MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin - maart

1640 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

MAART - WEEK 12


Het lijkt alsof het ontstekingsmechanisme van de lente volop gelanceerd is. We krijgen geen verlengstuk van het vorige weekend maar het gaat toch de goeie richting uit. Logisch misschien want in de komende week zou het toch allemaal moeten gebeuren. Vrijdag 20 maart begint de astronomische lente officieel.

 

KLIK HIER voor b(l)oeiende planten in week 12 

week_12nb.jpg

1. WEEKENDKLUS : EEN BASISMESTSTOF VOOR DE MOESTUIN.
De basis van een productieve moestuin is een voedzame grond. Alle gewassen hebben nood aan voldoende voeding. Lees meer
kruiwagen.jpg  2. OPRUIMEN EN SNOEIEN
Door de langdurige koude is het er waarschijnlijk nog niet van gekomen om de afgestorven plantendelen van vaste planten en siergrassen weg te knippen.
tomaten.jpg 3. TOMATEN ZAAIEN
Verder in het seizoen zijn diverse soorten tomatenplanten verkrijgbaar. Veel mensen maken er echter een hobby van, of vinden het een uitdaging, om bijzondere soorten zelf te gaan opkweken.

Lees meer

planten.jpg 

4. PLANTEN - PLANTKALENDER
Het is volop planttijd. Planten die in pot geteeld zijn, kunnen in principe het hele jaar door geplant worden. Voor alle duidelijkheid een overzicht van wanneer welke planten in het voorjaar best geplant worden. -bladverliezende heesters (blote wortel): tot eind april -bladhoudende heesters (blote wortel): tot eind april -bomen: best voor midden april. Best voordat ze blad vormen. -vaste planten: tot eind april, op het moment dat ze net uitlopen. -rozen (blote wortel): voor midden april -zomerbloembollen: tot half april -coniferen: tot eind mei.

Opgelet: tijdens periodes met droogte moeten de aangeplante planten regelmatig water krijgen. Vooral groenblijvende planten die vocht blijven verdampen.

slak130nb(1).jpg 5. SLAKKEN
Slakken trekken al vroeg in het voorjaar op pad op zoek naar voedsel. Jonge scheuten van planten zijn vaak het slachtoffer omdat er verder nog niet veel voor handen is. Enkele preventieve maatregelen: -schoffel regelmatig in de tuin, hierdoor droogt de bovenste grondlaag uit waardoor slakken zich moeilijker kunnen verplaatsen. -slakken schuilen zich graag op ruige, donkere, vochtige plekjes en in hoog gras. Vermijd dergelijke schuilplaatsen en vermijd tuinafval. -hang nestkastjes om natuurlijke vijanden aan te trekken. Merels en lijsters hebben slakken op hun menu staan. -maak gebruik van stekelig en ruw materiaal rond de planten, basaltmeel bijvoorbeeld of lavagruis of sparrennaalden. Ook een laag cacaodoppen aanbrengen is een aanrader. Slakken vinden het akelig om over de scherpe randjes van de doppen te manoeuvreren. Naast een bodembedekker zijn cacaodoppen ook een echte bodemverbeteraar. Ze bevatten veel organische stikstof en sporenelementen zoals boor die aan de plantenwortels wordt doorgegeven. -ook kippen en eenden lusten slakken. -lok slakken in een hinderlaag en vang ze weg door bijvoorbeeld onder een dakpan stukjes appel, pompoen of ander fruit te leggen. Met de gevangen slakken zou je een gier kunnen maken door de slakken in water te koken en dit mengsel in de tuin te spuiten. De geur zou slakken weghouden. -potjes met bier ingraven. -een andere natuurlijke vijand van slakken is het aaltje (nematode) Phasmarhabditis hermophrodita, dit aaltje werkt best als de bodemtemperatuur zo’n 15°C bedraagt.

In de handel zijn producten verkrijgbaar die werken op het principe van ‘lokaas’ Edialux heeft volgende producten in zijn assortiment  Arionex - Bio-Slak  Deze lokazen zijn regenbestendig en bevatten een afweermiddel, zodat de korreltjes niet opgegeten worden door huisdieren.

Een vroege bestrijding is essentieel om te voorkomen dat slakken zich massaal zouden vermenigvuldigen. Strooi daarom reeds een eerste maal Arionex of Bio-Slak uit in maart. Zo belet u de afleg van eitjes door slakken die de winter hebben overleefd. Leg de korrels niet op hoopjes want dit bevordert geenszins een goede werking. Gelijkmatig uitstrooien is de boodschap.

pantanet 130.jpg  6. JE TUIN BESCHERMEN
Een Pantanet afsluiting is de ideale oplossing als je je tuin in al zijn pracht en praal wilt beleven en structuur wilt brengen in je groenomgeving. Wat in je tuin thuishoort is goed beschermd en ook de hond blijft veilig op zijn terrein... Nu met extra voordeel! Lees meer
neuzen_bloembollen.jpg 7. NOOD AAN VOEDINGSSTOFFEN
Alle planten in de border kunnen na de winter wel wat voedingsstoffen gebruiken. Ook de bloembollen voor meerjarenbeplanting en verwildering in de borders en onder heesters. Gebruik hiervoor een aangepaste bloembollenmeststof. Deze is rijk aan kalium. Geef deze meststof in twee keer, met een week tussentijd. Deze specifieke meststof kan je later ook voor je tomatenplanten gebruiken!
 
DE MOESTUIN IN MAART Lees meer

DE VIERKANTEMETERMOESTUIN IN MAART Lees meer


Afvinklijst

Handige To-Do lijst om nog enkele karweien te memoriseren


  • Tuintips van vorige week
  • Gazon verticuteren. Meer info
  • Vaste planten splitsen en verjongen! Meer info
  • Kuip- en terrasplanten verpotten  Meer info
  • Hortensia snoeien  Meer info
  • Groene aanslag verwijderen op paden en terrassen
  • Uitgebloeide bloembollen zoals narcissen uitplanten in volle grond. Knip het loof niet weg maar laat het gewoon verder afsterven
  • Geef buxus in potten en volle grond een voorjaarsbemesting  Meer info

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen