MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Dopluis en pulvinale dopluis

8210 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze parasieten zijn voor velen wel een gekende plaag op tuinplanten,onder andere Taxus, hulst, hortensia’s, linde, Acer, Camelia, … (= parthenolecanium corni = gewone dopluis) maar ook op kas- en kamerplanten (= Pseudococcus longispinus, Coccus hesperidum, Saissetia coffeae).

Dopluizen kennen maar één generatie per jaar en overwinteren als larve. De witte vlokken (eizakken) en/of bruine ‘hoedjes’ die zichtbaar zijn, zijn de overwinterde larven van vorig jaar die eieren aan het afzetten zijn. Het komt er dus op aan om bij de ontluiking van de larven uit het ei een behandeling uit te voeren om een zware aantasting het volgende jaar te vermijden. Vergeet niet dat elke dopluis maar liefst 200 – 300 eieren aflegt!

De schade ontstaat doordat de dopluizen aan de bladeren en twijgen zuigen waardoor verkleuringen, groeiremmingen en misvormingen ontstaan

De jonge larven bewegen zich voort door middel van pootjes en zijn nog zeer week doordat hun wasachtig schild nog niet volledig is uitgehard. Wanneer ze rondlopen is de kans op een succesvolle bestrijding zeer groot doordat je de luis, die onder het schildje hangt, kan raken met een contactmiddel. Na verloop van tijd zetten de larven zich vast waardoor je ze niet meer kan raken met een insecticide.  Niet elk tijdstip is dus ideaal om dopluizen te bestrijden.

Naast de zuigschade is een tweede groot nadeel van dopluizen, de uitscheiding van honingdauw. Deze plakkerige, suikerrijke uitscheiding druipt op onderliggende takken, bladeren en naalden en vormt een ideale voedingsbodem voor de ontwikkeling van roetdauwschimmels. Hierdoor gaan de planten zwart verkleuren en verliezen ze vroegtijdig hun bladeren waardoor de plant op termijn kaal wordt en sterk verzwakt. Denk maar aan taxushagen die onderaan kaal worden.

Bestrijdingsadvies

Eigenlijk is er maar één tijdstip ideaal om deze insecten (in de tuin) op een degelijke manier te bestrijden en dat is, een beetje afhankelijk van jaar tot jaar, eind juni – begin juli met een herhaling van de behandeling na 10 tot 14 dagen.

Het is dus van groot belang deze parasiet op het juiste moment te behandelen. Dat gebeurt met INSECTICIDE 10 ME

De behandeling herhalen na ongeveer 10 à 14 dagen is belangrijk daar de eerst afgelegde eieren vroeger ontluiken dan diegene die laatst afgelegd werden. Het vormen van een eizak duurt ongeveer drie weken.

2 reacties

 • Frank B. Frank B. De wetenschappelijke benaming voor dopluizen zou Coccidae zijn. Coccidae wordt vertaald als scale insects of schildluizen. Ook de Griekse term Lecanium wordt gebruikt. Lecanium, een verkleinwoord, zou betekenen: pannetje, kommetje. Dat strookt met de 'dop' van de dopluis.

  Of de term 'dopluis' zoals hij in het Nederlands gebruikt wordt, op de hele familie van de schildluizen betrekking heeft, is niet duidelijk.
  Verwijzingen naar de dopluis lijken zich te beperken tot een klein aantal soorten. Begrijpelijkerwijze zouden dat enkel soorten zijn die ook in de Lage landen voorkomen. Zo spreekt men van de Dopluis op taxus (the yew scale), waarvoor een wetenschappelijke naam bestaat: Partholecanium pomeranicum. Maar wanneer men spreekt over de Pulvinale dopluis, heeft men het waarschijnlijk over de Chloropulvinaria floccifera of Cottony camellia scale. Op wereldschaal zouden de Pulvinaria een vrij groot geslacht zijn met tientallen soorten.
  Zaterdag 7 Mei 2016 om 20:02
 • Richard Richard Goedendag,
  Ik heb al jaren wollige dopluis in mijn Acer struiken.
  Aangezien de larven het beste bestreden kunnen worden en deze overwinteren op de plant, is het dan niet effectiever om ze te bespuiten na het afvallen van het blad ?
  Dan is alles makkelijker en volledig te besproeien.
  Mvg
  Richard
  Maandag 29 Mei om 11:30

Log in om een reactie te plaatsen