MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: Tuintips voor eind december

12826 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 22 December 2022 Volg Eddy G.

Alhoewel velen genieten van enkele dagen vrijaf, zullen weinig mensen zich nu nog druk maken om de tuin.

De donkerste dagen, die vooral grijs waren, liggen achter ons. In het begin van het nieuwe jaar kunnen we ons misschien nog aan een winterprikje verwachten... wie weet?

"Als de dagen lengen gaat de winter strengen." Het is een oude wijsheid die blijkbaar nog een grond van waarheid inhoudt.

 • Het kan nuttig zijn om eens een grondstaal te nemen en je grond te laten analyseren. Zo krijg je een duidelijk beeld over de voedingstoestand en de zuurtegraad van je bodem. In het voorjaar kan je dan bijsturen.
   
 • Wie tuiniert op zware grond kan de moestuin nu in winterbedden leggen. Spit de grond om en werk goed verteerde compostgrond onder of ander organisch materiaal. Kleibodems zullen door ze te mengen met compost opvallend verbeteren: de bodem wordt luchtiger en de wateroverlast zal verminderen doordat de drainage vlotter zal verlopen. Spit echter niet als het vriest. Lichte gronden hoeven nu nog niet omgespit te worden. Bedek de percelen met compost, stalmest of een mulchlaag zo hou je de onkruidgroei onder controle. Er zijn diverse modellen van spades verkrijgbaar en voor elke type grond is er een bepaald type spade. Om zware kleigrond te bewerken kies je best voor een lange smalle spade. In lichtere grond gebruik je best een korte maar brede spade.
   
 • Maak een teeltplan voor de moestuin en stel een lijstje samen van de zaden die je moet bestellen.
   

De MijnTuin-redactie wenst iedereen prettige Feestdagen!

 

besneeuwde dennenboom

2 reacties

 • Anja G. Anja G. Bedankt voor alle nuttige tuin/kas tips. We zijn heel wat wijzer geworden.
  Op naar 2020. Geniet de tuin. Anja.
  Vrijdag 27 December 2019 om 11:38
 • Odette MJV s. Odette MJV s. bedankt om deze info te delen, laat de winter maar strengen als voorbode voor het nieuwe jaar voor een gezonde tuin! odette
  Zaterdag 28 December 2019 om 12:13

Log in om een reactie te plaatsen