MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de tweede week van november

322 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin

De komende dagen zal er flink aan de bomen geschud worden. Regen en wind zullen het verval in de tuin versnellen. Het zijn ook niet echt ideale omstandigheden voor een gezonde herfstwandeling. Tijd dus om het binnen gezellig te maken.

 bosdezeweeknb42.jpg


SNOEIEN

Struiken die in de zomer bloeien kunnen nu gesnoeid worden als dat nodig is. Dode of zieke takken kunnen in ieder geval worden weggehaald. Snoeien doet u om de vorm van de plant compact te houden of je snoeit enkele oudere takken weg tot bij de basis om licht in de struik te bekomen. Bomen zoals de notenboom, berk, haagbeuk, kastanje en esdoorn snoei je best nu omdat te laat snoeien bloeden kan veroorzaken doordat de sapstroom bij deze bomen snel op gang komt. Snoeien in juni (als ze in zomerrust zijn)kan ook. Laatbloeiende clematissen kunnen ook nu worden gesnoeid door de takken in te korten tot zo'n 30cm boven de grond.

Wilgentakken en takken van de hazelaar zijn bruikbaar materiaal waarmee de handige harry’s onder ons wel weg weten. LEES MEER Kijk bijvoorbeeld eens op de site van www.degroeneklusser.be


BLOEMBOLLEN

De niet winterharde zomerbollen en –knollen zoals dahlia’s, gladiolen, canna’s, begonia’s mogen na de eerste nachtvorst gerooid worden. Laat ze drogen en laat het loof verder afsterven op een droge, vorstvrije plaats. Daarna bewaart u de bollen/knollen in kistjes met turfmolm. Voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen nu nog worden geplant. In de Allium-familie zitten verschillende soorten die de moeite waard zijn. LEES MEER


PLANTEN

Rozen met blote wortel worden best in november geplant. Zo kunnen ze nog inwortelen voor de winter. Rozen in pot kunnen jaarrond worden geplant. Geef ze een zonnige en goed verluchte plaats. Rozen kunnen wat wind verdragen. Een goede luchtcirculatie door de planten voorkomt ook ziekten en aantastingen van insecten. Klimrozen plant je best zo’n 10cm weg van een muur. Rozen op stam worden best voorzien van een steunstok. Beschik je over stalmest, leg dan een dun laagje rond de planten om ze te beschermen tegen winterkou. Plant geen rozen op een plaats waar reeds rozen stonden, of als het niet anders kan, vervang dan de grond volledig.


BLOEMSCHIKKEN

De tuin en de natuur bieden nog behoorlijk wat materiaal voor winterse bloemstukken. U kan een tuintafel ook nog een winterse aankleding geven met mos, bladeren en decoratieve kransen met vruchten en bessen.


VALLENDE BLADEREN

Regelmatig blad van het gazon harken. Vermijd bladinval bij een siervijver. Kijk regelmatig de dakgoten na om verstoppingen te voorkomen.


BLOEMBAKKEN

In het najaar  worden nog diverse planten aangeboden om bloembakken mee te vullen maar als u ze na de zomerbloeiers niet meer gebruikt, dan worden ze schoon gemaakt en op een vorstvrije plaats gezet. De bloemaarde kan naar de composthoop. Baskets kunnen nog beplant worden met klimop of gaultheria. LEES MEER


FRUIT

De beste periode om fruitbomen te planten is de maand november.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen