MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de vierde week van maart

509 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de vierde week van maart


Van achter glas bekeken zou je zeggen dat alle ingrediënten voor de lente al aanwezig zijn, maar het blijft nog te koud, te droog en de lichte nachtvorst verpest het nog teveel. Eén ding staat echter vast, het kan nu echt niet zo lang meer duren.

clip_image001(669).jpg

 • Dat geloven ze ook bij Natuurpunt.  En dat is tenminste de indruk die de trekvogels ons momenteel geven. Woensdag 9 maart verscheen al de eerste boerenzwaluw in het land. Het diertje fladderde vrolijk boven het centrum van Poperinge. Vorig jaar verscheen de eerste pas op 14 maart. Het is er slechts één, maar ook andere soorten kondigen het aanstormende voorjaar aan: grutto’s zitten sinds 14 februari in het land. De eerste blauwborst huppelde al op 1 maart rond in Knokke-Heist, 10 dagen vroeger dan vorig jaar. Het afgelopen weekeinde betekende voor verschillende soorten het echte startschot om met de trek te beginnen: er werden op verschillende plaatsen lepelaars, rode wouwen en ooievaars gezien. Vanaf 13 maart ging bovendien de massale terugtrek van kraanvogels van start.

  Ondanks de felle en ongewone koude die de lente in vergelijking met ‘normale’ jaren sterk heeft vertraagd, duiken er dus meer en meer waarneembare lenteverschijnselen op. Tal van natuurelementen zullen binnenkort reageren op de eerste dag met zacht lenteweer. Natuurpunt volgt de aankomst van zomervogels op via het project ‘Voorjaarsfenologie’. Uit die studie bleek dat vooral de vroege soorten, die minder ver wegtrekken om te overwinteren (ten noorden van de Sahara), jaar na jaar gemiddeld meer dan één dag vroeger arriveren gedurende de laatste 20 jaar, koude voorjaren zoals nu brengt hun aankomst iets dichter bij de ‘normale’ waarde van vroeger.

  Wie ook wil deelnemen aan dit project kan meer info vinden op:

  www.vogelwerkgroepvlaanderen.be 
 • Dit weekend en volgend weekend kan je in Flanders Expo Gent terecht voor de beurs SFEER. Naar goede gewoonte komen ook tuininrichting en –beleving uitvoerig aan bod op sfeer. Sfeer 2006 toont de groene woonwereld in al zijn facetten: tuinarchitectuur, buitenmeubilair, poolhouses, terrassen, opritten en afsluitingen, fonteinen en (zwem)vijvers, bloemen en planten.
 • Vooraleer ze binnenkort naar buiten verhuizen hebben de tuinmeubelen misschien nog wel een poets en onderhoudsbeurt nodig. Ook het terras zelf zal er na de winter niet bijliggen zoals het hoort. Bij houten terrassen is het vooral belangrijk om deze niet met een hogedrukreiniger te bewerken. Gebruik ook geen bijtende producten. Een houten terras kan best geschuurd worden met een mengeling van water, javel en zout. (Collstrop: Cleaner) Er is momenteel een milieuvriendelijk product in de handel onder de naam ‘Green Off’. Het werkt op basis van enzymen. Dat zijn microscopisch kleine wezentjes die zich voeden met die vuile laag. Ze eten het letterlijk op. De te behandelen oppervlakten worden op korte termijn proper. Er blijven zelfs geen sporen over, zo blijft naspoelen of afschrobben overbodig.
 • Zodra de vorstperiodes voorbij zijn kan er volop geplant en verplant worden. Vaste planten kunnen worden opgegraven en gescheurd of gesplitst als ze te groot geworden zijn en de bloei vermindert.
 • Opruimen zal één van de eerste echte tuinkarweien worden. Misschien vindt u een bladblazer of hakselaar een luxe tuingereedschap dat enkel bestemd is voor mensen die houden van een tuin à la ‘Mister Proper’, maar eigenlijk zijn beide toch wel nuttige instrumenten. Je zou kunnen redeneren dat bladeren gewoon kunnen blijven liggen en zo composteren maar ik vind echter dat het bijvoorbeeld moeilijk meststoffen strooien is in een border of rond planten waar nog een pak niet verteerde bladeren liggen. Zuig die bladeren gewoon op, ze worden fijngemalen in de bladblazer en je kan het fijne materiaal terug gebruiken als fijne bedekkende mulchlaag. Vooraleer je die mulchlaag aanbrengt is het wel aangewezen om eerst de grond goed te laten opwarmen, eventueel meststoffen onder te werken, onkruid te verwijderen en de grond goed vochtig te maken.
 • In de moestuin blijft het opletten en kan je best nog onder plasticfolie werken voor de meeste teelten. Percelen waarop je straks gaat zaaien kun je best nog afdekken met plastic folie om de grond te laten opwarmen. Let op met vroege aardappelen. De jonge scheuten van vroege aardappelen zijn zeer gevoelig voor vorst. Leg er gaatjesfolie of vliesdoek over en aard ze geregeld aan.
 • Buxushaagjes, bollen en buxus in het algemeen zal dankbaar zijn met een jaarlijkse kalkgift.
 • Als dat nog niet gebeurd is, moet je nu de potten en bloembakken reinigen die je straks zal gebruiken voor éénjarigen, bloembollen en/of terrasplanten. Doe dat met een sopje van groene zeep of water met een scheut bleekwater.
 • Als er nog droge bloemen in je hortensiastruiken staan mag u die nu wegknippen. Let erop dat je geen bloemknoppen wegknipt. De eindknop, waar bij de hortensia de bloem uitkomt, is de zwakke plek van de plant. Nachtvorst kan deze eindknop bevriezen en dat resulteert meestal in kleinere bloemen. Om dit te voorkomen kan het helpen om de oude, droge bloemen toch nog wat te laten staan.


  • Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in maart

  15 maart

  Maan in dalende knoop.

  22 maart

  Laatste kwartier.

  28 maart

  Perigeum.

  29 maart

  Nieuwe maan. Maan in klimmende knoop.

  Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te zaaien of te planten.

  clip_image001(13).jpgBeeld van de week

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen