MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: de vierde week van september

341 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin eind september


Dat de herfst al een tijdje in de lucht hangt is geen nieuws. Nu is hij er dus ook officieel. Op zondag 23 september om 11u51 begint hij, want de zon staat dan precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren.

  dezeweek2109073.jpg


• Dit weekend houden we het droog en dat is een signaal om volop aan de slag te gaan in de tuin. Planten en verplanten.


• Binnenkort zijn de haagplanten weer volop verkrijgbaar. Wie denkt aan een haag, kan nu alvast starten met het voorbereiden van de grond. Op lichte grond verbeter je de structuur door compost of bodemverbeterende middelen zoals gedroogde koemest onder te werken. Een haag staat lange tijd in dezelfde grond en het is dus noodzakelijk dat deze voldoende voedzaam is. LEES MEER


• Ongedierte zoals muizen, woelmuizen, mollen verschijnen opnieuw in de tuin. Voor woelmuizen (-ratten) en mollen zijn klemmen nog steeds het meest doeltreffend. Gebruik handschoenen bij het plaatsen om te vermijden dat de klemmen in contact komen met je lichaamsgeur. Deze zal namelijk de dieren afstoten. De woelrat is een planteneter die aan de zachte ondergrondse plantendelen knaagt van bijvoorbeeld groenten, vruchtenbomen en ook bloembollen. LEES MEER


• Als je bloembollen plant kan je ze best in plantmandjes zetten om dit te voorkomen. Daarenboven zijn de mandjes ook handig om de bloembollen uit de grond te halen.


• Kamerplanten die deze zomer op het terras stonden moeten nu naar binnen gehaald worden.


• Maak alvast de tuinkas/ serre klaar om de niet winterharde planten binnenkort in onder te brengen. Eventueel vliesdoek of noppenfolie aanschaffen.


• Het vijverseizoen loopt ook op zijn einde. Loop eens langs bij de vijvercentra. Waarschijnlijk zijn er koopjes en buitenkansjes op gebied van waterplanten en vissen. Aanleg van een vijver is nu ook mogelijk. LEES MEER


• Sterk groeiende klimplanten en klimrozen kunnen nu nog gefatsoeneerd worden door ze bij te knippen.


• Hopbellen zijn sierlijk en decoratief. Ze zijn zeer geschikt om te drogen en te verwerken in decoraties. U kan de ranken tot enkele centimeters boven de grond afsnijden en drogen. Let op en draag handschoenen want de ranken kunnen huidwondjes veroorzaken.

AGENDA
• Open-deur-dagen bij Aquabotanica in Veurne (kwekerij gespecialiseerd in kust- en bijzondere planten en met een mooie demonstratietuin).
• Bloemschikhappening in Alden Biesen van 21-24 september.
• Jardin & Maison en automne op het Kasteel van Beloeil.
• Woensdag 26 september is het volle maan. Japanners vieren dan maanfeest. In het Arboretum Kalmthout is er een heus maanfeest met Japanse drums, een poëtische wandeling, ikebana en keramiek (MEER INFO)

Meer info vind je in onze kalender.

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

15 septApogeum
19 septEerste kwartier
25 septMaan in klimmende knoop
26 septVolle maan
28 sept

Perigeum

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en   gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen