MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Dille

920 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

"Dille, een kruid dat iedereen wille", met deze eigen spreuk zegt Winiefred het allemaal. Dit kruid ontbreekt inderdaad zelden in onze kruidentuin. Terecht, want het smaakt niet alleen lekker in de moeest uitlopende gerechten, het is nog gezond ook. Zo worden vette spijzen gemakkelijker verteerbaar. Dille is ook het babykruid bij uitstek: onrustige kinderen kalmeren, koliekjes ebben weg en.. de hik verdwijnt zo snel als hij gekomen is. Probeer maar.

Namen noemen

Als een mooie bolle paraplu prijken de gele bloempjes op dit kruid. Het mag inderdaad best gezien worden. Dille -Anethum graveolens- behoort dan ook niet voor niets tot de familie van de schermbloemigen of Umbelliferae. Dat is trouwens ook het geval voor venkel dat qua uitzzicht veel met dille gemeen heeft. De naam dille is afgeleid van het Noordse dilla wat zoiets als `wiegen` en `sussen` betekent. Als je weet dat men dille vroeger vooral als een remedie tegen slapeloosheid gebruikte, dan is de afkomst van de naam onmiddellijk duidelijk. Zo zou zelfs Cleopatra bij voorkeur dit kruid gebruikt hebben om haar tegenstanders te laten indommelen alvorens tot grovere middelen over te gaan. Uit oude geschriften blijkt trouwens dat dille al sedert de vroegste oudheid bekend was. In de bijbel staat het zelf vermeld als een kruid waar men, net zoals komijn en munt, belastig op moest betalen. Met dille ging ook een flinke portie bijgeloof gepaard. En al kunnen de verhalen over boze heksen en kwade geesten ons vandaag niet meer zo imponeren, toch is het een kruid dat met het nodige respect mag behandeld worden.

 

Gezond met dille

De bovengrondse delen van dille, vooral dan het dillezaad, hebben een licht kalmerende werking. Aangezien de onschuldige aard van deze remedie, werd in vervlogen tijden vaak dillewater gebruikt om onrustige baby`s te kalmeren. Het is eveneens een bestanddeel van verschillende middeltjes voor kinderen die geplaagd worden door kolieken en winderigheid (windolie). Door de spijsvertering te stimuleren heeft het kruid ook onrechtstreeks een kalmerende invloed. Zit je kleine deugeniet (of jijzelf) verveeld met een hardnekkige hik? Ook dan biedt dille soelaas. Maak een dillethee door 3 gram dillezaad te weken in 1 kopje kokend water. Volgens Dodoens kan zelfs `het saedt den hick doen ophouden alleen door sijnen reuck`.

Maar dille heeft nog meer in petto. Het werkt ontsmettend; Zo doet een oogbad met dillewater wonderen. Aangezien dit kruid ook slijmoplossend werkt, vormt het al eens een bestanddeel van hoestsiroop. Dille voorkomt ook een onaangename adem door een slechte vertering. Het stimuleert tenslotte de melkklieren en is dus goed voor zogende moeders.

Winiefred weet raad

HAAL DE ZEE IN HUIS: Laat je huis heerlijk naar de duinen en de zee geuren door een koffielepel dilleëxtract te laten verdampen.

Beestig goed

Wanneer dille in de zomer zijn mooie bloemen draagt, dan weten de bijtjes dit plantje stellig te vinden.

Volksweetjes

Dille is gezegend met een hele portie volksgeloof. Verbazingwekkend welke eigenschappen er aan dit kruid allemaal werden toegeschreven. Zo was men in de Middeleeuwen van overtuigd dat dille de heksen, boze geesten en slechte tovenaars op een afstand kon houden. "Met ijzerhard en met dille weerhoudt men heksen van haer bossen wille", zo stond in toverboeken geschreven. Maar dille had nog meer verborgen krachten. Zo strooiden jonge bruidjes dillepoeder in de schoenen terwijl ze deze magische spreuk prevelden: "Mosterd en dille, mijn man doet wat ik wille." 

Nog meer info over dille

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen