MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin. Derde week van september

385 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de derde week van september


De (na)zomer telt slechts nog een handvol dagen. Tijd om eens alles in en om de tuin eens op een rijtje te zetten. Zondag 18 september kan u zichzelf overtuigen van de vakbekwaamheid van de siertelers in ons land.  Met ‘Op de Siertoer’ stellen vele Vlaamse sierteeltbedrijven en onderzoekscentra hun deuren open voor het brede publiek. Ook landbouwbedrijven en bio-bedrijven  kunnen bezocht worden, zo krijg je een beter inzicht in de herkomst van producten. Dit weekend worden ook azaleas verkocht in het kader van de actie ‘Kom op tegen kanker’ en liefhebbers van bloemsierkunst kunnen terecht in Alden Biesen.

clip_image001(163).jpg

-In september kan het nuttig zijn om de borders en/of andere aanplantingen eens te overlopen en te zien of ze wel op de juiste plaats staan: passen de kleuren bij elkaar, zijn ze niet te klein of te groot om vooraan of achteraan in de border te staan? Alles zit nu nog goed in het geheugen en bij fouten kan er nu aangepast en verplant worden. Neem eventueel foto’s als geheugensteuntje.

-Kale plekken in de border en in perken kunnen opgevuld worden met bloembollen. Tulpen, narcissen, bolirissen, moeten in september en ten laatste in oktober in de grond. Met tulpen en hyacinten kan je eventueel nog wachten tot eind oktober, begin november, maar vooral narcissen zullen je dankbaar zijn als ze nu geplant worden. Plant de bollen best in een vruchtbare goed doorlatende grond. Wintervocht is nefast voor bollen. Plant de bollen steeds met de neus naar boven. Een goede vuistregel voor de diepte, is de bol ongeveer twee à driemaal zo diep te planten als de hoogte van de bol. -De siertuin hoeft nu niet meer bemest te worden. Door te mesten zou u de vorming van nieuwe jonge scheuten stimuleren en die kunnen gemakkelijk te lijden hebben van de vorst. -September is de beste maand om leliebollen te planten.Doe dat op goed gedraineerde, goed losgemaakte grond. Plant ze ongeveer viermaal zo diep als de bol hoog is.

-Sneeuwklokjes, scilla, Chionodoxa (sneeuwroem) worden best in flinke groepjes aangeplant en kunnen verschillende jaren op dezelfde plaats blijven staan. Na verloop van tijd als ze zich te sterk hebben uitgebreid kunnen ze na de bloei uit de grond worden gehaald en gesplitst.

Enkele tips voor tulpen: -Tulpen maken elk jaar nieuwe bollen en de oorspronkelijke bol verdwijnt. Hoe meer nieuwe bollen er worden gevormd, hoe kleiner ze zijn en hoe minder bloei het volgende jaar. Zet tulpen niet twee keer na elkaar op dezelfde plaats om bodemziektes te voorkomen.

-Alliums of sieruien worden best niet te vroeg geplant. Ze kunnen anders voor de winter al bovenkomen en het vroege blad kan bevriezen. In Januari kunnen ze ook nog geplant worden.

-Het aanbod aan pompoenen is rond deze periode al flink groot. Ze kunnen perfect worden gebruikt als decoratie op het terras, of om hoekjes en decoratieve stillevens mee te maken. Pompoenen zijn eetbaar maar kalebassen zijn siervruchten en niet geschikt voor consumptie.

-Bij sommige bomen zoals esdoorn, berk, noten komt de sapstroom snel op gang en daarom kunnen ze nu beter gesnoeid worden dan in de winter. Te laat snoeien bij deze bomen geeft aanleiding tot bloeden.

-Bessen kunnen nu worden gestekt. Neem een gezonde sterke tak die dit jaar werd gevormd en steek de tak voor ongeveer tweederde in de grond.

-Groenblijvende heesters (buxus, taxus…)en coniferen kunnen nu worden geplant.

-Buxusplantjes die onderaan te kaal zijn geworden kunnen worden verjongd door ze uit te graven en te herplanten. Snoei het bovengronds gedeelte en kort ook de wortels in. Plant ze daarna vrij diep terug.

-Als je je gazon nog wilt bemesten, gebruik dan een kaliumrijke najaarsmeststof. Deze versterkt de wortels en maakt de gazon sterker voor de winterperiode.

-Het najaar is een goede periode om kalk op het gazon te strooien. Kalk voorkomt verzuring van de grond, en zure grond is veelal de aanleiding van mosvorming.

Goed om weten: het weekend van 17 en 18 september vieren de Chinezen het maanfeest. Eén van de belangrijkste Chinese familiefeesten waarmee ze bij de laatste volle maan het oogstfeest vieren, voordat de winter begint. Naar aanleiding van dit feest zijn er in het Arboretum Kalmthout ook diverse Chinese activiteiten. Zo kan u er zondag terecht voor een lezing over de ‘Traditionele Chinese Tuin’.

Aansluitend artikel:  moestuin in september

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen