MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: tweede week september

383 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Alles gaat voorbij. Ook een nazomer blijkbaar. De biologische klok van die (na)zomer tikt verder af. Het ziet ernaar uit dat er een einde komt aan de eerste mooie nazomerdagen.


• De tuinen staan er nog behoorlijk kleurig bij. Het zijn niet enkel de dahlia's en canna's die voor kleur zorgen, blijkbaar ontdekken meer en meer mensen het gebruik van laatbloeiende vaste planten zoals asters, anemonen, helenium, cimicifuga, eupatorium.  En dan vergeten we nog de decoratieve grassen. (Noteer hiervoor alvast de grassendagen bij Piet Oudolf op 1 en 2 oktober in je agenda: www.oudolf.com ) Met asters, chrysanten en sedums in potten breng je nu nog kleur op het terras.


•  Dit weekend kan je in Hex terecht voor jet jaarlijkse Tuin- en plantenfestival. Ook in Zottegem is er op monumentendag de jaarlijkse plantenbeurs in de pastorie.


•  Wie een uitgebreide collectie pompoenen wil bewonderen en interesse heeft voor bloemschikken kan dit weekend (gratis) terecht op de kijk- en inschrijfdagen van De Vranckaertshoeve in Wortegem-Petegem.


•  September is de beste periode om pioenen te (ver)planten. Pioenen hebben een lichte, vrij zonnige plek nodig en voedzame, goed gedraineerde maar wel vochthoudende grond. Plant vooral niet te diep, de wortelhals mag maar met enkele centimeters grond bedekt worden. Spreid indien mogelijk elke herfst stalmest tussen de planten uit.


•  Op zoek naar bloembollen voor verwildering? Herfsttijloos is een soort die al snel na het planten bloei geeft. Nu planten.


• Bloembollen zoals hyacinten, tulpen, blauwe druifjes, scilla’s en narcissen kunnen nu ook in potten worden geplant om tijdens de winter binnenshuis bloeiende planten te hebben. Zet de potten op een koele (maximaal 10°C) en donkere plaats tot de scheutjes 3 à 4 cm hoog zijn. Breng de potten dan naar een lichte maar nog steeds koele ruimte.


• Hoewel september een gunstige periode is om vaste planten te delen of scheuren zijn er enkele soorten die best met rust worden gelaten en, als het nodig is, in het voorjaar worden gedeeld of gescheurd: Monarda (bergamotplant), Eupatorium (koninginnekruid), Aconitum (monnikskap), Achillea (duizendblad), Acanthus, Phlomis. -Soorten die helemaal niet kunnen worden gescheurd of gedeeld : Gypsophilia (gipskruid), Gaura lindheimeri, Lavatera, Euphorbia-soorten.


•  Liaanrozen moeten deze maand zeker gesnoeid worden. Indien er veel jonge scheuten uit de grond komen, dan kunt u gerust alle oude scheuten wegknippen. Is dat niet het geval, dan knipt u alleen de oude scheuten weg die zwak en/of ziek zijn. Bind de nieuwe en oude scheuten opnieuw vast aan de steunen.


• Indien u volgend jaar wilt genieten van éénjarigen zoals Calendula, Alyssum, Coreopsis, Nigella, Papaver, Korenbloem, Clarkia, Limnanthus enz. dan moeten ze nu ter plaatse gezaaid worden. Zaai ze zo dun mogelijk. Meng het zaad eventueel met droog zand. Na het zaaien moet de grond tijdens de eerste dag vochtig worden gehouden. Je kan eventueel vochtige jutezakken op het perceel leggen. Een maand na het zaaien kunnen de plantjes worden verspeend en uitgeplant worden op een beschutte plaats of in potjes.


• Tweejarige en doorlevende planten die uit zaad gekweekt werden, kunnen nu uitgeplant worden op hun definitieve standplaats. De grond waar ze worden uitgeplant mag niet recent gemest zijn. Tweejarigen zoals vingerhoedskruid, campanula, duizendschoon, judaspenning, muurbloemen, kaardebol, stokroos, toortsen enz. kunnen nu nog in potjes worden gezaaid.


•  Wat er in de moestuin nog kan, leest u in onze moestuin rubriek.


• Kuipplanten mogen geen voedsel meer krijgen omdat nieuwe groei niet mag gestimuleerd worden. Langzaamwerkende meststoffen hebben nu geen zin meer maar ook kunstmest mag niet meer. Controleer de planten ook regelmatig op schimmel of luizenaantastingen.
• Bepaalde kamerplanten die de zomer buiten hebben doorgebracht worden best tijdig naar binnen gehaald.  

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen