MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: eind april begin mei

722 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

In dit extra lange weekend maken we de brug van april naar mei met warm en zonnig maar vooral ook droog weer. Volgens de waarnemingen was het nog nooit zo warm en droog in deze periode van het jaar.

dezeweek

 

  • Planten hebben behoefte aan water. Uiteraard kan je geen planten kapot laten gaan (vooral nieuwe aanplant niet) maar hou er rekening mee dat als je eenmaal begint met water geven, je dan regelmatig (dagelijks) moet blijven sproeien. Planten in potten moeten uiteraard regelmatig water krijgen.
  • Na de magnolia's staan nu de Wisteria en seringen in bloei en vanaf nu zullen de bloeiende planten en struiken elkaar goed opvolgen. Ook het meiklokje is zijn tijd vooruit en bloeit volop. Dit plantje met zijn geurende bloemen was bij onze voorouders het zinnebeeld van aardse schoonheid en werd aan de lentegodin gewijd. Het staat ook nog bekend onder de naam: Lelietje-van-dalen, meibloem, muguet. De officiële naam is Convallaria majalis en het behoort tot de leliefamilie/Liliaceae (majalis betekent ‘van de mei’). In Frankrijk werd het na de Eerste Wereldoorlog het symbool van het 'Feest van de Arbeid'.
    Hoe onschuldig en lieflijk dit plantje er ook uitziet, je moet er wel rekening mee houden dat zowel de bloemen als de bladeren van dit plantje zeer giftig zijn. Let vooral op met kinderen. De toxiciteit komt doordat de plant een twintigtal verschillende hartglycosiden bevat die een uitwerking hebben op de hartspier en de bloedsomloop, vergelijkbaar met deze van gewoon vingerhoedskruid (Digitalis purpurea). Jaarlijks zijn er 40 tot 60 oproepen bij het Antigifcentrum in verband met lelietje-van-dalen. Veelal gaat het om kinderen van 2-4 jaar, die op de bloemstengels of bladeren knabbelden, vaaswater dronken of een besje opaten. (Bron: Planten anders bekeken- Nationale Plantentuin van België)
  • Stilaan worden ook de plaagdieren actief. De warmte maakt de slakken bijvoorbeeld actief. Vooral de jonge blaadjes van hosta’s vormen een lekkernij voor deze dieren. Regelmatig schoffelen helpt omdat hierdoor de bovenste grondlaag uitdroogt. Door rond de planten een laag cacaodoppen te leggen hou je slakken op een natuurlijke manier op afstand. Je kan ook een wal rond de planten leggen met lavakorrel. Deze scherpe korrels vormen een mechanische hindernis. Ruim zoveel mogelijk tuinafval op want slakken houden zich graag schuil onder tuinafval. In de handel zijn ook aaltjes (Phasmarhabditis hermophrodita) verkrijgbaar die de natuurlijke vijand zijn van slakken. Over slakken:  LEES MEER
  • Alle aandacht gaat nu vooral naar de éénjarigen en seizoenplanten voor de bloembakken en baskets. Naast deze éénjarigen en de zuiderse terrasplanten kan je ook gebruik maken van vaste planten en heesters in potten. Hosta’s, hydrangea’s en acer-soorten zoals Acer-palmatum doen het heel goed op een minder zonnig plekje. Met kruiden in potten breng je kleur en geur op het terras en heb je steeds smaakmakers bij de hand voor de zomerse keuken en barbecue.
  • Tot zowat half mei kan je nog coniferen planten. Containerplanten kunnen in principe het hele jaar door worden geplant maar doordat de planten vanaf mei toch al veel water beginnen te verdampen kan het later aanplanten minder succesvol worden. Bescherm de planten in ieder geval zoveel mogelijk tegen felle zon. Conifeerhagen mogen nu ook gesnoeid worden.
  • Wie straks pompoenen en sierfruit wil planten kan nu starten met het zaaien in potjes.
  • Komt er toch nog regen ? Vang het regenwater tijdens buien zoveel mogelijk op. Momenteel zit de groeikracht er volop in bij brandnetels en smeerwortel. Met deze planten kan je een natuurlijke bron van meststoffen maken voor de planten. Brandnetelgier bijvoorbeeld is rijk aan ijzer en magnesium en wordt gebruikt als meststof voor jonge planten. De jonge planten zijn het rijkst aan voedingsstoffen. Ook van smeerwortelbladeren kan je een gier maken. Deze bladeren zijn rijk aan kalium en stikstof. Deze gier gebruik je echter best niet voor zuurminnende planten omdat de bladeren eerder alkalisch zijn. Beide gieren zijn niet zo geschikt voor mensen met een gevoelige neus: het preparaat kan behoorlijk stinken. Smeerwortelgier: 3kg bladeren in een grote ton doen (50l water), deksel erop en laten trekken. Onverdund gebruiken na 4 weken. Brandnetelgier: 1 kg bladeren in een emmer water (10l), deksel erop en laten trekken. Na 2 weken vedund gebruiken: 1 deel gier op 10 delen water.
  • De zomerse temperaturen (ook 's avonds) nodigen uit tot een heerlijke barbecue. Nog enkele tips om ongemakken te voorkomen:
    • gebruik alleen zeer verse producten en haal ze pas uit de koelkast zodra ze op de barbecue kunnen.
    • zorg ervoor dat je de barbecuerooster vooraf grondig hebt schoongemaakt en laat het even verhitten alvorens er voedsel op te leggen.
    • was je handen met zeep voor je begint en telkens na het vastnemen van rauw vlees of vis.
    • let erop dat vlees, vis, gevogelte en waarom ook niet eens konijn, voldoende gaar zijn. Dikke stukken kunnen eventueel vooraf al deels in de microgolfoven worden gegaard om ze vervolgens verder op de barbecue te laten bakken.
    • leg de gebakken voedingsmiddelen nooit terug op de schotel waarop de rauwe producten hebben gelegen. Gebruik evenmin hetzelfde mes voor bereide en rauwe producten.
    • laat schotels met gegrilde producten maar ook salades, sauzen en dergelijke nooit in de zon staan. Tracht alles wat warm is, warm te houden en wat koud is, koud (bv. salades). Wanneer je verschillende kleine porties voorziet, gaat dit makkelijker. (Bron: www.nice-info.be )
  • Controleer het waterpeil van de vijver en vul bij indien nodig. Gebruik hiervoor leidingwater. Test eventueel het water.
  • Een kruidentuin aanleggen? Kruiden zijn volop verkrijgbaar en kunnen zowel in volle grond als in potten worden toegepast. Voorzie een kruidenhoekje bij het terras zodat je steeds kruiden bij de hand hebt voor een barbecue.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen