MijnTuin.org
Community Tuininfo Lifestyle MijnTuin.TV Webshop
Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis ! Klik hier

Deze week in de tuin: derde week van november

313 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de derde week van november


De week begint met een extra lang weekend. Ideaal dus om de tuin winterklaar te maken.

clip_image001(288).jpg

 • Opruimen en bladeren bijeen harken is de boodschap. De bladeren kan je verzamelen met een bladblazer of –zuiger. Deze toestellen versnipperen de bladeren ook tot kant-en-klaar compostmateriaal. Wie niet over zo’n toestel beschikt kan ook de grasmaaier in een hogere stand zetten en hiermee de bladeren van het gazon verwijderen.
 • Wie houdt van een flinke wandeling kan op 11 en 13 november nog terecht in het Arboretum van Kalmthout. Zo’n wandeling onder begeleiding van een gids is extra interessant.
 • Vaste planten, bloembollen, bomen, bladverliezende heesters kunnen worden geplant of verplant. Hoewel tegenwoordig de meeste planten in pot worden aangeboden en deze in principe jaarrond kunnen geplant worden, is het nu de beste periode voor planten met blote wortel zoals haagplanten, maar ook rozen en bomen. Stel dit niet meer uit want de bodem wordt kouder en dan is het moeilijk voor de planten om aan te slaan. Best is om nieuwe aanplantingen alvast een beschermend winterdek te geven van bijvoorbeeld versnipperde bladeren. Rond de rozenstruiken kan je best een laagje stalmest leggen als je die nog ergens op de kop kan tikken. Bereid de grond goed voor als je gaat planten en voorzie een ruim plantgat. Geef bomen ook een steunpaal mee. Verbind de boom aan de steunpaal door middel van een kunststof boomband. Gebruik hiervoor geen snijdende materialen zoals touw of ijzerdraad.
 • Ook het verplanten van struiken en bomen moet met zorg gebeuren omdat de groei bij een dergelijke ingreep verstoord wordt. Vooral grotere struiken vragen aandacht en voorbereiding. Maak dagen op voorhand de grond goed vochtig zodat de wortels reservevocht kunnen opzuigen. Graaf een geul rond de struik of boom en steek dan met de spade zo ver mogelijk onder de struik/boom. Probeer ervoor te zorgen dat een zo groot mogelijke wortelkluit en zoveel mogelijk aarde aan de wortels behouden blijft.
 • Als dat nog niet gebeurd is breng je nu best de kuip- en terrasplanten naar binnen. Geef ze een eerste snoeibeurt en controleer ze op insecten en ziektes.
 • Hou de dakgoten in de gaten en zorg dat ze vrij blijven van bladinval. Ook de vijver kan je door middel van een afdeknet beschermen.
 • Niet winterharde vijverplanten zoals de drijfplanten Pistia stratiotes (mosselplantje) en Trapa natans (waternootje en Eichhornia crassipes (waterhyacint) moeten overwinterd worden. Je kan je natuurlijk de moeite besparen en volgend jaar nieuwe planten aankopen.
 • Maak voor de winter de moestuin onkruidvrij en leg ook hier een beschermende mulchlaag om de grond afgedekt te houden. Wat je verder in de moestuin nog kan doen lees je in onze aparte rubriek.
 • Diverse bladverliezende heesters kunnen vermeerderd worden door middel van winterstek.
 • Zomerbloembollen zoals gladiolen, Canna’s, knolbegonia’s en dahlia’s kunnen nu worden gerooid en op een koele plaats laten drogen. Daarna wordt het loof verwijderd en worden de bollen bewaard in kistjes in een vorstvrije, droge ruimte.

  Beeld van de week

  clip_image001(13).jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen