MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de vierde week van mei

337 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de vierde week van mei


 Elke maand blijkt dit jaar zowat zijn  eigen kenmerken te hebben.  De weergoden maakten van mei  een tot nu toe behoorlijk  deprimerende maand waarin we al  een flink deel hemels vocht mochten  slikken.   Na die natte periode zou het  de komende dagen toch wat droger  blijven.

  170507.jpg

  • Indien u nog geen kennis heeft gemaakt met het domein van Chevetogne, dan is het nu zondag misschien een ideale kans ter gelegenheid van La Fête de Jardins & Loisirs. Het 450 ha grote domein kreeg een grondige facelift en de meerdere aangelegde tuinen zijn de uitstap meer dan waard. Het is de Antwerpse landschapsarchitect Benoît Fondu die het groene gedeelte van het domein hertekende.

    LEES MEER

  • Op zoek naar een leuke éénjarige klimplant ? Kies voor Lathyrus. Vooral Lathyrus odoratus. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende zachte kleuren. Kies vooral voor oudere soorten want bij deze ligt de nadruk nog op de geur van de bloemen. De laatste jaren heeft men volop gezocht naar nieuwe soorten waarbij vooral de nadruk werd gelegd op de grootte en de kleur van de bloemen. Jammer genoeg ten nadele van de geur.
  • Onkruid ontwikkelt zich goed in deze periode. Schoffelen en wieden behoren tot de regelmatig terugkerende tuinkarweitjes. Daarnaast beginnen ook stilaan enkele problemen de kop op te steken. Wie lelies heeft staan zal waarschijnlijk ook reeds kennis gemaakt hebben met het leliehaantje. Een felrood kevertje dat eitjes komt leggen op de bladeren waaruit dan de larven groeien die het lelieblad een ware lekkernij vinden. Van zodra je het kevertje opmerkt moet je het verwijderen. Problemen met rozen : LEES MEER

    Problemen met buxus : LEES MEER

  • Het snoeiwerk van de hagen kan beginnen. Ook buxus en taxus kan op vorm worden gesnoeid. Na de bloei mag ook de Clematis montana gensoeid worden. Van deze flink groeiende klimplant mag je de stengels inkorten tot op de gewenste hoogte. Je bevordert de plant zo tot het maken van nieuwe scheuten waarop volgend jaar de bloemen verschijnen.
  • In de moestuin kan stilaan geoogst worden. Rabarber bijvoorbeeld. Eigenlijk is rabarber ook een mooie sierplant met zijn grote bladeren en zijn mooie groene of rode stengels. Als je de stengels oogst doe dat dan niet door de stengels af te snijden. Trek de stelen met een draaibeweging naar buiten uit de plant. Let wel: de bladeren (en ook de wortels) van rabarber zijn giftig en zijn dus niet eetbaar. LEES MEER
  • Sierstruiken kunnen nu ook wel wat meststof gebruiken. Zowel sierstruiken die reeds gebloeid hebben en gesnoeid werden als diegenen die nog moeten bloeien.
  • Controleer regelmatig de goede werking van vijverpompen en filters. In de vijver kunnen ook (draad-)algen boven water komen. Kleine aantastingen kan je makkelijk met de hand verwijderen. Controleer ook de kwaliteit van het vijverwater.
clip_image001(42).gif Weekendklus- waterkwaliteit van het vijverwater

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

23 meiEerste kwartier
24 meiMaan in dalende knoop
27 meiApogeum
 

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en               gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen