MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de vierde week van maart

446 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in uw tuin

Het was even schrikken en bibberen maar de lente is in aantocht. Zaterdagnacht schakelen we over op zomertijd. U moet de klok dus één uur vooruitzetten. Onthou het zo: voorjaar = vooruit.

dezeweek2007-12.jpg

 

  • PLANTKALENDER Het is volop planttijd. Planten in pot geteeld kunnen in principe het hele jaar door geplant worden. Voor alle duidelijkheid een overzicht van wanneer welke planten in het voorjaar best geplant worden. -bladverliezende heesters: tot eind april -bladhoudende heesters: tot eind april -bomen: best voor midden april. Best voordat ze blad vormen. -vaste planten: tot eind april, op het moment dat ze net uitlopen. -rozen: voor midden april -zomerbloembollen: tot half april -coniferen: tot eind mei.
  • GAZON VERTICUTEREN Je kan het gazon een opkikker bezorgen door de eventuele viltlaag te verwijderen. Die viltlaag wordt gevormd door afgestorven gras, mos. Door die laag kan water, voedsel en lucht niet tot bij de graswortels. Door te verticuteren haalt u die viltlaag weg. Als er na de verticuteerbeurt grote kale plekken verschijnen kan je bijzaaien. Je kan de ondergrond ook beluchten door met een spitvork op regelmatige afstand in het gazon te prikken.
  • VERMEERDEREN DOOR AFLEGGEN Buig jonge scheuten naar beneden zodat ze in contact komen met aarde; Breng een kleine verwonding aan op het punt waar de scheut de grond raakt. Zet de tak vast met een pen of gebogen draad. Wanneer er zch wortels hebben gevormd kan je de jonge scheut scheiden van de moederplant. Je kan dit met kamperfoelie, winterjasmijn, klimop, clematis.
  • BESCHERMING Opletten met jonge planten. Niet alle planten wennen even vlug aan de soms nog koude weersomstandigheden buiten. Vooral planten die binnen werden voorgezaaid hebben nog bescherming nodig. Gebruik hiervoor vliesdoek of beschermingskappen uit kunststof. Bescherming is niet alleen nodig tegen de koude maar ook om te voorkomen dat vogels, duiven enz. aan het jonge plantgoed pikken.
  • VASTE PLANTEN SCHEUREN. Na een aantal jaren kunnen vaste planten kaal worden in het hart, waardoor ze ondermeer minder gaan bloeien. Daarom kan u best om de drie jaar de planten uit de grond halen en scheuren of splitsen. 
  • BOMEN PLANTEN Bomen zijn onmisbaar in een tuin. Kwekers hebben zich de laatste jaren toegelegd om bomen te ontwikkelen voor diverse tuinsituaties. Zo zijn er uiteraard de lei- en parasolbomen die als afscheiding of aan een terras worden geplant. Tot voor kort hadden we bij bomen ook het beeld in het achterhoofd van grote kolossen die te dicht bij het huis groeien of teveel schaduw geven. Tegenwoordig zijn er echter ook zeer mooie boomsoorten die klein(er) blijven en daardoor ook bijvoorbeeld in voortuinen kunnen aangeplant worden. Wie een boom aanplant moet wel de nodige voorzorgen nemen. Voorzie een flink plantgat zodat de wortels ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en te verankeren. 
  • SNOEIEN Zomerbloeiende heesters kunnen in het voorjaar kort worden teruggesnoeid. Soorten die tot bij de basis kunnen worden gesnoeid: Buddleia (vlinderstruik) Hypericum (hertshooi) Hibiscus (Altheastruik) Ceanothus (herfstsering) Perovskia Potentilla fruticosa (struikganzerik)
  • WEEKENDKLUS: Kale plekken in het gazon herstellen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen