MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: eind november

487 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin eind november

Eind november en de winter lijkt nog behoorlijk ver weg. Met december in zicht worden de dagen nu wel echt heel kort en veel tuinkarweien resten er niet meer. De stormloop voor de feestdagen wordt stilaan op gang getrokken.

Tijd om het tuinseizoen stilaan af te sluiten zoals ze dat ook in het Arboretum van Kalmthout doen op zondag 26 november. Het Arboretum is een bezoek meer dan waard, de inkom is volledig gratis en een welkomstdrankje staat te wachten. U bent er welkom van 10u tot 17u. Naast een flinke wandeling kan u er ook kennismaken met een ongekende variatie van Hedera helix of klimop. Een plant die rond de kerstperiode op veel belangstelling kan genieten.

materiial

  • Vorstgevoelige planten die buiten blijven staan worden nu best naar een meer beschutte plaats gebracht of  worden afgedekt met noppenfolie of vliesdoek. Is de tuinslang opgeborgen ?
  • Zorg dat de ruimte die je als winterberging gebruikt voor je (terras-)planten voldoende geïsoleerd is.
  • SNOEIEN. Indien dit nodig is, kunnen bolbomen zoals de Catalpa bignonioides gesnoeid of zelfs geknot worden. Deze trompetboom wordt tegenwoordig veel toegepast in voortuinen, langs paden die naar de voordeur leiden. Soorten zoals de dwergvorm ‘Nana’ zijn geënte vormen en worden best om de 2 à 3 jaar tot op de entplaats geknot. Dit kan je doen van eind november tot eind februari. Hetzelfde geldt voor de Acacia (Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’) en Salix (wilg). Ook de leibomen zoals linde, plataan, die aan een frame groeien kunnen nu op vorm worden gesnoeid. Bomen zoals de berk, kastanje, notenboom of esdoorn snoei je best nu zo snel mogelijk want deze bomen kunnen bij latere snoei gaan bloeden. Je kan ook in juni nog snoeien.
  • Donkere dagen hoeven niet somber te zijn. Het accent ligt in de komende dagen en weken dan ook op gezelligheid. Het worden hoogdagen voor allerlei decoraties zoals kransen, guirlandes... Het begint al met de adventskrans. Advent begint altijd op de zondag die valt tussen 27 november en 3 december en eindigt op 24 december. De lengte van de adventperiode is dus verschillend, maar telt altijd 4 zondagen. In deze adventperiode is het misschien een idee om een adventskrans te maken. De traditionele en makkelijke adventskrans bestaat uit dennengroen met vier kaarsen (advent is de periode van vier weken voor Kerstmis) waarvan er elke zondag één word aangestoken. Ook strokransen kunnen worden gebruikt.  Decoratiemateriaal ligt soms voor het grijpen in de tuin: klimop, ilex, buxus, laurier, coniferengroen... Een originele, geurende krans maak je met blaadjes van salie, tijm, rozemarijn, lavendel, laurier- of olijfbomen. Als je in zo’n krans maïskolven, rozenbottels, zonnebloempitten en vetbollen verwerkt , kan het ook gebruikt worden als decoratieve voederkrans voor de vogels.
  • De gazonmaaier een onderhoudsbeurt geven en opbergen.
  • Op zoek naar inspiratie voor de feesttafel of de kerstboom? Bij de Kersthappening in Brugge ben je alvast aan het goede adres. Heel wat gekende decorateurs, meesterbloembinders en bloemsierkunstenaars slaan er de handen in elkaar voor de 11de editie. En dit in het buitengewone decor van het Oud Sint-Janshospitaal, hartje middeleeuws Brugge. Een stijlvol evenement met  een uitermate gezellige én inspirerende kerstsfeer.  Meer info:www.happenings.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen