MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin- eind juni

400 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Met de vakantie in het vooruitzicht komen de speeltuigen en opblaasbare zwembaden ook weer naar buiten. De meest evidente plaats voor deze toestellen is uiteraard het gazon. Om de schade te beperken aan het gazon is het aan te raden deze regelmatig te verplaatsen.

Wie niet thuis blijft en op reis vertrekt zal toch enkele maatregelen moeten nemen voor hij de tuin achterlaat:

 

clip_image001(31).jpg

·  De meest voor de hand liggende oplossing is uiteraard beroep doen op familie of vrienden die een oogje op de tuin houden. Nu er volop kan geoogst worden is een ruilovereenkomst misschien aan de orde en kan je mensen een plezier doen door ze in ruil voor verzorging een boeket te laten knippen of uit de moestuin zomerfruit (frambozen, rode, witte, zwarte bessen…)te laten oogsten of groenten zoals, sla, bonen, courgettes… Leg alvast tuinslangen en tuinmateriaal klaar en zorg dat je grasmachiene in orde staat.

·  Wie het goed wil aanpakken kan een hovenier inschakelen. Zo’n tuinman is misschien niet de goedkoopste oplossing maar je tuin wordt wel op een professionele manier aangepakt. En er blijft ook altijd beweging rond het huis.

·  Om water te geven kan je beroep doen op besproeiingssystemen (sprinklersystemen). Deze flexibele systemen zijn een luxe in de tuin. De simpele systemen werken met een tijdklok waarbij probleemloos begin- en eindtijd kan worden ingesteld. De meer geautomatiseerde systemen kunnen voorgeprogrammeerd worden en u laat de rest over aan uw beregeningscomputer. Ook handig is het als deze systemen zijn voorzien van een regensensor die het sproeisysteem uitschakelt van zodra het regent. Ook voor potplanten (kamerplanten, terrasplanten) bestaan er automatische watergeefsystemen met druppelsets zodat uw planten steeds van water kunnen worden voorzien.

·  Enkele tips voor wie op vakantie vertrekt, niet direct op tuinhulp kan rekenen, en toch niet wil thuiskomen in een gele verdroogde tuin.

·  geef het gazon nog een maaibeurt en geef nog eens flink water. Zorg ook voor mooie kanten.

·  knip uitgebloeide bloemen bij vaste planten en éénjarigen weg. Zelfs bloeiende vaste planten (delphinium, geranium, nepeta, lavandula, salvia, veronica, aquilegia, rudbeckia) knipt u best een stuk terug. Ze zullen later veelal nogmaals bloeien.

·  maak de grond in de border of rond vaste planten en struiken goed vochtig en leg een mulchlaag van bijvoorbeeld gemaaid gras. Zo voorkom je uitdroging en hou je onkruidgroei tegen. Vooral recent aangeplant groen is gevoelig voor droogte.

·  verwijder alle onkruid zodat het tijdens uw afwezigheid geen zaad kan vormen en zich uitzaaien.

·  behandel rozen en andere planten eventueel preventief tegen ziektes en plaagdieren.

·  controleer klimplanten of ze goed zijn aangebonden. Snoei te lange twijgen weg.

·  voorzie hoge planten van het nodige steunmateriaal

·  planten in potten zijn gevoelig voor droogte. Zet bloembakken en terrasplanten tijdelijk op een meer schaduwrijke plaats. Plant ze eventueel ( met pot) in volle grond. De meest gevoelige planten voor droogte kun je in een bed van vochtige kleikorrels zetten.

·  zorg dat het waterniveau van de vijver op peil is. Door verdamping kan dit bij zonnige periodes flink zakken.

·  Plaats eventueel een beluchter in de vijver. Op warme dagen kan er een tekort aan zuurstof ontstaan doordat planten zuurstof aan het water onttrekken. Ook een constant werkende fontein brengt zuurstof in het water

·  controleer de vijverfilter nog even.

·  oogst in de moestuin alles wat mogelijk is en verwerk de verse producten of vries ze in.

·  kruiden kan je drogen, invriezen of verwerken in azijn of olie.

·  bescherm de kas of serre tegen te felle zon en breng eventueel schaduwdoek aan.

Alvast veel vakantieplezier en kom veilig terug

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen