MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Dracaena - Drakenboom

38539 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

dracaena marginata.jpg

Naam: Dracaena

Nederlandse naam: Drakenboom

Familie: Agavaceae

Standplaats: Geen volle zon maar wel veel licht. Geen direct zonlicht. Kan ook in halfschaduw. Een te donkere standplaats heeft wel een negatieve invloed op de bladtekening. Zomer en winter kamertemperatuur (20-25°C). Bij voorkeur in de winter ook temperaturen die niet onder 15-18°C zakken. Nooit lager dan 10-13°C Een normale universele potgrond volstaat. Verdraagt droge lucht.

Water: Houd de potgrond vochtig, vooral in de groeiperiode, maar vermijd teveel water. Natte voeten vermijden. Regelmatig nevelen om de luchtvochtigheid op peil te houden. Gebruik kalkarm water op kamertemperatuur.

Algemeen: de plant is afkomstig uit Equatoriaal Afrika en Azië. Het is een klassieker onder de kamerplanten. De meeste soorten van deze sterke, decoratieve bladplant hebben riemvormige bladeren en zijn geschikt voor hydrocultuur. De soorten met groene bladeren zijn het sterkst. De plant wordt vaak verward met Cordyline. Het verschil zit hem in de wortels: Cordyline heeft witte knolvormige wortels, Dracaenas hebben geel/ geeloranje wortels. Vermeerderen kan door stengelstek.

Tip: Regelmatig benevelen bij een kamertemperatuur van 18°C. Gebruik gedistilleerd water of regenwater. Bladeren regelmatig met de spons stofvrij maken.

Bruine bladpunten

Een frequent voorkomend probleem bij Dracaena dat verschillende oorzaken kan hebben:

 • een te droge potkluit of te droge lucht
 • zowel tijdens de zomer als de winter moet Dracaena relatief licht en warm staan. De temperatuur mag niet onder 15-18°C dalen.
 • bontbladige rassen moeten iets lichter en warmer staan.
 • zorg voor een hoge relatieve luchtvochtigheid, dit kan door de planten te benevelen met kalkarm water. Bruine bladpunten kan je wegknippen maar knip nooit tot in het groene gedeelte van het blad.

 

Goed om weten: bladeren die verdrogen vanuit de toppen kan verwijzen naar een overmatige begieting, verzouting van de grond, wortelverstikking gevolgd door wortelrot.

Soorten:

 • Dracaena deremensis
 • Dracaena fragrans
 • Dracaena marginata
 • Dracaena reflexa
 • Dracaena sanderiana

 

Meer info: BBH over Dracaena

Kenmerken: Bladplant Gemakkelijk

dracaena_1.jpg 

2 reacties op dit artikel

2 reacties

 • remco j. remco j. Ik heb een vraag over het stekken van deze plant.Ik heb het al een paar keer geprobeerd maar de stam gaat steeds rotten.Dat komt waarschijnlijk omdat de grond te nat is, ik heb de stek toen niet onder de 20 graden gehad.
  Normaal moet het minimaal 22 graden zijn, maar wat doe ik niet goed?
  Zelf denk ik dat het lag aan te vochtige grond, ik heb een mix van potgrond en compost gebruikt om in te stekken.
  Graag uw advies

  Groeten
  Remco
  Dinsdag 28 Maart 2017 om 08:30
 • Jeannette v. Jeannette v. Hela, ik dacht dat kamerplanten niet op MijnTuin.org werden besproken. Hoe zit dat nu @Lieven Gekiere? En is het dan misschien een idee om een aparte rubriek daarvoor te maken?
  Dinsdag 28 Maart 2017 om 13:52

Log in om een reactie te plaatsen