MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Dille

1124 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Dille

clip_image001(148).jpgFoto BBH

Anethum graveolens 

Dit kruid komt uit Centraal- en Oost-Azië. Via Zuid-Europa is het bij ons in de tuin terechtgekomen. Het werd erg vaak gebruikt door de Egyptenaren en de Babyloniërs en de Grieken gebruikten het in parfum en wierook. Men dacht vroeger ook dat het boze geesten en heksen op een afstand hield. Vandaar dat het in de middeleeuwen bij ons met veel eerbied en zorg behandeld werd.

Men beschouwde het ook als goed voorteken als de dille in de tuin welig groeide. Het kruid gelijkt op venkel maar smaakt helemaal anders. Net als de peterselie en de kervel behoort het ook tot de familie van de schermbloemigen.

Uit de overlevering

Het dillekruid is al bekend sinds de vroegste oudheid. Het wordt reeds vermeld in de bijbel als een kruid waarop men belasting moest betalen. Bij de Romeinse gladiatoren werd het in olie aangewend als een smeersel om hun ledematen te versterken en spierpijnen te lenigen. Met dille hielden de tovenaars de heksen uit de buurt. Nog in de 17de eeuw kon men in toverboeken lezen: “Met ijzerhard en met dille weerhoudt men heksen van haer bosen wille”. Onder “ijzerhard” verstaat het volk allerlei kruiden, b.v. het varkensgras of de kattestaart. Men gebruikte dille dus om het boze oog te bezweren, maar ook om baby’s zoet te houden. Bij bruidjes strooide men dillezaad in hun schoenen en men prevelde daarbij de hoopvolle toverformule: “Mosterd en dille, mijn man doet wat ik wille”. Het valt dus niet te verwonderen dat dille ook een vast ingrediënt was van liefdesdrankjes.

Volksgeneeskundige tips

Dille maakt de slijmen in de keel los, geneest in een oogbad gebruikt, verbazend snel, ontstoken ogen en bezorgt overspannen magen rust. Men schrijft het ook voor tegen de hik en als thee (van de zaadjes) tegen winderigheid. Het geneest verder een slechte adem en is een zegen voor slapelozen. Ook zwaarlijkvigen vinden heil in dillethee.

Winiefred weet raad

Wie wil dat het in zijn woonkamer ruikt naar de duinen en de zee, moet een koffielepel dilleëxtract laten verdampen.

Tuinweetjes

Dille groeit vaak in het wild maar wordt ook in veel tuinen gekweekt en eveneens op grote schaal in landbouwbedrijven verbouwd (voor de handel). Het eenjarige kruid wordt uit zaad gekweekt en groeit zeer hoog. In juli en augustus draagt het erg decoratieve bloemen. Het vormt een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen bladluis op naburige planten.

Keukenwenken Fijngehakte dille, mild en fris van smaak, heeft zijn sterkste aroma als ze vers is. Het doel het uitstekend in sausjes en in kruidenazijn. Daarnaast past het bij komkommer, vis (o.m. makreel), zachte kaas, aardappelen, avocado’s en kreeft. Het is rijk aan vitaminen en wordt vaak bij de inmaak gebruikt. Het gedroogde plantje is ook erg mooi in boeketten. Men kan dille drogen of invriezen en ook bewaren op olie of azijn.

Recepten


Dilleboter

Ingrediënten75 gr. Boter 1 e.l. fijngehakte verse dille een snuifje witte peper, een mespuntje zout een e.l. droge witte wijn

Werkwijze Meng de boter met de dille en de wijn. Vorm er in vetvrij papier een rol van met 6 cm. diameter. Laat een uurtje in de ijskast koelen en snijd de rol dan in schijfjes. Lekker bij gegrilde vis.

 

Gestoofde komkommer in dillesaus

Ingrediënten 2 komkommers (samen 500 gr.) 30 gr. boter + 1/8 l. verse room 2 e.l. fijngesnipperde dille 1 klontje suiker 1 fijngesnipperde ui

Werkwijze Schil de komkommers, haal de zaadjes eruit en snijd ze in schijfjes. Laat die heet worden met de fijngesnipperde ui en bak ze een vijftal minuten. Doe room en suiker erbij en laat gaar worden op een zacht vuurtje. Roer er voor het opdienen wat fijngesnipperde dille doorheen. Deze komkommers smaken lekker bij lever, worstjes en gebakken dilleaardappelen.

 

Dilleolie

Ingrediënten ½ l. arachideolie 1 dl. noteolie 1 k.l. zout 1k.l. dillezaadjes 1 takje dille met bloempjes

Werkwijze Doe alles in een karaf. Zet het een week aan de donkere kant. Laat de karaf open! Deze olie is uitstekend om er de vis in te bakken.

 

Dilleaardappeltjes

Ingrediënten (voor 6 personen) 1 ½ kg. Nieuwe aardappelen 3 dl. bouillon, evenveel room 1 e.l. droge witte wijn 1 e.l. boter, evenveel bloem (gemengd als bindmiddel) 2 bosjes dille peper en zout

Werkwijze Breng de bouillon en de room aan de kook. Snijd de rauwe aardappelen in schijfjes laat die 10 minuten afzonderlijk koken. Boter en bloem mengen en aan de bouillon toevoegen met zout en peper en de wijn. Doe de aardappelen erbij en snipper er een bosje dille over. Dien op in een schaal met fijne takjes dille als versiering. Dit gerecht smaakt heerlijk bij forel of paling.

 

Warme kruidige dillesaus

Ingrediënten 2 e.l. dille 50 gr. boter 50 gr. bloem ½ l. visbouillon 1 eierdooier 4 e.l. room 

Werkwijze Laat 1 eetlepel fijngesnipperde dille in boter sudderen. Voeg daar de bloem aan toe met de room en de visbouillon. Laat goed doorkoken. Neem van het vuur en doe er de dooier de peper en het zout bij. Als men de dille niet laat meekoken, smaakt ze minder hard door.

 

Koude dillesaus voor de barbecue

Meng een hoeveelheid mayonaise met evenveel verse room en doe daar wat fijngehakte dille en geraspte citroenschil onder. Versier deze pittige saus met een takje dille.

Nog meer info over Dille 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen