MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: derde week van oktober

381 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tuintips voor deze week

 Hoewel we tot nu toe konden genieten  van ongewoon zachte temperaturen, zal het nu toch enkel bergafwaarts gaan.

  • Veel tuinliefhebbers houden nu stilaan grote kuis in de tuin. Alle afgestorven of uitgebloeide plantendelen worden weggeknipt. Uiteraard is hier niets mis mee, maar het is niet noodzakelijk. Je kan de boel de boel laten en dan merk je dat sommige planten ook in deze periode decoratief zijn omwille van de uitgebloeide bloemen, de zaaddozen en de vruchten. Vooral ’s ochtends kan dit feeërieke beelden geven want spinnen gebruiken deze plantenresten om hun webben tussen te weven. Veel dieren, zoals insecten, vogels, egels…, voelen zich trouwens goed in een tuin die niet tot in de puntjes is opgekuist en ‘gestofzuigt’. Opruimen kan ook in het voorjaar nog.
  • Als dat nog niet gebeurd is kan u nu best de voorbereidingen treffen om de winterberging in orde te maken voor de overwintering van de terrasplanten. Wie over een serre beschikt kan stilaan de laatste tomaten, paprika’s en andere groenten oogsten zodat er ruimte vrijkomt. Zorg alvast dat een bepaald gedeelte goed geïsoleerd is (met noppenfolie bijvoorbeeld) om de planten extra te beschermen tegen vrieskoude.
  • Haagplanten die in pot worden gekweekt zijn jaarrond verkrijgbaar maar deze die nog met ‘blote wortel’ verkocht worden, zijn pas in november beschikbaar. Wie denkt aan een haag, kan nu alvast starten met het voorbereiden van de bodem. De structuur van lichte grond verbeter je door compost of bodemverbeterende middelen zoals gedroogde koemestkorrels onder te werken. Hou er rekening mee dat een haag lange tijd op dezelfde plaats blijft staan en zijn voeding dus steeds uit dezelfde grond moet halen. Daarom is het noodzakelijk dat deze voldoende voedselrijk is.
  • Voedsel hoef je niet meer te strooien in de siertuin maar het kan wel nodig zijn om bijvoorbeeld het gazon een kalkbeurt te geven. In de loop van de seizoenen verzuurt de bodem en daarom kan het nodig zijn om jaarlijks te kalken. Dit heeft alles te maken met de zuurtegraad van de bodem. Om hierover correcte informatie te krijgen is het misschien aangewezen om de bodem eens te laten onderzoeken en bodemstalen te nemen.
  • Het is volop (ver)planttijd: sierheesters, rozen, bomen, vaste planten, bloembollen kunnen nu de grond in. Bij het planten zorg je steeds voor een voldoende ruim plantgat. Vermeng de uitgegraven grond met compost of humusrijke aarde.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen