MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de vierde week van juni

391 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de vierde week van juni


Dit weekend kan u volop ideeën opdoen, watertanden of jaloers knarsetanden bij het bezoeken van de tuinen die dit weekend het tuinhek open zetten.

clip_image001(932).jpg

  • Vorige week kondigden we aan dat de zomer eraan kwam maar niets lijkt minder waar. Op 21 juni begon inderdaad de sterrekundige zomer maar dat gaan we de komende dagen zeker niet merken.

    Als dat nog niet is gebeurd kunnen de hagen nog worden gesnoeid. Rond deze periode kennen veel haagplanten nog een tweede groeigolf. Daarom is het aan te raden het snoeiwerk niet meer uit te stellen.

  • Veel doe-het-zelf-zaken maken nu promotie met verf en beits. Het moment om het tuinhout een onderhoudsbeurt te geven. Hout leeft en niet alle houtsoorten zijn rot- en schimmelbestendig. 
  • Met de vakantie voor de deur kunnen we best nog even aandacht besteden aan het gazon om het de zomer en de vakantie door te komen. Vooral gazons die intens betreden en bespeeld worden. Met aandacht besteden bedoelen we: nog eens extra meststof geven (organische) tijdens de komende dagen met buien. Onkruid verwijderen. Regelmatig maaien. Maai het gras niet te kort en zorg ervoor dat de messen goed scherp zijn. Kale plekken nog bijzaaien met een speciaal daarvoor ontwikkeld graszaadmengsel. Een gazon dat regelmatig gemaaid wordt kan vervilten: tussen de grassprieten hoopt zich dood gras en plantenresten op, dat vormt een viltlaag. Daarom regelmatig eens stevig met de hark over het gazon trekken. Als er plassen blijven staan kan het nodig zijn om te beluchten: met een spitvork of riek op regelmatige afstand in de grond prikken.  
  • Oogsten. De kersen, aardbeien, frambozen rijpen. Tijd om te genieten van al het lekkers uit de eigen tuin. Wat je niet vers kan opeten kan je verwerken in gelei, jam en confitures.
  • Heeft u nog potten en ruimte vrij op het terras? Er zijn nog tal van zomerbloeiers verkrijgbaar in de tuincentra maar u kan misschien ook eens proberen om broccoliplantjes in potten op te kweken. Decoratief en lekker.
  • Voorjaarsbloeiende heesters zoals deutzia, weigela, boerenjasmijn (Philadelphus) zijn uitgebloeid en kunnen nu worden gesnoeid. Ook bij rozen mag je de uitgebloeide bloemen wegsnijden, op die manier kan de plant haar energie steken in het vormen van nieuwe bloemen.
  • U kan nog steeds een vijver aanleggen. Heeft u reeds een vijver dan kan u eventueel nog vissen uitzetten. Bij een nieuwe vijver is het belangrijk om niet te snel vissen uit te zetten. Laat het waterleven eerst op gang komen. Ook bij moeras- en oeverplanten moet je regelmatig de uitgebloeide bloemen wegsnoeien. Hou de algengroei onder controle.
  • Een serre of kas wordt best regelmatig gelucht. Ook al is de temperatuur buiten minder, achter glas kunnen de temperaturen flink oplopen.
  • Onvoorstelbaar hoe snel onkruid uit de grond schiet en de tuin probeert te overwoekeren. Blijf de onkruidgroei onder controle houden. Laat het vast en zeker niet in bloei komen.
  • Zaai nog tweejarige planten. Zaai op een beschaduwde plek en hou het zaaibedje vochtig.
  • Veel soorten tuingeraniums (de winterharde vaste planten) zijn over hun hoogtepunt heen en uitgebloeid. Knip de bloemstengels weg. Sommige soorten zullen nog een tweede bloei geven.

    Ook bij rododendrons moeten de uitgebloeide bloemen worden verwijderd.

  • Een klimplant zoals blauwe regen is een sterke groeier. Hou planten die tegen een huisgevel zijn geplant in de gaten. De lange takken kunnen zich in de goten slingeren en de afvoer verstoppen of onder de dakpannen kruipen. Hetzelfde geldt voor bruidssluier.
  • Lentebloeiende bollen zoals tulpen en hyacinten, waarvan het blad nu volledig is verdroogd, kunnen eventueel worden opgegraven en op een koele, droge en luchtige plaats worden bewaard tot in de herfst. U kan echter ook de bollen laten zitten en de bollen na 4 à 5 jaar, als de bloei achteruitgaat, gewoon vervangen door nieuwe.
  • Indien je extra grote dahlia’s wilt, dan moet je de zwakke bloemstengels verwijderen nog voor ze in knop komen. Behoud maximaal drie à vier sterke scheuten per plant. Dahlia’s zijn tuk op een extra gift kaliumrijke mest (bijvoorbeeld tomatenmest).
  • Knip met de snoeischaar de uitgebloeide rozen weg tot aan het eerste takje met 5 blaadjes, om herbloei te stimuleren. Uiteraard geldt dit niet voor éénmalig bloeiende rozen en wanneer je in het najaar rozenbottels wenst te plukken. Bij droog weer moeten ook de rozen regelmatig water krijgen en ook wat extra meststof na de eerste bloei kan geen kwaad.

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

22 juniEerste kwartier
24 juniApogeum
30 juni

Volle maan

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en   gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen