MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de vierde week van november

474 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
  • Dit wordt waarschijnlijk het laatste weekend om echt nog tuinklussen te verrichten. Haal in ieder geval de terrasplanten naar binnen en haal de zomerbloeiende bloembollen zoals dahlia’s, canna’s, begonia’s… uit de grond.
  • Als je de serre als winterberging gebruikt kan je daar best ook steeds een regenton of bak met water voorzien. De planten zijn nu wel in rust en hebben minder behoefte aan water maar je mag ze uiteraard niet volledig laten uitdrogen.
  • Veel tuinmateriaal heb je nu niet meer nodig. Reinig alle materiaal grondig. Speciale aandacht gaat naar elektrisch materiaal zoals heggenscharen en grasmaaiers. Voor een langere levensduur en om startproblemen te voorkomen bij het begin van het seizoen is het aan te raden de grasmaaier binnen te brengen voor een grondig onderhoud. De machine wordt dan grondig gereinigd, de carburator en filters worden gereinigd, de messen worden geslepen, olie ververst, bougies vervangen, het toerental wordt geregeld.
  • Laat de tuinslangen leeglopen en berg ze op in een droge plaats.
  • Planten die in potten staan (ook kruiden !) en buiten blijven staan worden best op een beschutte plaats gezet. Hou noppenfolie bij de hand om ze te beschermen bij vorstperiodes. Planten in potten zijn altijd gevoeliger voor vorst dan deze die in volle grond staan.
  • De takkenstructuur bij bomen en bladverliezende heesters is nu duidelijk. Dit maakt het makkelijk om te zien of er moet gesnoeid worden. Snoeien hoeft enkel als de heester moet verjongd worden of als er takken dicht bij elkaar staan die elkaar hinderen of als dat nodig is voor behoud van de vorm.
  • In de huiskamer is het opletten met kamerplanten. De centrale verwarming zorgt voor droge lucht en daar hebben veel planten een hekel aan. De diepe-bord-methode kan de oplossing bieden: hiervoor zet je de pot boven een schaal met water en je zorgt ervoor dat het water de potkluit niet bereikt. In de huiskamer wordt zo constant een beetje water verdampt waarvan de planten kunnen profiteren. Je kan de plant ook in een schaal plaatsen waarin je grind en water doet. De onderkant van de pot mag niet in contact staan met het water. Vul het water regelmatig bij.
  • Ook de tijd van de kerst- en wintermarkten komt eraan. Tuincentra en bloemenwinkels zijn volop in de kerstsfeer. Tijd om aan decoratieve kransen en bloemstukjes te denken. Vaak vind je het materiaal daarvoor in eigen tuin. De winterse rode takken van de Cornus mas bijvoorbeeld. Maar ook de twijgen van de bruidssluier zorgen voor soepel en makkelijk te verwerken materiaal. Decoratieve bladeren vind je dan weer bij de Bergenia of schoenlappersplant. Dit is een ietwat vergeten, sterke en dankbare plant die in de winter zijn blad behoudt.
  • Het wordt ook tijd om aan de vogels te denken !

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen