKEN De tuin en de natuur bieden nog behoorlijk wat materiaal voor winterse bloemstukken. U kan een tuintafel ook nog een winterse aankleding geven met mos, bladeren en decoratieve kransen met vruchten en bessen.

VALLENDE BLADEREN Regelmatig blad van het gazon harken. Vermijd bladinval bij een siervijver. Kijk regelmatig de dakgoten na om verstoppingen te voorkomen.

BLOEMBAKKEN In het najaar  worden nog diverse planten aangeboden om bloembakken mee te vullen maar als u ze na de zomerbloeiers niet meer gebruikt, dan worden ze schoon gemaakt en op een vorstvrije plaats gezet. De bloemaarde kan naar de composthoop. Baskets kunnen nog beplant worden met klimop of gaultheria.

FRUIT De beste periode om fruitbomen te planten is de maand november. Enkele adressen:

-Blueberry Fields voor bosbessen en bosbesprodukten  www.blueberryfields.be -Boomkwekerij De Linde, specialist in fruitbomen   www.boomkwekerijdelinde.be -Calle-Plant, boomkwekerij met specialiteit van ondermeer fruitbomen www.calleplant.be -De Proeftuin:www.proeftuin.info -Ecoflora :www.ecoflora.be -De Reebock voor Malus- en Prunus-soorten  www.dereebock.be -Pépinières d’Enghien, fruitbomen in leivormen  www.boomkwekerijvanedingen.be -Boomkwekerij Jo de Martelaer:www.hortusconclusus.be

Voor algemene info kan je terecht bijwww.boomgaardenstichting.be

TIP: Dag van de natuur 18 en 19 november www.natuurpunt.be

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in maart

12 nov.Laatste kwartier
15 nov.Apogeum Maan in dalende knoop
20 nov.Nieuwe maan
28 nov.Eerste kwartier
29 nov.Maan in klimmende knoop

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                     gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te zaaien of te planten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen