MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin - september

4260 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 10 September 2015 Volg Eddy G.

Net als het weer, heeft de tuin nog heel wat variatie in petto in deze tijd van het jaar...

 

gazon reparatie

1. GAZONREPARATIE
Na een zomer van intens gebruik is de kans groot dat er wat oplapwerk moet gebeuren aan het gazon: verticuteren om dood gras en mos weg te halen; kale plekken inzaaien, de kanten nog eens bijwerken. Wil je nog wat extra meststof geven, gebruik dan een aangepaste najaarsmeststof die rijk is aan kalium. Lees meer


 

hydrangea drogen

2. HORTENSIABLOEMEN DROGEN
Er zijn maar weinig bloemen die ook in gedroogde toestand zo mooi en waardevol zijn voor boeketten en tafeldecoratie als de hortensiabloemen. Hoe ga je te werk om ze te drogen? Lees meer


 

haag snoeien

3. HAGEN SNOEIEN
Hagen en snoeivormen (buxus, taxus...) krijgen nu best nog een snoeibeurt. Zo gaan ze mooi 'in vorm' de winter door. Ook coniferen- en ligusterhagen kunnen voor de tweede maal gesnoeid worden.

Liaan- en klimrozen moeten deze maand zeker gesnoeid worden. Indien er zich veel jonge scheuten hebben gevormd bij liaanrozen, dan kan u gerust alle oude scheuten wegknippen. Is dat niet het geval, dan knipt u enkel de oude scheuten weg die zwak en/of ziek zijn. Bind de nieuwe en oude scheuten opnieuw vast aan het steunmateriaal.


hakselen

4. HAKSELEN
In deze periode komt er behoorlijk wat tuinafval uit de moes- en siertuin. Met een hakselaar versnipper je dit allemaal tot klein materiaal dat je kan gebruiken om een mulchlaag rond de planten aan te brengen. Lees meer


 

Paeonia Sarah Bernhardt

5. PLANTEN EN VERPLANTEN
September is een prima maand om te (ver-)planten. In veel tuincentra beperkt het aanbod zich nu tot de planten die vooral geschikt zijn voor (najaars-) bloembakken en potten, maar je kan altijd nog terecht bij de betere kwekerijen. Kijk maar onderaan deze pagina bij onze ''. Deze maand is ook prima geschikt om kruidpioenen te (ver-)planten. Kruidpioenen hebben een lichte, vrij zonnige plek nodig en voedzame, goed gedraineerde maar wel vochthoudende grond. Plant ze vooral niet te diep! De wortelhals mag maar met enkele centimeters grond bedekt worden.


 

kweepeer

6. KWEEPEREN
De kans is heel klein dat je kweeperen vindt in de supermarkten. Om van kweeperen te genieten zal je dus zelf een boom moeten aanplanten. Het is een boom die beperkt blijft in grootte en daardoor ook in een kleine tuin kan worden toegepast. In kweeperen zet je niet zomaar je tanden; je hebt hitte nodig om ze te 'temmen'. Recepten Lees meer


 

bloembollen planten

7. BLOEMBOLLEN
Kale plekken in de border en in perken kunnen opgevuld worden met bloembollen. Tulpen, narcissen, bolirissen, crocussen moeten in september en ten laatste in oktober in de grond. Met tulpen en hyacinten kan je eventueel nog wachten tot eind oktober, begin november, maar vooral narcissen zullen je dankbaar zijn als ze nu geplant worden. Plant de bollen best in een vruchtbare goed doorlatende grond. Wintervocht is nefast voor bollen. Plant de bollen steeds met de neus naar boven. Een goede vuistregel voor de diepte, is de bol ongeveer twee à driemaal zo diep te planten als de hoogte van de bol.

  • September is de beste maand om leliebollen te planten. Doe dat op goed gedraineerde, goed losgemaakte grond. Plant ze ongeveer viermaal zo diep als de bol hoog is.
  • Sneeuwklokjes, scilla, Chionodoxa (sneeuwroem) worden best in flinke groepjes aangeplant en kunnen verschillende jaren op dezelfde plaats blijven staan. Na verloop van tijd als ze zich te sterk hebben uitgebreid kunnen ze na de bloei uit de grond worden gehaald en gesplitst.
  • Enkele tips voor tulpen: Tulpen maken elk jaar nieuwe bollen en de oorspronkelijke bol verdwijnt. Hoe meer nieuwe bollen er worden gevormd, hoe kleiner ze zijn en hoe minder bloei het volgende jaar. Zet tulpen niet twee keer na elkaar op dezelfde plaats om bodemziektes te voorkomen.
  • Alliums of sieruien worden best niet te vroeg geplant. Ze kunnen anders voor de winter al bovenkomen en het vroege blad kan bevriezen. In Januari kunnen ze ook nog geplant worden.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen