Tuintips voor eind februari
|
De kortste maand van het jaar loopt op zijn einde. Om ideeën op te doen voor het komende seizoen kan je dit weekend terecht in de eerste tuinbeurs: Tuinexpo 2007 in Antwerpen. Maar ook Batibouw nodigt je uit. Wie aan de aanleg van een tuin denkt en beroep wil doen op professionele hulp, kan op beide beurzen terecht op de stand van BFG (Belgische Federatie van Groenvoorzieners). | .jpg)
|
- VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN Het is zeker onze bedoeling niet om hier de chemische spuitmiddelen te gaan promoten maar het staat vast dat het soms veel te laat is om in te grijpen wanneer de symptomen van een ziekte zichtbaar worden. Door te laat te behandelen loop je het risico tevergeefs en teveel te spuiten met de verkeerde middelen. En veelal zonder effect. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de verwelkingsziekte (Verticilium), een bodemschimmel die de vaatbundels langzaam verstopt bij planten en bomen zoals Catalpa, esdoorn, Acacia, linde, Prunus-soorten en ook Clematis. Doordat de vaatbundels geblokkeerd worden krijgt de plant niet voldoende water om de bloem- en bladknoppen te openen. Op het moment dat de symptomen zichtbaar worden (takken die afsterven) is het eigenlijk te laat om in te grijpen. Daarom kan je best nu, in het vroege voorjaar een antischimmelmiddel aangieten aan de plant. Door nu te behandelen kan je de ziekte indijken en loop je niet het gevaar tevergeefs te spuiten met de verkeerde middelen. Een goed middel is ondermeer SPORGON. Hetzelfde geldt voor de krulziekte bij perzik. Ook hier is een behandeling in februari aan te raden om te voorkomen dat je geen perziken hebt dit jaar. Voor de krulziekte bij perzik behandel je de boom met FORAM 80 WGEr komt niet direct een nieuwe periode met koude en vorst aan en dat betekent dat we opnieuw kunnen planten en verplanten. In principe duurt de periode om te planten nog wel even maar als je laat plant of verplant verhoogt de kans op uitdroging bij de planten als we een droog en zacht voorjaar krijgen. Voorzie bij het planten een voldoende ruim plantgat en zorg ervoor dat het water steeds goed weg kan. Veel planten hebben een hekel aan natte voeten en vooral wintervocht kan schade aanbrengen aan de wortels. Verrijk de grond uit het plantgat met compost of bodemverbeterende middelen zoals koemestkorrels of organische meststoffen. Wie vergeten is om bloembollen te planten kan gebruik maken van soorten die in potjes werden geteeld en die worden nu volop aangeboden.
|
|
- Organische meststoffen kunnen stilaan worden uitgestrooid en ingewerkt. In de borders en perken bijvoorbeeld, maar ook in de moestuin en de serre of koude bak. Deze meststoffen geven hun voedingsstoffen langzaam vrij. Straks, als de planten volop beginnen groeien zullen zij dan kunnen beschikken over de extra vitaminen. Onder de organische meststoffen heb je de enkelvoudige zoals koemest en de samengestelde waarin de drie hoofdvoedingselementen (stikstof, fosfor en kalium) zitten.
- Eénjarigen kunnen binnen worden gezaaid. Gebruik voor het vullen van potjes en bakjes een aangepaste zaai- en stekgrond. Deze grond heeft een speciale lichte samenstelling.
|
- SNOEIWERK Oude plantendelen worden opgeruimd bij vaste planten, grassen. Wees voorzichtig bij het wegknippen van de oude verdroogde bloemen bij hortensia’s. Bij de Hydrangea macrophylla worden de nieuwe bloemknoppen aangemaakt aan takken van het vorige seizoen en ze zitten vlak onder deze oude bloemen. Knip dus niet te diep en knip ook niet meer weg dan de oude bloemen. Hydrangea paniculata (pluimhortensia) en Hydrangea arborescens zijn soorten die bloeien op het nieuwe hout en deze kunnen dus wel worden teruggesnoeid. Dat kan in maart. Bolacacia, bolesdoorn en bolcatalpa zijn bomen die je flink mag terugsnoeien en kunnen zelfs worden geknot. Op deze manier hou je de groei van deze bomen onder controle. Deze bomen worden vooral op kleinere ruimtes gebruikt (voortuin, rond terrassen). Vormbomen zoals dakplatanen en leilindes moeten worden bijgesnoeid om de vorm te behouden. Snoei de jonge scheuten weg die uit de basistakken groeien. Meestal groeien ze recht omhoog zodat ze de vorm ontsieren.
Rozen snoeien.
|
- Wanneer de temperatuur dit toelaat kan je best de ruimte waarin de terras-planten zich bevinden regelmatig luchten. De zomerbloembollen kunnen stilaan worden voorgetrokken. Buiten kunnen ze uiteraard nog niet worden geplant maar u kan ze alvast in potten of bakken zetten om ze dan later in volle grond uit te planten. Op deze manier geef je de planten een voorsprong en zal je sneller bloei hebben. Zet ze wel op een koele maar vorstvrije plek. Hou je niet zo van de ‘doorsnee’ gladiolen, dan kunnen we zeker de zogenaamde Abessijnse gladiool aanbevelen. Gladiolus callianthus ‘Murilae’ is een mooie plant met grasachtig loof en heerlijk geurende bloemen.
|
- Takken van ondermeer forsythia kan je binnen in bloei trekken. Knip de takken schuin af en zet ze in water met wat snijbloemenvoedsel.
|
- Om de teelt van groenten op zware grond te vervroegen kan je de percelen afdekken met stro of zwarte plasticfolie. Hierdoor warmt de grond sneller op en hou je de percelen ook onkruidvrij. Voor meer info rond de moestuin verwijzen we naar onze moestuinrubriek.
.gif)
|
Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari 24 februari | Eerste kwartier | 03 maart | Volle Maan | 04 maart | Maan in dalende knoop | 07 maart | Apogeum |
Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te zaaien of te planten. KLIK HIER om de huidige maanstand te bekijken.  |
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen