MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: eind augustus

367 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de vierde week van augustus


Deze week ziet het ernaar uit dat de zomer er opnieuw niet veel van terecht brengt en krijgen we Belgische wisselvalligheid.

clip_image001(112).jpg

·  Van 24 augustus tot 22 september leven we onder het sterrenteken van de Maagd. Dit is een ‘aardeteken’ wat staat voor de wortelgewassen. Wat bloemen en kruiden betreft is er een voorkeur voor: rozemarijn, lelie, valeriaan, korenbloem, venkel, bonenkruid, citroenkruid. Bij bomen en heesters zijn dat de hazelaar, vlier, notelaar en alle struiken met felle bloemkleuren.

·  Kuipplanten. Controleer of er niet teveel water in de onderschotels blijft staan. Veel zuiderse planten houden niet van natte voeten. Vanaf eind augustus stopt u best met het geven van meststoffen. Door nu nog voedsel te geven, stimuleer je de planten om nieuwe scheuten aan te maken die dan extra gevoelig zijn voor vorst.

·  Groenblijvende hagen zoals taxus, buxus, hulst, die in mei-juni werden gesnoeid, worden nu best nog eens een tweede keer lichtjes bijgesnoeid. Zo gaan ze netjes de winter in. Ook bladverliezende hagen kunnen een laatste keer worden bijgeknipt. Deze periode is ook geschikt om andere hagen zoals coniferenhagen en ligustrum nogmaals te snoeien.

·  Klimrozen krijgen best ook nog een snoeibeurt. Bind nieuwe scheuten aan en verwijder alle zieke en beschadigde takken.

·  Lentebollen zoals Muscari, Fritillaria imperialis, sneeuwklokjes, winterakonieten kunnen nu reeds worden geplant.

·  Gazon. Wie een nieuw gazon wil aanleggen moet nu alvast de bodem goed voorbereiden. Zure grond verbeter je door kalk in te werken. Arme grond kun je verbeteren door koemest of humusrijke grond in te werken. Zorg dat onkruid steeds verwijderd wordt. Een bestaande gazon kun je nog een laatste maal bemesten met een kaliumrijke meststof. Zo versterk je het gazon voor de winterperiode. Je doet dit best op een dag dat regen wordt voorspeld.

·  Kruidachtige gewassen zoals pelargonium, aubrieta, calluna, erica, felicia, fuchsia, lavendel, hypericum, genista, euonymus, lonicera en skimmia kunnen nu nog worden gestekt. Zet de stekjes op een schaduwrijke plaats onder glas of plastic en hou ze vochtig.

·  Controleer floxen en andere planten op meeldauwaantasting. Aangetaste planten behandelen met een fungicide.

·  Planten die zich spontaan hebben uitgezaaid in de tuin zoals Alchemilla, Digitalis, Astrantia kunnen nu verplant worden op hun definitieve plaats of in potjes worden gezet als u er nog geen bestemming voor heeft.

·  Kruiden oogsten!

·  Canna's en dahlia's bloeien volop. Wist u dat u door de uitgebloeide bloemen bij de dahlia 'Bishop of Llandaff' regelmatig weg te knippen, deze blijft doorbloeien. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen