MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: eind maart begin april

546 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin eind maart- begin april


In de nacht van zaterdag op zondag schakelen we over op zomeruur en worden de klokken een uur vooruit gezet: dus 2 uur wordt 3 uur.

De zon laat het voorlopig nog afweten maar het wordt eindelijk toch zachter en de nachtvorst verdwijnt gelukkig. In ruil krijgen we toch nog enkele maartse buien. Het startsignaal is in ieder geval gegeven door de boeren want de tractors zijn volop in het landschap opgedoken.

TIP:Heeft u problemen om te onthouden of u bij zomeruur de klok vooruit of achteruit zet, dan kan je gebruik maken van volgend ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok een uur  vooruit.

  • Het gras begint te groeien maar een eerste maaibeurt is waarschijnlijk nog niet nodig. Dit weekend wordt echter wel ideaal om meststoffen te strooien op het gazon en in de siertuin. De grond wordt door de buien vochtig gemaakt en dan kunnen de meststoffen optimaal worden opgenomen door de wortels. Het gazon zal na de lange winter zo’n opkikker wel kunnen gebruiken. Gebruik organische meststoffen met een indirecte werking tegen mos. Deze meststoffen zijn verrijkt met bacteriën die resten van gras, mos en dood plantenmateriaal omzetten in nuttige voedingsstoffen en humus. Deze meststoffen worden steeds gebruikt in combinatie met kalk. Eerst wordt de kalk uitgestrooid en na een 7-10 tal dagen strooi je dan de gazonmeststof. Hou er rekening mee dat jena zo’n strooibeurt het gazon best een week met rust laat. Ga in ieder geval niet direct daarna het gras maaien.
  • Plannen voor een nieuw gazon? Met grasrollen kan je nu alvast van start gaan. Belangrijk is dat de grond van het terrein goed wordt voorbereid. Zorg voor een rijke bodem met een goede structuur.
  • Van planten en verplanten is waarschijnlijk nog niet veel terecht gekomen. De achterstand kan je nu volop inlopen. Vooral groenblijvende heesters zoals buxus, taxus, osmanthus, kunnen nu op hun definitieve plaats worden gezet. Regelmatig water geven bij droge, zonnige periodes. Ook vaste planten en bladverliezende heesters kunnen nu geplant worden. Indien nodig kunt u vaste planten waarvan de groei en bloei teruglopen, scheuren en de buitenste delen herplanten. Voorzie het plantgat van meststoffen of bodemverbeteraar die je onder de grond mengt. Zomerbloeiende bolgewassen zoals lelies, gladiolen en ranonkels mag je nu planten. De meeste lelies geven de voorkeur aan een standplaats waar ze met de voeten in de schaduw en het hoofd in volle zon staan.
  • Snoeien: Wat kan er nu gesnoeid worden : -Zomerbloeiende of in het najaar bloeiende heesters zoals bijvoorbeeld Buddleia. -Rozen kunnen hun definitieve snoei krijgen. Struikrozen en klimrozen. -Bladverliezende hagen kunnen bijgeknipt worden (Lonicera nitida, Stephanandra incisa, Hypericum hidcote, Symphoricarpus …) -Hydrangea Annabelle   -Leibomen en bolbomen. Controleer ook alle lei- en bindwerk. Vervang versleten bindingen of boompalen. -Blauweregen -Clematissoorten die na juni bloeien, -Klimop. -de groenblijvende bodembedekker vinca minor of maagdenpalm kan je flink terugsnoeien als de bloei begint te minderen. -Lavendel: snoei niet te diep maar geef de plant zijn vorm. Maak van de gelegenheid gebruik om stekken te nemen. -Heide (Erica) 
  • In de moestuin kan gestart worden met de teelt van diverse groenten in volle grond: spinazie, radijs, wortelen, erwten Plantuitjes moeten worden geplant en ook jonge zomerprei.


• Terwijl de boeren en fruittelers niet echt een probleem maken van de late lente, zitten de imkers wel met de handen in het haar. "Ik verwacht een ramp", voorspelt de Gentse bijenspecialist Frans Jacobs. "Vorige vrijdag hebben we een brief gestuurd naar alle afdelingen van de Vlaamse imkersbond om ons op de hoogte te houden van de verliezen in hun korven. Want door de koude blijven de winterbijen continu in hun nest en krijgen ze niet genoeg reinigingslucht. In plaats van hun afvalstoffen buiten te lozen, stapelen ze die op in hun endeldarm, waardoor ze hun eigen nest bevuilen en verzieken".

Bovendien kan de nieuwe generatie zomerbijen niet lang genoeg op de voorjaarsbloeiers vliegen, zodat ze te weinig stuifmeel krijgen. Op die manier dreigt 80 procent van de bijen te sterven. (Bron : Vilt)

Aanbieding    In deze rubriek willen we de tuinliefhebber een product voorstellen dat ons opviel door zijn correcte prijs. Dit is geen reclame. Deze boodschap is louter informatief, wij hebben de kwaliteit van dit product zelf niet uitgetest. Heeft u ook een tuinaanbieding gezien (ook planten!) dan mag u ons dit steeds doormailen naar  info@groen.net  met de vermelding: Aanbieding.   Bij Colruyt collishop merkten we deze hogedrukreiniger op aan een scherpe prijs. Met deze Kärcher hogedrukreiniger K 4.99 M/T-racer 300 spoelt u hardnekkig vuil moeiteloos weg!  Met een werkdruk van 120 bar reinigt u uw terrastegels, tuinmeubilair of auto voortaan in een wip. Uitgerust met een ingebouwde waterfilter, vuilfrees en transportwagen met opbergruimte voor pistool en accessoires.

nu voor 259 euro  meer info op www.colruyt.be  

clip_image003(4).png

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen