MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

#Deze week in de tuin: tweede week oktober

709 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de tweede week van oktober


Oktober nam een prima start. Toch beperken de tuinactiviteiten zich nu voornamelijk, door de korter wordende dagen, tot het weekend.

·  De tuindagen Veel plantenliefhebbers laten dit weekend de tuin voor wat hij is en trekken naar de tuindagen in Beervelde. Het blijft de mooiste tuinbeurs en kwekers en standhouders blijven hun best doen om nieuwigheden te tonen. Het wordt moeilijk om met lege handen terug te keren.

·  Altijd maar weer Mooi weer rond half oktober wordt in Vlaanderen ook wel eens het Sint-Gummaruszomertje genoemd, naar de feestdag van St-Gummanus op 11 oktober. Een andere naam is het treezekenszomerke ,naar de naamdag van de H. Theresa op 15 oktober. Oneerbiediger spreken we ook wel van ‘Oude Wijven Zomer’. De Zweden spreken van de Brittazomer, de Fransen kennen rond deze tijd l’été de Saint-Denis en de Engelsen Saint Luke’s little summer.

·  In schoonheid eindigen Het tuinwerk beperkt zich in deze korte dagen tot het weekend. Het gras kan nog een laatste maal worden gemaaid. Maai niet te kort ! Werk ook de kanten nog even bij. Om mosvorming te voorkomen en de pH-waarde van de bodem correct te houden, kan het nodig zijn om kalk te strooien. Kalk  bestaat in korrelvorm of poeder (zeewierkalk). De korrel heeft het voordeel dat hij makkelijk uitstrooibaar is. Het poeder strooit iets moeilijker maar dringt sneller in de bodem. De ideale zuurgraad voor een gazon ligt tussen de 6,0 en 7,0. Opgelet: Strooi geen kalk in de nabijheid van zuurminnende planten zoals rhododendron, skimmia, hamamelis, hortensia...

·  Meer van hetzelfde Vaste planten die al flink zijn uitgegroeid en waarvan de bloei misschien is verminderd, kunnen vermeerderd worden door te splitsen. Een efficiënte manier om te verjongen en een goedkope manier om je plantencollectie uit te breiden.

.  Vooral de nachten worden frisser. Tijd om stilaan rekening te houden met de kuipplanten. Het terras mag langzaam maar zeker worden opgeruimd: kuipplanten die geen vorst verdragen worden best op tijd naar binnen gehaald. Controleer ze op insecten en schimmels en geef ze een onderhoudssnoei. Enkele soorten: Abutilon, Asclepias, Bougainvillea, Lantana, Solanum, Tibouchina Let er vooral op dat de planten zo droog mogelijk naar binnen gaan. Op natte plantendelen kunnen zich schimmels ontwikkelen.

·  De potten en bloembakken kunnen nog gevuld worden met winterharde planten en bloembollen. Ververs de potgrond bij het planten en gebruik niet dezelfde potgrond van de zomerbloeiers.

·  Ook mini waterpartijen op het terras met niet-winterharde planten kunnen worden opgeruimd. Niet winterharde waterplanten zoals de waterhyacint (Eichhornia crassipes) en watersla (Pistia stratiotes) kunnen in principe overwinterd worden in een vorstvrije ruimte. Het resultaat is echter niet gegarandeerd en u kan u misschien de moeite besparen en volgend seizoen gewoon nieuwe planten kopen.

·  Stilaan mag er ook aan een afdeknet over de vijver worden gedacht om bladinval tegen te gaan. Leg niet zomaar het net over de vijver maar span het in de vorm van een tent over de vijver zodat de bladeren naar de kanten vallen.

·  De vissen zullen nu minder actief worden. Indien je nog voedsel geeft, neem dan een aangepaste (eiwitrijke) voeding om ze in conditie te houden en ze een weerstand te laten opbouwen.

·  Ook te groot geworden vijverplanten kunnen worden gesplitst of gescheurd. Bloembollen kunnen ook rond de vijver worden aangeplant: Fritillaria meleagris, Arum italicum, Leucojum, botanische narcissen, Camassia

·  Dahlia’s en begonia’s blijven best in de grond tot aan de eerste vorst. Hou ook de Canna’s en gladiolen in de gaten.

·  Loop eens langs het tuincentrum of kweker: vele grassen staan nu op hun mooist. Zo kan je de mooiste uitkiezen om toe te passen in je tuin.

·  Bloembollen zoals hyacinten, tulpen en narcissen kunnen nog steeds geplant worden. Gebruik ze ook in potten zodat u tijdens de winter ook bloei in huis hebt. Zet de potten op een koele donkere plaats tot de jonge scheutjes ongeveer 2 à 3 cm groot zijn. Breng ze dan binnen op een lichte maar koele plek.

·  Perkrozen zijn ideale rozen voor een kleinere tuin. Hoewel de eigenlijke snoei in het voorjaar gebeurt, kunnen ze nu tot op een hoogte van zo’n 40cm worden ingekort. Breng een beschermende mulchlaag rond de rozen aan. Stamrozen moeten zeker tegen vorst worden beschermd, vooral rond de oculatieplaats.

·  Blijf onkruid opruimen in siertuin en moestuin.

Wat je verder moet doen in de moestuin lees je hier

 Tip van de week: tomaten drogen

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen