MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de vierde week van september.

332 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin eind september


Hoewel de herfst nu ook officieel begonnen is, hebben we daar de voorbije dagen weinig van gemerkt. In september is er altijd wel de hoop op mooie dagen en hoewel de nachten toch al behoorlijk fris waren was het overdag toch  genieten. Benieuwd wanneer de veer breekt.

 sfeerbeeldnb3106.jpg


• De voorbije droge en warme dagen maken het wel noodzakelijk om de nieuwe aanplant in de gaten te houden en regelmatig water te geven. Vooral groenblijvende planten zoals taxus en buxus, die recent werden aangeplant, blijven water verdampen en hebben dus behoefte aan vocht.


• Binnenkort zijn de haagplanten weer volop verkrijgbaar. Wie denkt aan een haag, kan nu alvast starten met het voorbereiden van de grond. Op lichte grond verbeter je de structuur door compost of bodemverbeterende middelen zoals gedroogde koemest onder te werken. Een haag staat lange tijd in dezelfde grond en het is dus noodzakelijk dat deze voldoende voedzaam is.


• Ongedierte zoals muizen, woelmuizen, mollen verschijnen opnieuw in de tuin. Voor woelmuizen (-ratten) en mollen zijn klemmen nog steeds het meest doeltreffend. Gebruik handschoenen bij het plaatsen om te vermijden dat de klemmen in contact komen met je lichaamsgeur. Deze zal namelijk de dieren afstoten. De woelrat is een planteneter die aan de zachte ondergrondse plantendelen knaagt van bijvoorbeeld groenten, vruchtenbomen en ook bloembollen.


• Als je bloembollen plant kan je ze best in plantmandjes zetten om dit te voorkomen. Daarenboven zijn de mandjes ook handig om de bloembollen uit de grond te halen.


• Kamerplanten die deze zomer op het terras stonden moeten nu naar binnen gehaald worden.


• Maak alvast de tuinkas/ serre klaar om de niet winterharde planten binnenkort in onder te brengen. Eventueel vliesdoek of noppenfolie aanschaffen.


• Het vijverseizoen loopt ook op zijn einde. Loop eens langs bij de vijvercentra. Waarschijnlijk zijn er koopjes en buitenkansjes op gebied van waterplanten en vissen. Aanleg van een vijver is nu ook mogelijk.


• Sterk groeiende klimplanten en klimrozen kunnen nu nog gefatsoeneerd worden door ze bij te knippen.


• Hopbellen zijn sierlijk en decoratief. Ze zijn zeer geschikt om te drogen en te verwerken in decoraties. U kan de ranken tot enkele centimeters boven de grond afsnijden en drogen. Let op en draag handschoenen want de ranken kunnen huidwondjes veroorzaken.


• Open-deur-dagen ondermeer bij Aquabotanica in Veurne (kwekerij gespecialiseerd in kust- en bijzondere planten en met een mooie demonstratietuin) en bij Ecoflora in Halle (kwekerij gespecialiseerd in wilde planten, kruiden, medicinale planten, bloembollen, bio-zaden en nestkasten).

Vergeet uiteraard ook niet de bloemschikhappening in Alden Biesen. Meer info vind je in onze kalender.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen