MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de vierde week van oktober

549 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De natuur lijkt in de war door de uitzonderlijk warme temperaturen. Ook voor de tuinliefhebber lijkt het meer voor- dan najaar. Toch kunnen we ons maar best voorbereiden op wat komen gaat.

dezeweekoktober06.jpg

CATABLADHARKENb.jpg

Bladharken of bladbezems zijn er in vaste en verstelbare modellen, met ronde en vlakke tanden. Er is nu een handig model in de handel verkrijgbaar dat vervaardigd is uit een sterke maar flexibele kunststof, polyamide. Dit model bladhark kan aan beide zijden gebruikt worden: zowel om te harken als om bladeren op te scheppen. Meer info op www.polet.be

TIP: je kan bladeren ook samenharken- op het gazon bijvoorbeeld- en dan er met de gazonmaaier overgaan. Zet de grasmaaier wel in een hoge stand.

elektroblasstihlb.jpg

Wie werken met een bladhark te tijdrovend vindt kan gebruik maken van elektrische bladblazers waarmee je niet alleen de bladeren kan samenblazen maar ook opzuigen en versnipperen tot composteerbaar materiaal. 

bergenia_verplanten06.jpg

Stel niet langer uit om nog groenblijvende planten zoals buxus en taxus te (ver)planten. Ook andere planten zoals sierheesters, bloembollen, vaste planten kunnen nog volop geplant en verplant worden. Vaste planten die te groot geworden zijn kunnen ook worden gedeeld of gesplitst. Mooie groenblijvende planten die wat minder aandacht krijgen zijn Rhododendron’s. Zorg bij het planten voor een voldoende ruim plantgat  en voeg tuinturf toe omdat dit zuurminnende planten zijn. De planten niet dieper plaatsen dan dat ze in de pot stonden. Na het aanplanten flink water geven. Bij droge periodes flink water geven. Zorg voor een goed doorlatende bodem want te vochtige grond kan wortelrot veroorzaken.

Op vele plaatsen in Vlaanderen biedt Natuurpunt vzw u de mogelijkheid om streekeigen bomen en struiken aan te kopen. Deze hebben als groot voordeel dat ze beter aangepast zijn aan de bodem en het klimaat van de streek. Meer info: www.natuurpunt.be


EN VERDER:

  • Voorzie vliesdoek of noppenfolie om zuiderse planten in potten tegen de eerste kou te kunnen beschermen.
  • Mos bestrijden in het gazon kan nu nog. 
  • De wintervlinder is vanaf oktober actief. Het zijn de uit hun eitjes ontloken rupsen die vanaf eind maart ernstige schade kunnen veroorzaken bij fruitbomen door bladvraat. Voorkom dit probleem door de wintervlinder nu te bestrijden. 
  • Kervel kan je nu nog zaaien in een koude bak. Zo geniet je gans de winter van dit kruid om er soep van te maken. 
  • Pompoenen, fruit en sierfruit verder oogsten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen