MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: eind augustus, begin september

7434 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Nu de vakantieperiode er op zit kan er begonnen worden met het inlopen van de achterstand in de tuin. Hopelijk kunnen we met de komst van september nog van een zonnige nazomer genieten.

 

tuin in de nazomer
 

 • Het grootste probleem bij terugkomst is veelal de onkruidgroei. Wieden en schoffelen is de boodschap.
 • Vooral de hagen zullen flink zijn uitgelopen en krijgen in deze periode best nog een snoeibeurt. Vooral buxus- en taxushagen kunnen ‘ontsierd’ worden door jonge scheuten. Door ze in de loop van de komende weken nog eens te snoeien gaan ze mooi in vorm de winter in. Het snoeien gebeurt best voor eind september. Ook klimop krijgt nu best nog een snoeibeurt.
 • Ook lavendelhaagjes en planten die zijn uitgebloeid kunnen nu worden bijgeknipt. Van lavendel en rozemarijn kan je nu ook stekken nemen.
 • De dagen worden korter en er is dus minder zonnelicht en -warmte. Daarom kan je best rond de druiven de bladeren wegsnoeien zodat het zonlicht zo goed mogelijk de druiven kan bereiken.  Ook in serres wordt best de schaduwdoek weggenomen zodat tomaten, paprika’s en andere groenten kunnen rijpen.
 • In de moestuin kan volop geoogst worden. Pompoenen en vlierbessen en andere groenten en fruit. Bij vochtig weer leg je de pompoenen best op een droge plaats. Braakliggende stukken grond waarop niets meer wordt aangeplant kan je best inzaaien met een groenbemester. Tot half september kan je hiervoor nog soorten gebruiken zoals gele mosterd. Hou er rekening mee dat deze planten tot dezelfde familie van de koolsoorten behoren. Winterrogge kan je nog tot half oktober zaaien.
 • Bij uitgebloeide planten waarvan je het zaad niet wilt bewaren of waarvan het wintersilhouet geen meerwaarde betekent voor de tuin, kunnen de verdroogde stengels worden weggeknipt. Vooral bij vaste planten die worden vermeerderd door te splitsen mag dit nu gebeuren. Als dit materiaal niet is aangetast door insecten of schimmels kan het gecomposteerd worden. Anders doe je het beter in de gft-bak. Verzamel zaden van éénjarigen.
 • Stop met het geven van meststof aan kuipplanten.
 • Een bestaand composthoop kan nu worden omgezet. Op deze manier kan je in het voorjaar over gebruiksklaar compostmateriaal beschikken. Binnenkort zal e een heleboel tuinafval komen waarmee een nieuwe composthoop kan worden gestart.
 • Hoewel ze pas later (in bloei) volop in de tuincentra zullen worden aangeboden is het nu een hele gunstige periode om helleborussen en pioenen te planten of te verplanten.

1 reactie

 • Jan K. Jan K. Beste Eddy Geers,
  M'n complimenten van het artikel over kippen. Ik vind het 100% volledige informatie. Ikzelf fok al vanaf 1975 Zeldzaam Oud Nederlandse rassen , o.a., Brabanter kriel , Kraaikop groot en kriel en Nederlandse Uilebaarden kriel in verschillende kleuren. Het geeft al jaren voldoening. Ik heb eieren en een vruchtbare moestuin bodem.
  Zaterdag 21 Augustus 2021 om 09:06

Log in om een reactie te plaatsen