MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de vierde week van december

448 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Ondanks de koude van de voorbije donkere én ongezonde dagen, moeten we ook dit jaar niet op een witte kerst en sneeuwpret rekenen.

WIJ WENSEN IEDEREEN ZEER FIJNE KERSTDAGEN TOE.

 

  clip_image001(978).jpg

Dit jaar begint de winter officieel op zaterdag 22 december. We veronderstellen nog steeds dat elk seizoen start op de 21ste maar dat is niet steeds zo.

Op de eerste dag van de winter staat de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring. Het is de kortste dag van het jaar, maar dat wil evenwel niet zeggen dat de zon het laatst opkomt en het vroegst ondergaat. Al vanaf 13 december gaat de zon later onder en pas op 30 december blijft het ’s ochtends het langst donker. Dat komt doordat de aardbaan rond de zon niet cirkelvormig is, waardoor de zon in de winter iets sneller beweegt dan in de zomer. De daglengte is ook afhankelijk van de geografische breedte. (bron KNMI) 

Het ziet er naar uit dat de winter en de vrieskou even wat gas terugnemen. Tussen het feesten door kan je eventueel nog tijd maken voor volgende tuinklussen:

  • Het kan nuttig zijn om eens een grondstaal te nemen en je grond te laten analyseren. Zo krijg je een duidelijk beeld over de voedingstoestand en de zuurtegraad van je bodem. In het voorjaar kan je dan bijsturen. LEES MEER
  • Wie tuiniert op zware grond kan de moestuin nu in winterbedden leggen. Spit de grond om en werk goed verteerde compostgrond onder of ander organisch materiaal. Kleibodems zullen door ze te mengen met compost opvallend verbeteren: de bodem wordt luchtiger en de wateroverlast zal verminderen doordat de drainage vlotter zal verlopen. Spit echter niet als het vriest. Lichte gronden hoeven nu nog niet omgespit te worden. Bedek de percelen met compost, stalmest of een mulchlaag zo hou je de onkruidgroei onder controle. Er zijn diverse modellen van spades verkrijgbaar en voor elke type grond is er een bepaald type spade. Om zware kleigrond te bewerken kies je best voor een lange smalle spade. In lichtere grond gebruik je best een korte maar brede spade.
  • Maak een teeltplan voor de moestuin en stel een lijstje samen van de zaden die je moet bestellen.
  • In de Nationale Plantentuin in Meise kan je nog tot 15 januari terecht voor een coniferenwandeling. De plantentuin beschikt over een indrukwekkende verzameling van zo’n driehonderd soorten. Hoewel coniferen minder toegepast worden in onze steeds kleiner wordende tuintjes, loont het toch de moeite om de schitterende exemplaren (veelal met mooie kegels) in dit park te gaan bewonderen.
     

De redactie wenst iedereen prettige Kerstdagen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen