MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de tweede week van september

521 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de tweede week van september


In dit tweede weekend van september vindt alweer de 18de Open Monumenten-dag Vlaanderen plaats. Daarnaast worden er nog een groot aantal andere activiteiten georganiseerd. Zo is er de traditionele najaars- happening op 9 en 10 september in het kasteel Hex in Heers. Zondag is er ook de plantenbeurs in de pastorietuin van Zonnegem en mensen die van bloemschikken en pompoenen houden kunnen dit weekend terecht op de Vranckaerthoeve.

 pompoen2dezeweek0906.jpg


• De tuinen staan er nog behoorlijk kleurig bij. Het zijn niet enkel de dahlia's en canna's die voor kleur zorgen, blijkbaar ontdekken meer en meer mensen het gebruik van laatbloeiende vaste planten zoals asters, anemonen, helenium, cimicifuga, eupatorium.  En dan vergeten we nog de decoratieve grassen. Met asters, chrysanten en sedums in potten breng je nu nog kleur op het terras.


•  September is de beste periode om pioenen te (ver)planten. Pioenen hebben een lichte, vrij zonnige plek nodig en voedzame, goed gedraineerde maar wel vochthoudende grond. Plant vooral niet te diep, de wortelhals mag maar met enkele centimeters grond bedekt worden. Spreid indien mogelijk elke herfst stalmest tussen de planten uit.


•  Op zoek naar bloembollen voor verwildering? Herfsttijloos is een soort die al snel na het planten bloei geeft. Nu planten.


• Bloembollen zoals hyacinten, tulpen, blauwe druifjes, scilla’s en narcissen kunnen nu ook in potten worden geplant om tijdens de winter binnenshuis bloeiende planten te hebben. Zet de potten op een koele (maximaal 10°C) en donkere plaats tot de scheutjes 3 à 4 cm hoog zijn. Breng de potten dan naar een lichte maar nog steeds koele ruimte.


• Hoewel september een gunstige periode is om vaste planten te delen of scheuren zijn er enkele soorten die best met rust worden gelaten en, als het nodig is, in het voorjaar worden gedeeld of gescheurd: Monarda (bergamotplant), Eupatorium (koninginnekruid), Aconitum (monnikskap), Achillea (duizendblad), Acanthus, Phlomis. -Soorten die helemaal niet kunnen worden gescheurd of gedeeld : Gypsophilia (gipskruid), Gaura lindheimeri, Lavatera, Euphorbia-soorten.


•  Liaanrozen moeten deze maand zeker gesnoeid worden. Indien er veel jonge scheuten uit de grond komen, dan kunt u gerust alle oude scheuten wegknippen. Is dat niet het geval, dan knipt u alleen de oude scheuten weg die zwak en/of ziek zijn. Bind de nieuwe en oude scheuten opnieuw vast aan de steunen.


• Indien u volgend jaar wilt genieten van éénjarigen zoals Calendula, Alyssum, Coreopsis, Nigella, Papaver, Korenbloem, Clarkia, Limnanthus enz. dan moeten ze nu ter plaatse gezaaid worden. Zaai ze zo dun mogelijk. Meng het zaad eventueel met droog zand. Na het zaaien moet de grond tijdens de eerste dag vochtig worden gehouden. Je kan eventueel vochtige jutezakken op het perceel leggen. Een maand na het zaaien kunnen de plantjes worden verspeend en uitgeplant worden op een beschutte plaats of in potjes.


• Tweejarige en doorlevende planten die uit zaad gekweekt werden, kunnen nu uitgeplant worden op hun definitieve standplaats. De grond waar ze worden uitgeplant mag niet recent gemest zijn. Tweejarigen zoals vingerhoedskruid, campanula, duizendschoon, judaspenning, muurbloemen, kaardebol, stokroos, toortsen enz. kunnen nu nog in potjes worden gezaaid.


•  Wat er in de moestuin nog kan, leest u in onze moestuin rubriek.


• Kuipplanten mogen geen voedsel meer krijgen omdat nieuwe groei niet mag gestimuleerd worden. Langzaamwerkende meststoffen hebben nu geen zin meer maar ook kunstmest mag niet meer. Controleer de planten ook regelmatig op schimmel of luizenaantastingen.
• Bepaalde kamerplanten die de zomer buiten hebben doorgebracht worden best tijdig naar binnen gehaald.

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in maart
1 sept.Eerste kwartier
7 sept.Volle maan
14 sept.Laatste kwartier

22 sept.

Nieuwe maan

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te zaaien of te planten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen