MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Dossier Terrasplanten

1428 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Na de IJsheiligen (van 11 tot 15 mei) is het letterlijk de tijd om te bloemetjes buiten te zetten. Balkon- en terrasplanten zorgen dan voor een kleurrijke potpourri tot in de late herfst. Met de juiste potgrond en voldoende voedingsstoffen wordt dit intens genieten. COMPO biedt voor deze groep van planten een aangepaste potgrond en een aangepaste meststof. Dat wordt volop genieten van de blauwe hemel, de zonneschijn en de weelderige bloemenpracht! 

Rijk bloeiende potplanten in alle vormen en groottes zorgen voor een complete aankleding van het terras of het balkon. Kuipplanten zijn een trend geworden. Deze planten kunnen naar believen herschikt worden. Er is ook een heel grote keuze aan kuipplanten. Nog een voordeel: planten die in de tuin niet kunnen aarden, zullen in een kuip zonder probleem naast elkaar kunnen staan. Elke pot of bloembak kan gevuld worden met een potgrond, die beantwoordt aan de behoeftes van verschillende planten.

Tip VOOR EEN WEELDERIGE BLOEMENPRACHT

Kuipplanten hebben tijdens het seizoen één tot twee maal per week nood aan een portie meststof, anders verwelken de bladeren af en worden minder bloembotten en bloemen gevormd. De potgrond moet steeds vochtig gehouden worden, maar mag niet doornat zijn. Een uitgedroogde potgrond put de planten uit en dat kan op een hete zomerdag heel snel gebeuren. Ga voor zekerheid en gebruik COMPO SANA Aqua-Depot Potgrond. Deze potgrond beschermt de planten tegen uitdrogen.

Hierna volgen uitvoerige verzorgingsaanbevelingen voor de meest geliefde balkonplanten.

 

1. DATURA (Brugmansia suaveolens)

HERKOMST: Zuid-Amerika, warme tot tropische gebieden 

STANDPLAATS: Datura’s worden heel graag in kuipen aangeplant en op een zonnige plaats geplaatst. Op hete zomerdagen is het aan te raden om de plant op een half-schaduwrijke plaats te stellen. Een muur in de buurt, die tijdens de zomeravonden warmte afgeeft, heeft een positief effect op de bloei. Bovendien beschermt deze muur de plant tegen sterke winden. Plant Datura’s in een zware pot en bindt ze eventueel aan een stok. Zo blijft de plant rechtop staan bij wind. Datura’s kunnen eveneens in de tuin aangeplant worden. 

BEGIETEN: Datura’s hebben een grote behoefte aan water. Begiet de planten op hete zomerdagen zowel ’s morgens als ’s avonds. Voorzie een goede waterafvoer om wortelrot te vermijden. Slap hangende bladeren wijzen op een watertekort.

BEMESTEN: Bemest de Datura’s met COMPO Meststof Terras- en Kuipplanten. Bemest voor de eerste keer in het voorjaar, wanneer de plant nieuwe bladeren krijgt. Bemest tijdens de zomer 2 keer per week.

VERPOTTEN: Datura’s moeten om de twee jaar verpot worden in COMPO SANA Potgrond Terras- en Kuipplanten. Deze potgrond bevat Aqua-Depot, een hoogwaardige grondstof die een deel van het gietwater opslaat en vrijgeeft volgens de behoeftes van de plan. Daardoor verdampt minder water en droogt de potgrond ook minder snel uit. Het aantal gietbeurten wordt aanzienlijk verminderd. 

ANDERE INFORMATIE: De volledige plant is giftig. Wees dus voorzichtig wanneer kinderen of huisdieren in de buurt zijn. Verwijder meteen uitgebloeide bloemen.

OVERWINTERING: Voor de overwintering moet de helft tot twee derden van de tak gesnoeid worden. Hoe  meer gesnoeid wordt, hoe later de plant opnieuw begint te bloeien. De planten verdragen de snoeibeurten zeer goed. Plaats de planten tijdens de winter op een goed verlichte en vorstvrije plaats bij een temperatuur van 5 tot 10°C. De planten hoeven in de winter niet zo vaak begoten te worden omdat de wortels anders zouden rotten. Na de IJsheiligen (na 15 mei) kan de plant opnieuw buiten worden geplaatst.

 

2. GERANIUM (PELARGONIUM)

HERKOMST: Zuid-Afrika

STANDPLAATS: De Geranium is een zeer geliefde balkonplant. De plant wordt in bloembakken, in teilen, in schalen of in perkjes aangeplant. Hoe zonniger de standplaats, hoe weelderiger de bloei. Op zonnige balkons worden zodanig veel bloemen gevormd, dat het loof nog amper zichtbaar is. Bij vorst sterven de planten af. Deze bloeirijke planten hebben heel wat water nodig. Bij hoge temperaturen is het nodig zowel ’s morgens als ’s avonds te begieten. Wanneer de plant te weinig water krijgt, zullen eerst de onderste bladeren vergelen en verdorren. Het is ook heel belangrijk dat het overtollige water kan afvloeien om wortelrot te vermijden.

BEMESTEN: Geraniums zijn veeleisende planten. Van maart tot oktober kunnen ze 2 maal per week bemest worden met COMPO Meststof Geraniums & Surfinia’s. Deze meststof heeft een hoog fosforgehalte, welke een positieve werking heeft op de bloei.

VERPOTTEN: Geraniums kunnen in COMPO SANA Potgrond Geraniums & Balkonplanten worden aangeplant. Dit product bevat Hydro-Kick, een hoogwaardig bevochtigingsmiddel dat de opname van het gietwater vereenvoudigt en vermijdt dat de plant uitdroogt. Droog geworden potgrond wordt hierdoor gemakkelijker herbevochtigd, wat bij een normale potgrond quasi onmogelijk is.

 

 

3. GERANIUM (PELARGONIUM)

HERKOMST: Japan

STANDPLAATS:

Hortensia’s worden zowel als kuipplant, tuinplant of als kamerplant gebruikt. Ze geven de voorkeur aan luchtige, niet te warme plaatsen (niet in de hete middagzon). In de winter moet de plant gedurende 8 weken bij een temperatuur van 5 tot 8°C gehouden worden. 

Vanaf januari/februari mag de temperatuur iets warmer zijn, maar ze mag niet meer dan 18 tot 20°C zijn. Plaats de plant in het volle licht. Serres en wintertuinen zijn een heel geschikte standplaats. In de warme maanden kunnen de planten na de bloei (vanaf mei) als kuipplant in de tuin of op het terras worden geplaatst. Een half-schaduwrijke plaats is ideaal voor een Hortensia. Voor de eerste vorst (ongeveer begin oktober) moeten de planten beschut worden voor de winter.

VERPOTTEN: Hortensia’s kunnen om de twee tot vier jaar in het voorjaar (naargelang de plant) worden verpot. COMPO SANA Rhododendron-Hortensia-Azalea is hiervoor het ideale substraat. 

BEGIETEN: Hortensia’s hebben veel water nodig. Als ze voortdurend met kalkrijk water worden begoten, zullen ze afsterven. Begiet ze daarom met regenwater of onthard leidingwater. De potgrond moet steeds goed vochtig zijn. Overtollig vocht moet wel vermeden worden. In de zomer kan het nodig zijn om twee maal per dag te begieten. Ook overwinterende planten moeten regelmatig begoten worden, zodat de potgrond niet uitdroogt. 

ANDERE INFORMATIE: Bij de kleur van de bloemen speelt de zuurtegraad (pH) een heel belangrijke rol. Blauwe Hortensia’s hebben nood aan een lage zuurtegraad van 3,5 tot 4,5. Wanneer deze waarde te hoog ligt (> 5), verkleuren de Hortensia’s roze. Roze en rode Hortensia’s hebben een zuurtegraad tussen 5,5 en 6,5 nodig. Na de bloei kan gesnoeid worden. Bij de snoei moeten enkel de uitgebloeide takjes gesnoeid worden tot aan de nieuwe takjes. Op deze takken zullen zich het volgende jaar geen bloemen vormen. De nieuwe knoppen voor het volgende jaar vormen zich reeds in de takjes vormen vanaf begin augustus tot midden september. Daarna last de plant een rustpauze in waarin niet meer kan gesnoeid worden. 

BEMESTEN: Van april tot september kunnen Hortensia’s bemest worden met COMPO Rhododendron Meststof. Deze meststof bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen voor uw Hortensia. COMPO Blauwmaker Hortensia’s zorgt voor een intensief blauwe kleur van blauwe Hortensia’s.

 

4. BUXUS Groenblijvend en tijdloos mooi

In de vorm van een bol, een kegel of een piramide: buxus is in bijna elke tuin terug te vinden en is de plant bij uitstek voor snoei in verschillende vormen. Buxus als potplant krijgt steeds meer en meer succes. 

BUXUS (Buxus sempervirens)

HERKOMST: De buxus is een houtgewas dat zich over gans Europa heeft verspreid. In onze streek is de plant ook occasioneel in het wild terug te vinden (midden- en Zuid-Europa) en zelfs tot in Noord-Iran.

STANDPLAATS in volle grond of in pot: Buxus geeft de voorkeur aan matig droge tot frisse goed drainerende grond of grindbodem.  Ook zandige leemgrond behoort tot de optimale standplaatsen. Buxus is een van de weinige planten die een zuurtegraad (pH) tot 7,5 tolereren. 

VERPOTTEN: Buxus kan ook ideaal in een pot opgekweekt worden mits het gebruik van een aangepaste potgrond. Verpot de plant om de 2 tot 3 jaar in een grotere pot met een verse portie COMPO SANA Buxuspotgrond

BEGIETEN: Potplanten drogen zeker in de zomer snel uit. Zorg daarom dat de potgrond steeds vochtig is, maar vermijd teveel gietwater. Doordat buxus groenblijvende planten zijn, is het belangrijk dat er bij een lange droge en zonnige periode ook in de winter rijkelijk begoten wordt. 

BEMESTEN: Bij de aanplanting moet de juiste potgrond gebruikt worden. Gebruik hierbij COMPO SANA Buxuspotgrond. Om de planten te bemesten, bevelen we COMPO Buxus Meststof. Deze voorziet in alle nodige voedingsstoffen. 

ANDERE INFORMATIE: Buxus zijn planten die snoeibeurten goed kunnen verdragen en hebben een dichte en compacte kruin.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen