MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de tweede week van oktober

557 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Je kon er dit jaar bijna je klok op juist zetten: exact op de eerste dag van oktober was het gedaan met het mooi nazomerweer en werd het herfst. Zo gaat het nu eenmaal, het is oktober en dan valt er niet veel meer te hopen. Wisselvalligheid en grijze, cementkleurige wolken worden ons deel. Het is echter een misverstand als je denkt dat er nu geen (tuin)werk meer valt te verrichten.

regenboog

VERHUIZEN

Deze periode is ideaal om nog te planten en verplanten. Om bladverliezende planten te verplaatsen heb je nog tijd maar de groenblijvende planten zoals buxus, taxus, ilex, osmanthus kunnen nu best verplant worden. Je kan ook nog heesters, fruitbomen, rozen en vaste planten aanplanten. Dit weekend kan je alvast op de Tuindagen van Beervelde gaan uitkiezen en sfeer opsnuiven. Er wordt vooral veel aandacht besteedt aan de zogenaamde ‘prairieplanten’. Dit is een combinatie van meestal laatbloeiende vaste planten en luchtige siergrassen. 

BLAUWE HORTENSIA’S

Bij hortensia’s worden vanaf september de bloemknoppen voor het volgende jaar aangemaakt. Daarom kan je nu best wat meststof met blauwmaker rond de planten inwerken. Tenminste als je blauwe bloemen wilt uiteraard. Schitterende planten zal je ook dit najaar tegenkomen in Beervelde op de stand van  Pieters Hortensia. 

POMPOENEN

Je ziet ze overal in alle maten en kleuren. Als je bij buren of kennissen soorten ziet die leuk zijn, kan je misschien eens informeren naar de soortnaam, zodat je volgend jaar alvast weet wat te kopen. Wist je dat ook de pitten van pompoenen eetbaar zijn en zelfs kunnen helpen tegen incontinentie en prostaatklachten. Bovendien zijn ze vochtafdrijvend wat eventueel kan helpen bij een dieet.  Heb je zelf geen pompoenen dan kan je de pitten alvast in een natuurwinkel kopen. Opgelet: overdrijf niet en knabbel niet meer dan ongeveer 20 pitten per dag.

BLOEMBAKKEN

Als de éénjarigen zijn uitgebloeid hoef je de bloembakken niet leeg te laten staan. Je kan ze vullen met winterharde planten en bloembollen. Groenblijvende vaste planten zoals Pachysandra, Vinca minor maar ook kleine buxusplanten of coniferen zijn geschikt om toe te passen in bakken en potten. Ververs de potgrond bij het planten en gebruik niet dezelfde potgrond van de zomerbloeiers.

VIJVER

Rond een vijver kan je ook gebruik maken van bloembollen, soorten zoals Fritillaria meleagris, Arum italicum, Leucojum, botanische narcissen, Allium moly, Allium ursinum, Camassia… voelen zich perfect thuis in de ietwat vochtiger grond aan de rand van een vijver.

Vissen worden nu minder actief, indien je nog voedsel geeft, neem dan een aangepaste voeding om ze in conditie te houden en om ze een weerstand te laten opbouwen.

ONKRUID

Blijf onkruid opruimen in de siertuin en moestuin.

GAZON

Om nu nog een gazon aan te leggen maak je best gebruik van grasrollen.  Een bestaande gazon mag je nog een laatste maal meststoffen geven. Gebruik een aangepaste najaarsmeststof die extra voorzien is van kalium.


TIP

Loca Labora viert zijn twintig jarig bestaan met een bio-boerenmarkt. Deze vzw wil u hiermee laten kennismaken met de producten van de bio-boerderij, de diverse sociale economieprojecten en een veelheid van ecologische en sociaal geïnspireerde initiatieven. Meer info: www.localabora.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen